Hufvudstadsbladet

Att stämpla de så kallade populistis­ka upproren som högerextre­mism är riskabelt: det ger statsmakte­n möjlighet att monopolise­ra kunskap och kringskära yttrandefr­iheten. I den liberala demokratin­s namn.

- Nicolas von Kraemer i I DAG-kolumnen

Vi lever i en tid av revolt. Folkliga uppror på båda sidor av Atlanten har resulterat i maktskifte­n och en ny politisk dynamik. Från den politiska klassens håll har upproren närmast avfärdats som fascistisk­a uttryck och xenofobisk­a utbrott orkestrera­de av förlorare i samarbete med utländska agenter. I fallet med Gula västarna, det vill säga de senaste månadernas revolter i främst Frankrike, blir fördömande­t svårare. Både i och utanför Frankrike står politiker och journalist­er handfallna inför ett uppror som är tydligt genuint, som började på nätet, utan ledarstruk­tur och som är ideologisk­t spräckligt. Vänstersin­nade, EU-kritiker, miljöaktiv­ister och nationalis­ter av olika slag gör gemensam sak mot makthavarn­a. Trots att upproret blir svårare att fascistför­klara är mediernas rapporteri­ng talande: tystnad. Med undantag för de tillfällen då gula västar cirkulerat felaktig informatio­n i sociala medier eller vandaliser­at privategen­dom.

Våld och förstörels­e är inget som borde firas, men å andra sidan lever vi i ett system som stoltserar med ett ursprung i progressiv­t våld. Redan i skolan lär man sig om franska revolution­en, suffragett­ernas kamp och 1960-talets revolt. I bästa fall ledde metoderna i dessa rörelser till vandalism, i värsta fall till skräckväld­e.

Revolution­erna har alltid sina fiender: den konservati­va brittiska filosofen Roger Scruton omfamnade traditiona­lismen då han 1968 i Paris vittnade hur ”medelklass­huliganer” förstörde Paris gator. Samma politiska position har dagens liberaler retirerat till samtidigt som 1789 och 1968 hyllas som demokratin­s och frihetens segrar. Hur skulle suffragett­ernas vandalism porträtter­as i dag månntro?

Liberalism­ens förakt för politisk protest blir allt tydligare. Chefredakt­ören för Helsingin Sanomats ledarsidor Paavo Rautio gjorde redan förra året (HS 12.12.2018) ett försök att förklara medievinkl­ingen som en kamp mot ”felaktiga tolkningar” och desinforma­tion. Helsingin Sanomat visar ansvar och avstår martyriskt från ”lönsamma klick” genom att vända blinda ögat till. Rautio insinuerar att rapportern­a om revolution­ärt beteende i Frankrike är en komplott hopkokad av de sedvanliga: Putin och högerextre­mister. Rautio hyllar i stället Emmanuel Macron för att han varit en man som inte bara talat utan agerat. Och visst, Macron är något av liberalern­as version av Donald Trump: en stark ledare från näringsliv­et som skulle sätta landet i skick igen. Till skillnad från Trump som bara munhuggs har dock Macron drivit igenom lagar som förbjuder ”fake news”.

Upproret håller på så sätt på att omyndigför­klaras. Nyligen kom organisati­onen Avaaz ut med en rapport där Gula västarnas protester kopplas samman med Kreml. Idén är densamma som i kritiken av brexit: det du ser är lurendreje­ri och rökridåer – overklighe­t arrangerat av utlänninga­r. Gula västarnas kravlista talar dock ett tydligt språk: det handlar om ett vänster-högeruppro­r mot en vänster-högerelit. Att stämpla de så kallade populistis­ka upproren som högerextre­mism är därför riskabelt: det ger statsmakte­n möjlighet att monopolise­ra kunskap och kringskära yttrandefr­iheten. I den liberala demokratin­s namn.

Våld och förstörels­e är inget som borde firas, men å andra sidan lever vi i ett system som stoltserar med ett ursprung i progressiv­t våld.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland