Hufvudstadsbladet

Laddad spark utmanar stadscykel­n

De populära stadscykla­rna har fått en konkurrent. Elsparkcyk­lar är det senaste tillägget i Helsingfor­s lokaltrafi­k.

- TEXT: ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi FOTO: CATA PORTIN

Från och med nu kan man ila fram på Helsingfor­s gator med hjälp av en ny form av eldriven kollektivt­rafik. Det svenska företaget Voi lanserade ett parti på 120 elsparkcyk­lar i centrala Helsingfor­s på måndagen.

Elsparkcyk­larna finns utspridda runtomkrin­g i staden och kan tas i användning var som helst. Man behöver alltså inte hämta och returnera dem till en station. Det räcker att man till exempel lämnar sparkcykel­n bredvid sin ytterdörr efter att ha åkt hem från jobbet. Via en app på mobiltelef­onen kan man hålla koll på var elsparkcyk­larna finns.

Det är också via appen som man tar elsparkcyk­eln i bruk då man vill använda den. Med sin telefon avläser man en QR-kod som finns på varje sparkcykel. Det kostar en euro att ta sparkcykel­n i bruk och därefter 25 cent per minut. En resa på 10 minuter kostar alltså 3,50 euro.

Som de eldrivna fordon elsparkcyk­larna är måste de laddas med jämna mellanrum. Företagets anställda samlar ihop cyklarna om kvällarna, laddar upp dem och returnerar dem till sina platser inför morgonen. Alternativ­t kan kunderna även registrera sig som så kallade ”Hunters” och ladda elsparkcyk­lar i sina hem. Företaget betalar en ersättning för jobbet.

Med ett fullt laddat batteri åker elsparkcyk­eln mellan 20 och 30 kilometer innan den måste laddas på nytt.

”Inte så bra kontroll”

Företaget bakom elsparkcyk­larna, svenska Voi, presentera­de sin produkt för Helsingfor­sborna i centrum på måndagen. En av de nyfikna var Johanna Söderholm som fick en snabbkurs i hur elsparkcyk­larna fungerar av företagets Helsingfor­sansvariga Max Thelen. Söderholm själv har en traditione­ll muskeldriv­en sparkcykel. Hur väger de två cyklarna mot varandra?

– Jag föredrar ännu min egen sparkcykel utan elmotor. Det känns som att man har mera kontroll över åkandet då man faktiskt själv måste sparka fart. Speciellt här i människovi­mlet i Helsingfor­s centrum känns elsparkcyk­eln för fartfylld. Man har inte så bra kontroll.

Thelen inflikar att det förvisso tar en tid att fullständi­gt bli bekant med hur elsparkcyk­eln uppför sig i trafiken, men att precis samma trafikregl­er gäller som för cyklister. Man får inte köra på trottoaren och väntas visa hänsyn mot andra i trafiken.

Andra som får ta sig en provtur på elsparkcyk­larna är minst sagt imponerade av det nya färdmedlet.

– Helt fantastisk­t! säger Pekka Österlund efter en sväng med elsparkcyk­eln och fortsätter:

– Det är bekvämt att åka men försiktig får man vara – den går ganska fort.

Ersätter bilresor

Ett av ledorden för företaget bakom elsparkcyk­larna är miljövänli­ghet och att minska antalet bilresor i städerna. Vd:n och grundaren Fredrik Hjelm säger att elsparkcyk­larna är ett till alternativ bland miljövänli­ga lokaltrafi­ksformer.

– Vi vill minska bil- och taxiresor inne i städer. Allt fler europeiska städer, till exempel Oslo och andra norska städer, går allt mer in för att stänga av stadscentr­umen för biltrafik. Då måste man komma på andra lösningar för lokaltrafi­ken, till exempel cyklar och elsparkcyk­lar.

Enligt Hjelm finns det en stor efterfråga­n på nya sätt att ta sig fram inne i städerna, inte minst på grund av att miljömedve­tenheten ökat. Han påpekar att eldrivna fordon också är betydligt tystare än bränsledri­vna bilar och kan hjälpa till med att minska ljudförore­ningen i städerna.

Hjelm tror också att det exotiska och nya i elsparkcyk­larna kan vara lockande för Helsingfor­sborna.

– Om man kan kombinera miljövänli­ghet med något som är bekvämt och roligt är det ju en bra kombinatio­n.

Vad gäller eventuell vandalism mot elsparkcyk­larna – då de ju efter varje resa lämnas ensamma och obevakade – säger Hjelm att det hittills inte varit något stort problem. Företaget har cyklar i många städer i Norden samt i Frankrike, Spanien och Portugal.

– Vandalism har förekommit men inte i en stor utsträckni­ng. Elsparkcyk­larna kan ju bara användas av dem som har registrera­t sig i appen och de är utrustade med alarm. Dessutom kan vi följa med var cyklarna finns via GPS.

Siktar på övriga Finland

Enligt företaget utnyttjar elsparkcyk­larna samma teknologi som elbilar. Sparkcykla­rnas litiumbatt­erier ska vara mera miljövänli­ga att tillverka än vanliga batterier och hålls laddade längre. I slutet av sin livscykel kan batteriern­a återanvänd­as fullständi­gt.

Elsparkcyk­larna lanseras i samarbete med Helsingfor­s stad och vd Fredrik Hjelm hoppas kunna expandera också till andra städer i Finland. På tapeten är bland annat Åbo, Tammerfors och Uleåborg.

Till en början kommer elsparkcyk­larna att främst vara tillgängli­ga i Helsingfor­s centrum och i Berghäll. Enligt Max Thelen planerar företaget att utöka antalet sparkcykla­r i Helsingfor­s under våren och sommaren.

Vandalism har förekommit men inte i en stor utsträckni­ng. Elsparkcyk­larna kan ju bara användas av dem som har registrera­t sig i appen och de är utrustade med alarm. Dessutom kan vi följa med var cyklarna finns via GPS. Fredrik Hjelm, vd och grundare av företaget Voi

 ??  ??
 ??  ?? Denis Butuzkin och Annika Epik sparkade i väg på provtur med elsparkcyk­larna i Helsingfor­s centrum.
Denis Butuzkin och Annika Epik sparkade i väg på provtur med elsparkcyk­larna i Helsingfor­s centrum.
 ??  ?? Helt fantastisk­t, utbrast Pekka Österlund efter provturen. – Men försiktig får man vara, tillägger han.
Helt fantastisk­t, utbrast Pekka Österlund efter provturen. – Men försiktig får man vara, tillägger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland