Hufvudstadsbladet

Alexandra blir läkare i Bergen

Nu är det hög tid att skicka in ansökninga­r till olika utbildning­ar. Alexandra Dahlberg vill uppmuntra fler att söka sig till Norge för studier.

- JENNIFER SNÅRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Alexandra Dahlberg föll på mållinjen när hon sökte in till medicin i Helsingfor­s, men fick en andra chans när hon kom in på läkarlinje­n vid Universite­tet i Bergen. Till en början var hennes plan att bara studera ett år där, för att sedan prova att söka in till Helsingfor­s universite­t igen. Den planen har hon nu skrotat helt – hon vill stanna.

– Jag har inte alls ångrat beslutet att komma hit.

Dahlberg kommer från Drumsö i Helsingfor­s och tog studenten 2018. Hon var helt och hållet inställd på att studera till läkare vid Helsingfor­s universite­t. På en prepkurs innan inträdesfö­rhöret uppmanade dock en av hennes halvnorska kompisar att överväga studier i Norge – vilket till en början krävde lite övertalnin­g

– Jag sa bara nej till först, jag visste ju ingenting om Norge. Men till slut övertalade han mig att skicka in mina papper.

När Dahlberg fick beskedet om att hon inte kommit in vid universite­tet i Helsingfor­s blev hon besviken. Men som tur var hade hon en plan B.

– Man tror kanske att det är invecklat och en lång process att söka till Norge. Men i verklighet­en är det så lätt: det är bara att ansöka, inget inträdesfö­rhör krävs, och inte heller språkprov om man talar svenska. Det är också lättare att komma in betygsmäss­igt än i Finland.

Alexandra Dahlberg kom in enbart på sina betyg, och i studentbet­yget har hon eximia i medeltal. Vanligtvis behövs laudatur om man vill komma in till läkarutbil­dningen vid Helsingfor­s universite­t. När hon fick veta att hon fått studieplat­sen hade hon bara en vecka på sig att söka bostad och flytta. Hon ställde sig i kö direkt och fick en studentbos­tad fyra dagar senare.

Lärde sig norska på en månad

Dahlberg är glad att hon valde bort huvudstade­n Oslo till förmån för Bergen. Bergen är lite som Sveriges Uppsala – en stad med ett rikt studieliv och härliga människor, menar hon.

– När jag kom hit så behövde jag aldrig känna mig utanför. Här finns flera andra från Finland, och många kommer från olika platser, så vi är lika ’utanför’.

Alexandra Dahlberg lärde sig norska på en månad, i och med att hon har svenska som modersmål. Kurslitter­aturen på läkarlinje­n är främst på engelska, några få böcker läses på norska.

– Flera av föreläsarn­a på vår första kurs kom dessutom från Finland, och hade helfinska namn, säger hon.

Finland har generellt ganska hög status i Norge, menar Dahlberg. Hon märker det tydligt på sitt jobb på sjukhemmet, att finländsk arbetskraf­t uppskattas mycket.

Det hon gillar mest med landet är norrmännen – de är naturälska­re och jordnära. Hon upplever att Norge och Finland har väldigt liknande värderinga­r och värdesätte­r naturen.

– När jag flyttade hit så var vi ofta på ”fjälltur”, men jag var inte alltid lika entusiasti­sk till konceptet som de andra. Nu är det jag som tar initiative­t att åka och vandra.

Skillnader­na i skolsystem­et märks också. Mycket under det första halvåret var sådant som hon redan lärt sig i gymnasiet. Dock upplever hon att det bara var positivt, i och med att hon försökte lära sig språket samtidigt.

– Utbildning­en är verkligen på en helt annan nivå, man märker att det satsas mycket pengar på den, med fina lokaler, trevliga föreläsare.

Eftersom utbildning­en är gratis, klarar hon sig bra på lönen från sjukhemmet. Hon lyfter också studiestöd,men det får bli besparinga­r tills vidare.

– Ja, det är dyrt i Norge, men lönenivån är otroligt mycket bättre och det går bra att balansera jobb och studier.

Hemlängtan kommer och går

– Det enda dåliga med att flytta till Norge var att lämna vännerna och familjen, säger Dahlberg.

Samtidigt har hon haft fullt upp sedan flytten och knappt hunnit känna någon hemlängtan. Helsingfor­s ligger trots allt bara två timmar bort med flyg – lika länge tar det för hennes klasskompi­sar från norra Norge att ta sig hem. Hur har det varit att skaffa vänner och fritidsint­ressen? – Studielive­t i Bergen är livligt och det finns många olika föreningar att gå med i. Jag gick ganska snabbt med i Medicinska roklubben, en förening som träffas och ror.

Många finlandssv­enskar funderar på att söka sig till Sverige. Dahlberg skulle varmt rekommende­ra dem att ta Norge i beaktande, eftersom det är mycket lättare att komma in.

Hon rekommende­rar varmt att alla som funderar på studier i Sverige även skulle beakta möjlighete­n att studera i Norge, eftersom det är mycket enklare att komma in.

– Hade jag inte sökt till Norge skulle jag antagligen fortfarand­e sitta i Helsingfor­s och plugga till nästa inträdesfö­rhör. Tack vare att jag sökte till Norge fick jag en andra chans och kunde börja studera direkt.

Var hon kommer jobba när hon är klar är inte spikat än.

– Jobbmöjlig­heterna är bra, och lönen är mycket bättre här i Norge. Men familjen är i Finland. Jag måste helt enkelt bestämma mig senare.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MARIANNE MITRONEN ?? Alexandra Dahlberg studerar till läkare i Norge och stortrivs. På bilden står hon högst uppe på berget Ulriken, 643 meter högt, som ligger precis invid sjukhuset där hon jobbar.
FOTO: MARIANNE MITRONEN Alexandra Dahlberg studerar till läkare i Norge och stortrivs. På bilden står hon högst uppe på berget Ulriken, 643 meter högt, som ligger precis invid sjukhuset där hon jobbar.
 ??  ??
 ?? FOTO: MARIANNE MITRONEN ?? Om Alexandra Dahlberg inte hade sökt till Norge hade hon antagligen pluggat inför nästa inträdesfö­rhör i Helsingfor­s.
FOTO: MARIANNE MITRONEN Om Alexandra Dahlberg inte hade sökt till Norge hade hon antagligen pluggat inför nästa inträdesfö­rhör i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland