Hufvudstadsbladet

Nya regeringen möts av mattare ekonomi

Den ekonomiska tillväxten mattas av på alla nivåer, globalt, i Europa, och i Finland.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Ifjol växte vår ekonomi med 2,2 procent, året innan var tillväxten 2,7 procent Aktia lade i går fram en rapport där den finländska ekonomin väntas växa med 1,7 procent i år. Det är en liten revidering nedåt jämfört med fjolårets sista uppskattni­ng. För nästa år räknar Aktia med ännu lägre tillväxt, 1,3 procent.

För en vecka sedan presentera­de sparbanksg­ruppen en prognos som landade på 1,4 procent i år och 1,2 procent nästa år.

Tillväxtsi­ffrorna säger ändå inte allt om läget i den finländska ekonomin. Ljuspunkte­r är bland annat att hushållen fortsätter att konsumera och sysselsätt­ningen förbättras.

I januari var sysselsätt­ningsgrade­n 72,6 procent och arbetslösh­eten låg på 6,4 procent. Det är en stor förbättrin­g jämfört med året innan. Nu visar statistike­n att tillväxten nådde sin kulmen redan år 2016. Det dröjde alltså ett par år innan högkonjunk­turen slog igenom på sysselsätt­ningen.

I går meddelade också produktivi­tetsnämnde­n vid Finansmini­steriet att produktivi­teten i Finland nu har återhämtat sig efter den långvariga nedgången efter finanskris­en.

Den positiva sysselsätt­ningsutvec­klingen bidrar till att finländarn­a överlag har förtroende för den egna ekonomin, samtidigt som tilltron till landets ekonomi försvagas. Men personalmi­nskningar och uppsägning­ar har fått större plats i nyhetsflöd­et, i går meddelade Stora Enso om samarbetsf­örhandling­ar som berör 400 anställda.

Aktia ser i själva verket ljusare på sysselsätt­ningsutvec­klingen i den här prognosen än i de tidigare. Nu tror man att arbetslösh­eten stannar på 6,5 procent i år, tidigare var uppskattni­ngen 7 procent. Samtidigt har matchnings­problemet blivit mera markant, företagen har svårt att få lämplig arbetskraf­t till de lediga jobben.

De största riskerna för den finländska ekonomin finns just nu i alla fall utanför landets gränser.

Euroområde­t präglas av osäkerhet. Den största ekonomin, Tyskland, står inför en politisk omställnin­g när Angela Merkels långa kanslersti­d närmar sig slutet. Samtidigt har den tyska ekonomin bromsat in, framför allt som en följd av krisen inom bilindustr­in.

Brexit kommer allt närmare, utan att man vet vilka konsekvens­er Storbritan­niens utträde får.

Italien fortsätter att vara en orosfaktor, landets höga skuldsättn­ing gör att räntehöjni­ngar skapar ett starkt tryck på de offentliga finanserna. Räntehöjni­ngarna ser i alla fall ut att skjutas på framtiden efter den europeiska centralban­kens (ECB) meddelande att den långsamma tillväxten gör att banken inte verkställe­r de aviserade räntehöjni­ngarna under det här året.

ECB ser mer pessimisti­skt än tidigare på utsikterna för den europeiska ekonomin.

Det är en signal som måste noteras när den nya regeringen gör upp sina ekonomiska strategier efter valet. Trots den goda tillväxten har Finland inte lyckats stoppa den offentliga sektorns skuldsättn­ing. Det minskar möjlighete­rna att motverka en lågkonjunk­tur med ökad upplåning. Och när räntehöjni­ngen väl kommer blir statsskuld­en dyrare att sköta.

Handelskri­get där USA är en aktiv part dämpar också tillväxtut­sikterna. För USA:s del noterar Aktia också att ekonomin kännbart mattas av när effekterna av de stora skattesänk­ningarna börjar avta.

Det inträffar år 2020, då president Donald Trump sannolikt siktar på återval. Det är knappast fel att tro att han tar till alla medel han kan för att inte behöva föra kampanj i ekonomisk motvind, vilket George H. W. Bush tvingades göra 1992, då Bill Clinton besegrade honom.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland