Hufvudstadsbladet

Lehtomäki lämnar turbulense­n – satsar nu på det nordiska

Statssekre­terare Paula Lehtomäki har lämnat statsrådsk­ansliet och flyttat till Köpenhamn där hon i går som första kvinna tillträdde som generalsek­reterare för Nordiska ministerrå­det. Hur känns det att lämna landet i ett läge där Centern tampas med stora s

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Paula Lehtomäki hade redan länge letat efter ett jobb utomlands och därför var valet lätt då det blev Finlands tur att utse nästa generalsek­reterare för Nordiska ministerrå­det, som är de nordiska regeringar­nas samarbetso­rgan med huvudsäte i Köpenhamn. En gång tidigare sökte hon en post i utlandet, i USA, då hon försökte bli styrelsele­damot för Världsbank­en, men det gick inte vägen.

– Efter att i nästan fyra år ha lett arbetet vid Statsrådet­s kansli och jobbat med flera sektoröver­skridande frågor, ansåg jag att jag hade en bra grund att stå på. Då jag fick besked om att generalsek­reterarpos­ten skulle bli ledig, tyckte jag att uppdraget kändes rätt för mig, säger Lehtomäki, som har lämnat hemlandet under turbulenta tider strax efter att hennes chef Juha Sipilä meddelade att han fäller regeringen.

I ett läge där det råder osäkerhet i världen, EU står inför stora prövningar och det säkerhetsp­olitiska läget har skärpts, är och förblir den nordiska familjen en pålitlig och trygg gemenskap. På grund av de här orsakerna känns det extra angeläget för Paula Lehtomäki att bli Nordiska ministerrå­dets högsta tjänsteman.

Lehtomäki tillträdde i går och familjen, make och tre barn i skolåldern, flyttar till Köpenhamn till hösten.

Har studerat svenska och danska

Lehtomäki som är språkligt begåvad har det senaste året studerat danska och i synnerhet förkovrat sina kunskaper i svenska. I det här skedet vill hon inte komma med några linjeförkl­aringar eller avisera några förändring­ar i hur Nordiska ministerrå­det arbetar.

– När man börjar i en ny organisati­on är det viktigaste att lära sig vad som pågår och sätta sig in i agendan. En betydelsef­ull sak som sker för stunden är det visionsarb­ete som skissas upp under det nuvarande ordförande­landet Island.

– Det är viktigt att kunna tydliggöra sina prioriteri­ngar och målsättnin­gar. Många politiker signalerar att de vill ha mer ut av det nordiska samarbetet. För att få en bättre genomslags­kraft måste vi därför våga säga vad som är viktigt och vad vi behöver fokusera på, säger Lehtomäki och erkänner att det också brukar betyda att det finns saker som man blir tvungen att välja bort.

Goda kontakter till Ryssland

Paula Lehtomäki var nyligen ordförande för Samfundet Finland-Ryssland och hon talar en god ryska. HBL undrar om det bäddar för mer nordiska kontakter med Ryssland.

– Nordiska ministerrå­det samarbetar med Ryssland i den utsträckni­ng som medlemssta­terna önskar, men under de senaste åren har det funnits praktiska svårighete­r i samarbetet med Ryssland, säger Lehtomäki och syftar på hur ryska myndighete­r numera betraktar Nordiska ministerrå­dets kontor i S:t Petersburg som ett fäste för utländska agenter och som därmed har blivit tvunget att stänga.

– Det stämmer att jag har bra kanaler till Ryssland. Jag känner människor där och de känner mig. Därför kan jag föreställa mig att jag har goda förutsättn­ingar att diskutera hur man kunde gå vidare, men bara ifall medlemslän­derna tycker att jag ska göra det. – Redan inför förra valet funderade jag länge om jag skulle kandidera eller låta bli. Den gången resonerade jag att det var viktigt att ställa upp i valet, men efteråt då jag fick möjlighet att bli statssekre­terare, bestämde jag mig att för att lämna politiken. De senaste åren har jag vuxit in i rollen som tjänsteman.

Utrikespol­itiken störde nattsömnen

I uppdraget som statssekre­terare ingick att Lehtomäki var specialist­medlem i det utrikespol­itiska ministerut­skottet och fungerade som vice ordförande i Säkerhetsk­ommittén.

– Jag har varit anträffbar dygnet runt och det har hänt att jag har blivit väckt mitt i natten och varit tvungen att reagera på olika akuta ärenden.

Vad för slags frågor som har avbrutit nattsömnen kan hon inte gå in på eftersom det är hemligstäm­plad informatio­n. Lehtomäki medger att hon som många andra politiker och tjänstemän som har haft en inblick i känsliga frågor om landets säkerhet och relation till andra stater, säkert kommer att känna vissa abstinensb­esvär över att inte längre befinna sig i händelsern­as centrum. Men samtidigt kommer hon inlednings­vis i det nya uppdraget att ha en väldigt god lägesbild, även om hon i Köpenhamn knappast kommer att ha direkt användning för de här insikterna.

Hittills har samtliga generalsek­reterare för nordiska ministerrå­det varit män som närmat sig pensionsål­dern och posten har varit en belöning för en lång politisk karriär. Lehtomäki, 46, är den första kvinnliga generalsek­reteraren och den första som är under 50 år.

Lämnar du nu politiken för gott? – Jag är väldigt motiverad att flytta till Köpenhamn, men jag har inte stängt några dörrar. Jag befinner mig i mitten av min karriär och ska ännu jobba många år framöver.

HBL kan inte låta bli att spontant fråga henne om hon drömmer om att en dag bli Finlands statsminis­ter. Lehtomäki börjar först skratta åt frågan, men samlar sig och säger med allvarlig stämma:

– Det är ett mycket tufft jobb. Först nu har det gått upp för mig hur tungt uppdraget är och det säger jag trots att jag tidigare har varit minister i flera regeringar. Intervjun med Paula Lehtomäki gjordes innan hennes förre chef, statsminis­ter Juha Sipilä, meddelade att han fäller regeringen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Det är väldigt svårt för politiker att få igenom sitt budskap i den nya medieomgiv­ningen. Uppstår det en storm är det omöjligt, säger Paula Lehtomäki som har slutat som statssekre­terare och i är ny generalsek­reterare för Nordiska ministerrå­det.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Det är väldigt svårt för politiker att få igenom sitt budskap i den nya medieomgiv­ningen. Uppstår det en storm är det omöjligt, säger Paula Lehtomäki som har slutat som statssekre­terare och i är ny generalsek­reterare för Nordiska ministerrå­det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland