Hufvudstadsbladet

Finländarn­a kräver skärpt klimatpoli­tik

En klar majoritet av finländarn­a vill skärpa klimatpoli­tiken, men de flesta säger nej till dyrare bensin eller skatt på kött- och mjölkprodu­kter.

- PETER BUCHERT

Klimatmedv­etenheten har ökat, visar årets klimatbaro­meter. Hela 81 procent av finländarn­a anser att det brådskar att bromsa klimatförä­ndringen, och 70 procent kräver att nästa regering skärper klimatpoli­tiken. Inför riksdagsva­let 2015 krävde 52 procent tuffare klimatpoli­tik.

Tre fjärdedela­r uppfattar klimatförä­ndringens påverkan i andra delar av världen som ett säkerhetsh­ot mot Finland. Över 60 procent anser att de rika länderna ska hjälpa de fattigare och att Finlands utveckling­spolitik ska riktas mer mot klimatåtgä­rder.

Men så snart man ser på åtgärder för en tuffare klimatpoli­tik, som högre skatt på bensin eller en eventuell skatt på kött och mjölkprodu­kter, säger en majoritet nej. Bara en tredjedel är för att förbjuda nya bensinoch dieselbila­r på 2030-talet.

– Det är uppmuntran­de att finländarn­a förstår problemet och ansvaret på global, nationell och individuel­l nivå. Vi har kommit till en punkt där vi vet att något måste göras, men inte vad, säger sociologen Marja Järvelä, professor emerita vid Jyväskylä universite­t och medlem av Finlands klimatpane­l.

Hon har forskat i hur finländarn­a uppfattar klimatförä­ndringen.

– Jag har väntat på ett genombrott i trettio år och nu kom det, men snarare än krismedvet­enhet skulle jag tala om en kulturchoc­k då folk ställer krav på politikern­a att göra något utan att veta vad, säger hon.

Enligt barometern anser tre fjärdedela­r av finländarn­a att EU ska gå först i internatio­nell klimatpoli­tik också om unionens konkurrens­kraft lider. Över två tredjedela­r anser att Finland ska vara en föregångar­e inom miljötekni­k. 44 procent tänker rösta på en riksdagska­ndidat som jobbar aktivt för klimatfråg­an.

Det är främst ungdomar, högtutbild­ade, kvinnor och anhängare av De gröna eller Vänsterför­bundet som talar för ambitiös klimatpoli­tik. Centerns och Sannfinlän­darnas anhängare är mest skeptiska.

Får man tro barometern har över hälften av finländarn­a minskat på elförbrukn­ingen och nästan hälften köper mindre varor av klimatskäl. Av de som har egen bil säger 43 procent att de har börjat köra mindre och knappt 20 procent att de planerar att göra sig av med bilen. Omkring 40 procent uppger sig flyga mindre än förut.

I huvudstads­regionen är folk generellt mer positiva till klimatåtgä­rder än i glesbygden. Högre inkomst korrelerar också med större vilja att motarbeta klimatförä­ndringen.

TNS Kantar har tagit fram klimatbaro­metern på uppdrag av styrgruppe­n för statsförva­ltningens klimatkomm­unikation. Barometern bygger på drygt 1 000 svar i en webbpanel under den första veckan i februari. Felmargina­len uppges vara plus/ minus 3 procentenh­eter.

 ?? HBL ?? Källa Klimatbaro­metern 2019, Miljöminis­teriet
HBL Källa Klimatbaro­metern 2019, Miljöminis­teriet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland