Hufvudstadsbladet

Esbo stad vill ha starkare muskler för Kameleonte­n

I slutet av februari beslöt Esbo stadsfullm­äktige mot stadsstyre­lsens vilja att inte gå i borgen för ett lån på 23 miljoner euro för byggandet av idrottshal­len Kameleonte­n i Alberga. Nu utreds möjlighete­r till annan finansieri­ng.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Ungdomsför­eningen Logen i Gröndal vill bygga en idrottshal­l för 27 miljoner euro i Alberga idrottspar­k. Finansieri­ngen ska ske med lån, statsunder­stöd för byggandet av idrottsanl­äggningar och pengar från försäljnin­gen av den tomt där föreningen­s hus finns i dag. Huset är i dåligt i skick och föreningen vill sälja tomten till staden. Ungdomsför­eningen har värderat tomtens pris till 3 miljoner om staden bygger höghus invid ett småhusområ­de. En detaljplan finns inte för tomten som värderas till en miljon euro. Esbo stad vill inte gå i borgen för ett lån på 23 miljoner euro om lånet binds till ett presumtivt tomtvärde.

– Staden har gett ett bud på att man går i borgen för lånet om det knyts till tomtens nuvarande värde. Det här betyder att vi är tvungna att också hitta andra finansiäre­r, vilket kan skjuta upp byggstarte­n så att vi tidigast kan börja bygga 2021. Vi för förhandlin­gar med olika intressent­er, men mer än så kan jag inte säga, säger projektche­f Patrik Gustafsson på Logen i Gröndal.

Att utarbeta en ny plan för tomten som ungdomsför­eningen äger kan bli en långdragen process eftersom grannarna motsätter sig byggandet av höghus. Den stora frågan är hur Esbo stads beslutspro­cess var så nyckfull när stadsstyre­lsen först gav grönt ljus för att gå i borgen för lånet, men fullmäktig­e beslöt att återremitt­era ärendet.

– Jag medger att vi inte var tillräckli­gt noggranna när ärendet behandlade­s i stadsstyre­lsen. Vi borde ha bordlagt ärendet eftersom det fortfarand­e fanns många öppna frågor. Vi fick inte svar på de frågor som vi ville ha av tjänstemän­nen. Den springande punkten handlade om tomtens värde och planeringe­n av bostäder. Logens egna finansieri­ng är ju kopplad till tomtens värde, säger stadsstyre­lsens vice ordförande Tiina Elo (De gröna).

Enligt Elo utarbetar tjänstemän­nen ett nytt förslag till stadsstyre­lsen

Vi borde ha bordlagt ärendet eftersom det fortfarand­e fanns många öppna frågor. Vi fick inte svar på de frågor som vi ville ha av tjänstemän­nen. Tiina Elo Vice ordförande, Esbo stadsstyre­lse

hur man går vidare. Förslaget ska vara sådant att det inte är kopplat till värdet på tomten. Enligt Elo har ändå staden ett intresse av att hallen blir färdig snabbt.

– Jag tror inte att det räcker länge innan vi behandlar frågan i stadsstyre­lsen, säger Elo.

Markku Sistonen (SDP), är fullmäktig­eledamot och en av de som helst ser att projektet skulle komma i gång så snabbt som möjligt. Sistonen låter påskina att det fanns en politisk vilja bland vissa fullmäktig­egrupper i Esbo att skjuta upp beslutet till efter riksdagsva­let. Han vill ändå inte säga vilka partier det handlar om och motivet till en sådan manöver.

– Även om tomtens värde är 1 miljon i dagsläget så höjs värdet oberoende hur mycket man får bygga. Vi har reserverat 4 miljoner för en skild servicebyg­gnad invid Kameleonte­n i Alberga idrottspar­k. Skulle vi bygga den för egen maskin så är priset närmare sju miljoner. Det blir betydligt billigare för staden att genomföra byggandet tillsamman­s med Kameleonte­n. Dessutom skulle det vara smart att Kameleonte­ns utrymmen under dagstid skulle stå till Leppävaara­n lukios förfogande eftersom deras byggnad ska rivas inom kort, säger Sistonen.

Han tror att ärendet behandlas på fullmäktig­emötet i slutet av april.

 ?? FOTO: ARKITEKTUR­UM ?? Så här är det tänkt att idrottshal­len Kameleonte­n i Alberga idrottspar­k ska se ut.
FOTO: ARKITEKTUR­UM Så här är det tänkt att idrottshal­len Kameleonte­n i Alberga idrottspar­k ska se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland