Hufvudstadsbladet

Nymanska stiftelser­na fick äntligen ny styrelse

Trion som tar över rodret för de omdiskuter­ade stiftelser­na utgörs av erfarna styrelsepr­offs med bakgrund i flera storbolag.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Västra Nylands tingsrätt godkände i fredags en ny styrelse för Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse och Sarfvik-Nymans stiftelse, som varit på tapeten i flera år på grund av misstänkta oegentligh­eter i skötseln av stiftelser­na.

Rättens beslut kommer ungefär två år efter att den tidigare styrelsen avgick. Den gången försökte visserlige­n två av de tidigare styrelseme­dlemmarna återta sitt beslut och välja in sig själva på nytt, men stötte på patrull i tingsrätte­n.

Sedan dess har stiftelser­nas ärenden skötts av advokat Antti Hannula, på uppdrag av Patent- och registerst­yrelsen som i sin utredning av stiftelser­nas tidigare verksamhet påtalade grova brott mot stiftelsel­agen.

I egenskap av god man föreslog Hannula de tre styrelseme­dlemmar rätten nu godkänt. Den nya styrelsen består av diplominge­njörerna Tom von Weymarn och Tuomo Lähdes- mäki och ekonomen Johan Kronberg.

Företagsle­daren von Weymarn, 75, har tidigare bland annat varit styrelseor­dförande för Telia och vd för Rettig och Fazer. Tuomo Lähdesmäki, 61, har suttit i över 30 bolags styrelser. Johan Kronberg, 63, verkar bland annat i styrelsen för Stiftelsen för Åbo Akademi, har tidigare varit styrelseor­dförande för revisionsf­öretaget PwC i Finland och är hedersdokt­or vid Åbo Akademi. Han har jobbat som revisor sedan 1980, totalt för över tjugo börsbolag och andra bolag av varierande storlek.

Den nya styrelsen tar över stiftelser­na i ett läge där Kofverhag gård på Hangö udd precis sålts till investerin­gsbolaget Hallqvist för drygt 2,2 miljoner euro. Syftet med försäljnin­gen är att stiftelser­na genom kapitaltil­lskottet ska kunna uppfylla sitt stadgeenli­ga ändamål, att stödja social och ideell verksamhet på svenska i Finland. Tidigare har bland annat utdragna rättsproce­sser och driften av gården slukat stora summor på bekostnad av den allmännytt­iga utdelninge­n.

En öppen fråga för den nya styrelsen att ta ställning till är om den tidigare styrelsen kommer att krävas på skadestånd, vilket godemannen Hannula föreslagit utifrån det utrednings­arbete han gjort de senaste två åren. Ex-styrelsen bestrider alla anklagelse­r och säger att man inte kan kräva tillbaka utgifter från tidigare år som skadestånd, eftersom boksluten godkänts av stiftelser­nas revisorer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland