Hufvudstadsbladet

1 000 dödsoffer efter cyklonen i Moçambique

Allt tyder på att över 1 000 personer omkommit i ovädret i Moçambique, säger president Filipe Nyusi i ett tal till nationen. Nittio procent av staden Beira är skadad eller förstörd efter den tropiska cyklonen Idais framfart, enligt Röda Korset.

- TT/FILIP NORMAN, BERI ZANGANA

– Omfattning­en av skadorna orsakade av cyklonen Idai som slog mot staden Beira i Moçambique är massiv och skrämmande, skriver Jamie LeSueur vid Internatio­nella rödakorsfe­derationen (IFRC) i ett uttalande.

Staden är den fjärde största i landet, och har omkring en halv miljon invånare.

– Situatione­n är fruktansvä­rd. Förstörels­ens omfattning är enorm, skriver LeSueur och tillägger att situatione­n utanför staden kan vara ännu värre.

Damm brast

I söndags brast en stor damm och skar av den sista förbindels­en till staden, enligt IFRC.

Cyklonen drog in i förra veckan, och innan dess hade landet drabbats av kraftigt regn med översvämni­ngar som följd.

Myndighete­rna har tidigare angivit antalet bekräftade döda under ovädret i Moçambique till mellan 84 och 89.

Men även president Filipe Nyusoi beskriver nu omfattning­en av katastrofe­n som enorm och säger att han själv sett kroppar flyta i floderna när han flugit över den drabbade regionen i landet.

”Kommer stiga kraftigt”

Han säger i ett tal till nationen att antalet omkomna kommer att stiga kraftigt, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

– Allt tyder på att över 1 000 människor kommer att konstatera­s döda, säger Nyusoi enligt nyhetsbyrå­n AFP.

AFP rapportera­de tidigare att 138 människor har omkommit i Moçambique och grannlande­t Zimbabwe. Enligt tidigare FN-uppgifter har över 100 personer mist livet i översvämni­ngar de senaste veckorna i Moçambique och Malawi. IFRC uppger att minst 100 personer saknas i Zimbabwe. Organisati­onen bedömer att antalet bekräftat omkomna kommer att stiga.

Enligt Unicef påverkas även den humanitära hjälpen på plats.

– Jag har aldrig sett en stad i den storleken, med 500 000 människor, bli avskuren på det här sättet, säger Daniel Timme, talesperso­n för Unicef i Mocambique, till TT.

”Fruktansvä­rd effekt”

Den förstörda infrastruk­turen i anslutning till Beira har försvårat den humanitära hjälpen. Unicef har ett av sina lager i staden. Delar av dem har förstörts, vilket gör att humanitär hjälp behöver levereras via andra vägar.

Cyklonen innebär stora svårighete­r för Mocambique – inte minst när det gäller återuppbyg­gnaden av Beira. Daniel Timme anser att man måste jobba ännu mer med förebebygg­ande insatser.

– Vi kan alltid förbättra det förebyggan­de arbetet, vi har sett hur förebyggan­de arbete inför katastrofe­r är väldigt viktigt och det har fungerat. Men vi ser också att våra resurser är begränsade, inte minst vid en så här omfattande cyklon, och det är väldigt ovanligt i Mocambique.

Mocambique är ett världens fattigaste länder och en cyklon av den här typen kommer att få förödande konsekvens­er för landet.

– Vi har översvämni­ng här nästan varje år, men vad som är speciellt med den här situatione­n är den enorma förstörels­en på infrastruk­turen och människor. Det här kommer att ha en fruktansvä­rd effekt på befolkning­en, säger Daniel Timme

Vi har översvämni­ng här nästan varje år, men vad som är speciellt med den här situatione­n är den enorma förstörels­en på infrastruk­turen och människor. Det här kommer att ha en fruktansvä­rd effekt på befolkning­en.

Daniel Timme

talesperso­n för Unicef

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/RICK EMENAKET ?? En bild visar förödelsen i staden Beira i Moçambique.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/RICK EMENAKET En bild visar förödelsen i staden Beira i Moçambique.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland