Hufvudstadsbladet

Tre döda i skottlossn­ing i Utrecht

En 37-årig man i nederländs­ka Utrecht har gripits misstänkt för en skottlossn­ing på en spårvagn där tre människor dödades och fem skadades. Händelsen utreds som en misstänkt terroratta­ck – men polisen öppnade också för att det kan vara ett fall av relatio

- HBL-TT/ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK

Polisen larmades om skottlossn­ingen vid hållplatse­n 24 Oktoberple­in klockan 10.45 lokal tid i går. Den misstänkte gärningsma­nnen lyckades fly från platsen, men senare under kvällen meddelade polisen att mannen greps i en räd i stadsdelen Oudenoord.

Tre människor dödades och fem skadades i skottlossn­ingen som utreds som en terroratta­ck, enligt polisen. Uppgiftern­a om antalet skadade låg först på nio, men nedjustera­des senare av polisen. Det förekom först också uppgifter om att skottlossn­ing skulle ha inträffat på fler platser i staden, vilket senare tillbakavi­sades av polisen.

Nederlände­rnas premiärmin­ister Mark Rutte sade i går att det inte går att utesluta att det som inträffat är en terroratta­ck.

– Ett terrordåd är en attack mot hela vår civilisati­on, mot vårt toleranta och öppna samhälle. Om det fortsätter finns bara ett lämpligt svar. Och det är att vårt rättsväsen­de och demokrati är starkare än fanatism och våld, sade Rutte under en presskonfe­rens.

– Vi kommer aldrig ge vika för intolerans.

Motivet är dock ännu oklart. Polisens talesperso­n Bernard Jens säger att de inte kan vara 100 procent säkra på att det rör sig om en terroratta­ck, utan att det också kan handla om våld inom en nära relation.

– Vi avvaktar den fortsatta utredninge­n innan vi lämnar några ytterligar­e uttalanden, säger Jens enligt public service-bolaget NOS.

Ett vittne till skottlossn­ingen sade till RTV Utrecht att han sett en person ligga på marken, och att flera män sprungit därifrån. Ett vittne säger till NOS att en skadad kvinna sprang ut från spårvagnen efter attacken.

– Jag tog henne till min bil och hjälpte henne. När polisen kom hade hon förlorat medvetande­t, säger vittnet till NOS.

Anklagad för våldtäkt

Ytterligar­e en person har gripits med anledning av skjutninge­n, men det är oklart i vilken utsträckni­ng som personen var inblandad i attacken, rapportera­r NOS.

Den misstänkte 37-åringen befann sig i rätten för två veckor sedan i en förberedan­de förhandlin­g, anklagad för våldtäkt i juli 2017, rapportera­r NOS. Han har även stått inför rätta för flera andra brott under de senaste åren, däribland för stöld och rattfylla. Det är dock oklart vilka av brotten som han ansetts skyldig till, enligt NOS.

Terrorhotn­ivån höjdes till en femma i provinsen Utrecht efter skjutninge­n, men sänktes återigen till en fyra sedan 37-åringen gripits. En tidigare uppmaning om att hålla sig inomhus hävdes också, skriver Utrechts stad på Twitter.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP / ROBIN VAN LONKHUIJSE­N ?? Polis och vårdperson­al i Utrecht efter skottlossn­ingen.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP / ROBIN VAN LONKHUIJSE­N Polis och vårdperson­al i Utrecht efter skottlossn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland