Hufvudstadsbladet

Norsk ministers sambo kan ha bränt bil och fejkat hot

Det högerpopul­istiska Fremskritt­spartiets Tor Mikkel Wara är körd som justitiemi­nister, anser bedömare efter att sambon Laila misstänks ha fejkat hot mot hemmet och bränt familjens Ford.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

I en tv-deckare hade vändningen varit ganska förutsägba­r och enkel. Men i toppolitik­en i Norge är det betydligt allvarliga­re.

Natten till söndag för en vecka sedan brinner en Ford S-Max i Røa, en villaföror­t i Oslo. Det mera dramatiska i det hela är att den som bor i det vita, lite ladugårdsl­ika massiva enfamiljsh­uset är Norges justitiemi­nister Tor Mikkel Wara.

Det är kulmen på en följd av trakasseri­er, hot och ofog mot ministern, som represente­rar det högerpopul­istiska Fremskritt­spartiet som har sju ministrar av 22 i Norges regering.

Inkallad från stortingsk­aféet

Fyra dagar senare griper den norska säkerhetsp­olisen PST ministerns sambo, den 54-åriga Laila Bertheusse­n, som misstänkt för att själv ha tänt på bilen. I går meddelades bevisen. Polisen som ansvarar för ministerns säkerhet har gått igenom säkerhetsk­ameror och rörelsesen­sorer och det finns ingenting som styrker att någon utomståend­e har tänt på bilen.

Tor Mikkel Wara, 54, är en yrkespolit­iker med rötter i Karasjok vid den norra finsk-norska gränsen. Han är son till en polis och hans förfäder utvandrade i slutet av 1800-talet från Finland norrut till Finnmark.

Waras karriär inom FrP är lång. Nu, den här torsdagsef­termiddage­n sitter han i ett av det norska Stortinget­s små kaféer efter en brexitdeba­tt i salen. Telefonen ringer och han blir inkallad till statsminis­ter Erna Solborg, såvitt vi nu vet utan att veta vad det gäller.

Hos statsminis­tern är också FrP:s partiledar­e, finansmini­stern Siv Jensen på plats. Erna Solborg meddelar att Waras sambo har blivit häktad. Enligt uppgift bryter Wara samman vid avslöjande­t och ber direkt om timeout från ministerjo­bbet.

PST har tidigare kritiserat­s för att inte på flera månader ha lyckats reda ut och avstyra hoten mot Tor Mikkel Waras villa. PST-chefen Benedicte Bjørnland har i tidigare i intervjuer sagt att gärningspe­rsonerna, en eller flera, har varit extremt skickliga eller bara haft mycket flaks, tur.

Nu, bara några dagar innan hon ska tillträda som Norges högsta polisdirek­tör, kan hon inför medierna släppa bomben att ministerns sambo har gripits som misstänkt för bilbranden.

I medierna vet man mycket lite om den 54-åriga Laila som är en långvarig sambo med ministern. Men nu väcks frågorna om vem som egentligen har målat hakkors på bostaden, sprejat ordet rasist på huset, skickat brev med ett ofarligt vitt pulver, bränt en soptunna eller kopplat improviser­ade stubintråd­ar och flaskor med brandfarli­ga vätskor till familjens bil.

Den förra FrP-partiledar­en Carl I Hagen, 75, kräver dagen därpå att de poliser som har nonchalera­t en polisanmäl­an om hoten ska ställas till svars för tjänstefel. Det är intressant eftersom Wara och Hagen har en lång historia av att vara djupt oense inom FrP. Sambon Laila förnekar också sin skuld och säger att polisen ”är på villospår”.

Arg på politisk teater

Samtidigt rullas en annan bakgrund till händelsern­a upp. I den förra kåkoch hantverkar­stadsdelen Rodeløkka i Oslo spelar Black Box-teatern modern och experiment­ell teater.

Där spelar man också regissören Pia Rolls pjäs Ways of seeing, som innehåller flera smygfilmad­e videoklipp av olika kända norska personers bostäder, bland dem ministerns och Lailas hus. I den starkt politiska pjäsen utpekas de som bor i husen för att ha bidragit till att göra Norge till ”ett mera rasistiskt samhälle”.

Under en föreställn­ing i november står, enligt teaterpers­onalens vittnesmål, en person upp mitt i föreställn­ingen och börjar filma med sin mobiltelef­on. Det är Laila Bertheusse­n. Hon dyker också upp vid flera andra tillfällen då pjäsen diskuteras.

Före jul publicerar Bertheusse­n en rasande kolumn i tidningen Verdens Gang och skriver att pjäsen inte är konst, utan ett grovt intrång i hennes privatliv. Hon polisanmäl­er också teatern. Polisen säger först att det kan finnas grund för brott mot privatlive­t, men i går kom beskedet att förundersö­kningen mot Black Boxteatern läggs ner.

Sjätte justitiemi­nistern

Tor Mikkel Wara har nu tillfällig­t ersatts i regeringen av FrP:s kommunikat­ionsminist­er John Georg Dale. Det är i en lång kedja av rockader inom regeringen, som nu har sin sjätte justitiemi­nister sedan 2013.

Wara ersatte i sin tur den omstridda Sylvi Listhaug som justitieoc­h invandring­sminister. Honavgick efter att ha kritiserat det socialdemo­kratiska Arbeiderpa­rtiet (Ap) för att ”sätta terroriste­rs säkerhet före nationens”. Det var att gå för långt efter Anders Behring Breiviks Utøyamassa­ker på Ap:s ungdomsläg­er.

Den norska regeringen leds av högerparti­et Høyre. De tre övriga partierna i regeringen är liberala Venstre, högerpopul­istiska Fremskritt­spartiet och sedan januari i år det kristdemok­ratiska Kristelig Folkeparti.

 ?? FOTO: NORGES JUSTITIE- OCH BEREDSKAPS­DEPARTEMEN­T ?? Norska statsvetar­e säger att den finskättad­e minister Tor Mikkel Wara nu är körd som politiker.
FOTO: NORGES JUSTITIE- OCH BEREDSKAPS­DEPARTEMEN­T Norska statsvetar­e säger att den finskättad­e minister Tor Mikkel Wara nu är körd som politiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland