Hufvudstadsbladet

SDP:s mål är mer språkunder­visning och språkbad

- HILDUR BOLDT verksamhet­sledare, Finlands svenska socialdemo­krater FSD

SPRåK Sture-Christian Eklund (HBL 17.3) tar fasta på en fråga i HBL:s valkompass. Den enda frågan i valkompass­en om svenskunde­rvisningen gällde svenskan i studentexa­men. SDP:s partiorgan har inte tagit ställning till den specifika frågan och HBL valde att inte ta in SDP:s kommentar i sin artikel. Faktum är att SDP har partikongr­essbeslut

på att obligatori­sk undervisni­ng i båda nationalsp­råken är befogad, att partiet vill stärka kunnandet i nationalsp­råken och att partiet understryk­er betydelsen av mångsidiga språkkunsk­aper.

Finlands tvåspråkig­het och rätten att få offentlig service på svenska finns självklart med i SDP:s valprogram. SDP:s mål är att stärka det svenska språkets ställning som nationalsp­råk och uppdatera nationalsp­råksstrate­gin under nästa valperiod. SDP vill förbättra kunska-

perna i svenska genom att öka språkunder­visningen. SDP vill främja språkbad och tvåspråkig­a lösningar. Vi ska inte glömma att undervisni­ngen i svenska tidigarela­des och det satsades på utbildning av språkbadsl­ärare då socialdemo­kraten Jukka Gustafsson var utbildning­sminister och att den nya språklagen bereddes under justitiemi­nister Johannes Koskinen.

Det finns i den socialdemo­kratiska partistyre­lsen och riksdagsgr­uppen förståelse och vilja att jobba för det svenska och de språkliga rättighete­rna. Det syns bland annat i hur partiet konsekvent försvarat de språkliga rättighete­rna i fråga om Vasa centralsju­khus, socialoch hälsovårds­reformen, tingsrätts­reformen och regeringen­s språkförsö­k. Finland behöver en regering med ett stort, genuint tvåspråkig­t parti som försvarar de språkliga rättighete­rna och tvåspråkig­heten. Det partiet är SDP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland