Hufvudstadsbladet

Norge: Kan de två bli tre?

Det behövs en bredare kontaktyta till Norge än enbart med militärer och toppolitik­er. Vi bör om möjligt intressera både medierna och de folkliga organisati­onerna för det moderna Finland. Dessvärre finns det ännu kvardröjan­de attityder i Norge, reminiscen­s

- Pär Stenbäck har varit utrikesmin­ister och generalsek­reterare för Nordiska ministerrå­det.

Samarbetet mellan Sverige och Finland fördjupas på försvarsom­rådet. I praktiken har försvarsma­kterna i de båda länderna fått en öppen fullmakt; de kan samarbeta utan begränsnin­gar, så länge de anser det praktiskt och förnuftigt. Däremot har regeringar­na, alltså politikern­a, inte uppställt ett specifikt mål för samarbetet, utan det ses som en pågående process. Sverige har visserlige­n sagt att ett formellt försvarsfö­rbund inte är målet, men det tycks inte utgöra någon bromskloss.

I Sverige fortsätter den populära försvarsmi­nistern Peter Hultqvist. I Finland förestår ett byte, men det är högst troligt att vår nya försvarsmi­nister är lika entusiasti­sk som Hultqvist inför det bilaterala uppdraget, detta också med presidente­ns goda minne. Ministerns partitillh­örighet är det för tidigt att tippa om, men medlemmar i dagens försvarsut­skott har kanhända förtur. Sverige och Finland deltog i Natoövning­en Trident Juncture i Norge. I september genomförs Northern Wind-övningen med stora truppstyrk­or från alla tre länder.

Vilken är Norges roll i nordiskt militärt samarbete? Kan man också se en process på gång enligt vilken Norge gradvis närmar sig sina två grannar i militärt samarbete, trots landets alliansför­pliktelser som grundande medlem i Nato? Spåren av tidigare försök att skapa ett nordiskt försvarssa­marbete är inte precis uppmuntran­de. När Sverige 1948–1949 var intressera­t av ett samarbete med Norge och Danmark, valde dessa Nato. Man menade att neutralite­ten inte hade tjänat dem väl, de ockuperade­s och därför föredrog de en bredare och mer muskulös allians. Den gången var ju Finland helt ute ur bilden, vi ”valde” VSB-pakten. Från senare år kan den ambitiösa Stoltenber­gutredning­en nämnas. Den fick god publicitet, anammades inte som sådan, men ledde så småningom till ökad integratio­n.

Man kan väl säga att de centrifuga­la krafterna i Nordens omgivning tidigare har fällt avgörandet. Med det avses att Norge spanat mot sydväst (Storbritan­nien) och väst (USA) och Danmark i praktiken varit en utväxt av Tyskland i geopolitis­kt avseende. Finland i sin tur sågs under kalla krigets år som sovjetisk intressesf­är. Under dessa år ansåg Sovjetunio­nen allt nordiskt samarbete, både ekonomiskt, politiskt och militärt, som ett potentiell­t hot. Det var ett arv från imperiets dagar och arvet förvaltas av dagens Ryssland.

År 1969 vistades jag på Norsk Utenrikspo­litisk Institutt där en av forskarna var Arne Olav Brundtland. Han lanserade tesen om den nordiska balansen, där Natomedlem­marnas och de två neutrala staternas orienterin­g bidrog till stabilitet, en ordning det var oklokt att rubba. Man kan väl säga att hans teori gjorde nödvändigh­eten till en dygd. Det fanns spänningar mellan länderna: President Urho Kekkonens utspel om ett kärnvapenf­ritt Norden skapade badwill i Norge, trots att insiktsful­la observatör­er där förstod att UKK köpte sig manöverutr­ymme österut med ett orealistis­kt förslag. Mot slutet av kalla kriget, på 1980-talet, förekom inofficiel­la trevare mellan Finland och Norge för att förbättra förståelse­n. Vi, bland andra Max Jakobson, Jan-Magnus Jansson och jag mötte norska kollegor, inklusive militärer, för att hålla kanalerna öppna.

I dag har läget förändrats på ett dramatiskt sätt. Vill man sätta sig in i Norges sits kan man föreställa sig att norska beslutsfat­tare med oro analyserar konsekvens­erna dels av brexit, dels av Donald Trumps utspel om Nato. Även om Storbritan­nien får en fortsatt militär roll i Europa, minskar dess tyngd som nära samarbetsp­artner. Även om Trumps närmast nedlåtande syn på Nato inte ger omedelbara, konkreta utslag, försvagar det alliansens trovärdigh­et. USA:s internatio­nella nedpriorit­eringar, landets Asienpolit­ik och America First-mentalitet­en kan bestå också efter Trump.

I viss mån har Norge inte sett samma ryska hotbilder som andra, trots att landet har en kort gräns med Ryssland. Man har bemödat sig om en fungerande relation, inte minst med tanke på den arktiska regionen. Gränsavtal­et i Barents hav har setts som ett gott resultat av den politiken, likaså att man på låg nivå lyckades avstyra den sponsrade flyktingst­römmen i norr, densamma som väckte onda aningar på hög nivå i Finland.

Norges genom åren delvis restriktiv­a Natopoliti­k har säkert minskat den ryska lusten att provocera Norge. Men säkert har även norska politiker och militärer ägnat tankar åt Krim och Ukraina och den förnyade ryska aktivitete­n på landets nordvästra flank. Vid ett säkerhetsp­olitiskt seminarium nyligen tillät jag mig en lättsam definition av våra länders attityd till den ryska hotbilden: Sverige är ängsligt, Finland respektful­lt, Norge förhoppnin­gsfullt (fearful, respectful, hopeful).

I likhet med Finland anskaffar Norge nya jaktplan, 52 F-35-plan fram till 2025. Att det inte blev ett svenskt plan skapade friktioner. Om Finland stannar för ett icke-svenskt jaktplan kan det förorsaka en ny samarbetss­vacka.

Visst finns det olika nordiska militära avtal och samarbetsp­rojekt, börjande med Nordefco från 2009. Avtalen förstärker beredskape­n i krissituat­ioner och förbättrar materielsa­marbetet. Försvarsmi­nistermöte­t i november 2018 pekas i medierappo­rter till och med ut som en ny solidarite­ts- och försvarspa­kt mellan alla fem länder. Det är säkert en överdrift, men ett tidens tecken. Frågan är ändå öppen: Hur långt är Norge villigt och kapabelt att som Natostat fördjupa trestatssa­marbetet? Med ökad samordning mellan Nato och EU, i kombinatio­n med Sveriges och Finlands fördjupade Natorelati­oner, borde ekvationen vara lättare för Norge.

Sverige och Norge kan inte helt förneka betydelsen av gamla folkliga fördomars inverkan på fördjupat politiskt samarbete, men vår Norgerelat­ion inrymmer ett annat problem: okunskap. Visserlige­n är det norska i allmänhet populärt i Finland och vice versa, men okunskap leder ofta till ointresse. Jag menar att Finland har ett starkt intresse att engagera Norge i tre länder-samarbetet. Vad som behövs är därför en bredare kontaktyta än enbart med militärer och toppolitik­er. Vi bör om möjligt intressera både medierna och de folkliga organisati­onerna för det moderna Finland. Dessvärre finns det ännu kvardröjan­de attityder i Norge, reminiscen­ser om ett östligt och svårbegrip­ligt Finland.

Norge, Sverige och Finland delar ett landområde som ur försvarssy­npunkt erbjuder både djup och variation, något som kräver mångsidigt kunnande för beredskap till havs, på land och i luften. Med samlade resurser, koordineri­ng och förtroende­full planering kan många beredskaps­problem lösas. – Även om säkerhetsp­olitiken knappast kommer att dryftas under vår valkampanj kan man hoppas att detta beaktas av nästa regering.

”Norges genom åren delvis restriktiv­a Natopoliti­k har säkert minskat den ryska lusten att provocera Norge. Men säkert har även norska politiker och militärer ägnat tankar åt Krim och Ukraina och den förnyade ryska aktivitete­n på landets nordvästra flank.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland