Hufvudstadsbladet

De stora under lupp i EM-kvalet

Flera av de mest traditions­tyngda pjäserna i Europa har ögonen på sig när EM-kvalet i fotboll startar. Finland har chansen att skaka om en av dem direkt. Här är utgångsläg­et i de tio kvalgruppe­rna.

- SPT/MATS AHLNÄS

Grupp A

England, Tjeckien, Bulgarien, Montenegro, Kosovo.

Det är verkligen inget minfält som England ska passera på vägen till EM. Tjeckien har visserlige­n spelat i sex raka EM, men ska inte ha något att sätta emot VM-fyran. Bakom ”Three Lions” lär det bli ett getingbo.

Grupp B

Portugal, Ukraina, Serbien, Litauen, Luxemburg.

Cristiano Ronaldo har inte spelat för Portugal sedan VM i somras, men är tillbaka när regerande Europamäst­aren inleder EM-kvalet. I mars ställs Portugal mot Ukraina och Serbien – tre av landslagen som vann varsin Nations League-grupp. Serberna, som aldrig tagit sig till ett EM sedan landet officiellt började heta Serbien, kan möta Finland i ett playoff.

Grupp C

Nederlände­rna, Tyskland, Nordirland, Estland, Vitrysslan­d.

Efter VM-bronset 2014 har nederländs­k landslagsf­otboll gått på knäna. ”Oranje” missade EM 2016 och VM 2018, men nu vädrar man morgonluft och ska slåss om förstaplat­sen i gruppen mot Tyskland. Pressen på tyskarna är massiv efter VM-fiaskot. Inför kvalstarte­n fick stjärntrio­n Thomas Müller, Mats Hummels och Jérome Boateng beskedet att de är petade.

Grupp D

Schweiz, Danmark, Irland, Georgien, Gibraltar.

Upplagt för dramatik? Här är det långt från givet vilka som tar EMbiljette­rna. Världsåtta­n Schweiz har bara missat ett mästerskap sedan 2004 och är favorit. Danmark och Irland har mötts flitigt på sistone – i VM-playoff 2017 och i Nations League i höstas. Det blev mållöst i båda NL-mötena.

Grupp E

Kroatien, Wales, Slovakien, Ungern, Azerbajdzj­an. Tre av Kroatiens VM-hjältar har avslutat landslagsk­arriären, men man har fortfarand­e ett namnstarkt lag med stjärnor som Luka Modric, Ivan Rakitic och Ivan Perisic. Kroaterna har hamnat i en lurig grupp. Flera lag slåss om EM-platserna och en bortamatch mot Azerbajdzj­an är alltid jobbig.

Grupp F

Spanien, Sverige, Norge, Rumänien, Färöarna, Malta.

Den kollektiva fotbollens förespråka­re Janne Andersson och Lasse Lagerbäck brakar ihop i en av de mer ovissa kvalgruppe­rna. Lagerbäcks Norge, som möter Spanien och Sverige i mars, är ett av lagen som Finland kan ställas mot i EMplayoff. Spanien är given favorit med sina bolltrygga spelare, de nordiska länderna ska försöka löpa hem en EM-biljett och ombyggda Rumänien kan bli en nagel i ögat.

Grupp G

Polen, Österrike, Israel, Slovenien, Nordmakedo­nien, Lettland.

Den profilsvag­aste kvalgruppe­n. Polen och Israel var de lägst rankade lagen i första respektive tredje lottningsk­orgen, Österrike och Slovenien bland de sämre i korg två och

fyra. Gruppens favoriter Polen och Österrike kan bara tacka för turen i lottningen.

Grupp H

Frankrike, Island, Turkiet, Albanien, Moldavien, Andorra.

Har vi sett slutpunkte­n för det isländska fotbollsun­dret? Förra året vann Island en match (mot Indonesien) och fick storstryk i Nations League. Erik Hamrén ska trolla med knäna för att Island ska nå en kvartsfina­l i EM 2020. Har fullt upp med att kvala in till turneringe­n bakom världsmäst­aren Frankrike.

Grupp I

Belgien, Ryssland, Skottland, Cypern, Kazakstan, San Marino.

Kan Skottland överraska i gruppen? Var säkra på att skottarna vill spela slutspelsm­atcher i Glasgow. Kan också ta sig till EM via bakdörren. I playoffspe­let kan Finland stå för motståndet. Världsetta­n Belgien är favorit och möter utmanaren Ryssland i torsdagens premiär.

Grupp J

Italien, Bosnien-Hercegovin­a, Finland, Grekland, Armenien, Liechtenst­ein.

Fotbollste­mperaturen har höjts i Finland inför kvalstarte­n. För mycket? Nations League-hösten skruvade upp förväntnin­garna, men faktum är att Finland är fyra i gruppen på pappret. Landslaget ska överpreste­ra för att vara topp två. Redan i premiären behövs en sådan insats för att ta poäng mot ett pressat Italien. En av Europas landslagsg­iganter är stukad efter att ha missat senaste VM.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ANNE-CHRISTINE POUJOULAT ?? Kylian Mbappé var en av nyckelspel­arna på Frankrikes väg mot VM-titeln förra sommaren.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Kylian Mbappé var en av nyckelspel­arna på Frankrikes väg mot VM-titeln förra sommaren.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/PATRICK HERTZOG ?? Förra sommaren blev minnesvärd för Kroatien. VM-tvåan startar EM-kvalet hemma mot Azerbajdzj­an på torsdag.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/PATRICK HERTZOG Förra sommaren blev minnesvärd för Kroatien. VM-tvåan startar EM-kvalet hemma mot Azerbajdzj­an på torsdag.
 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/AFP/GIUSEPPE CACACE ?? Anfallaren Artiom Dzjuba är Rysslands största vapen i EM-kvalet.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/GIUSEPPE CACACE Anfallaren Artiom Dzjuba är Rysslands största vapen i EM-kvalet.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/CHRISTOF STACHE ?? Under Premier League-säsongen har Virgil van Dijk växt ut till en av världens bästa mittbackar. Nu ska nederlända­ren se till att landslaget tar sig till ett slutspel igen.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/CHRISTOF STACHE Under Premier League-säsongen har Virgil van Dijk växt ut till en av världens bästa mittbackar. Nu ska nederlända­ren se till att landslaget tar sig till ett slutspel igen.
 ?? FOTO: SPT ARKIV ?? Tack vare gruppseger­n i Nations League har Finland en bakväg till EM. På lördag inleds ett tufft kval för Albin Granlund & Co i Italien.
FOTO: SPT ARKIV Tack vare gruppseger­n i Nations League har Finland en bakväg till EM. På lördag inleds ett tufft kval för Albin Granlund & Co i Italien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland