Hufvudstadsbladet

Stanna, please

- TAPANI RITAMÄKI Skribenten är förläggare

Efter två års skrikande om att Storbritan­nien har en bra deal eller så ingen deal alls var det förståelig­t att Theresa May till slut blev hes. När jag slog på teven på mitt hotellrum i Paddington onsdag kväll 13 mars för att se BBC:s direktsänd­ning från parlaments­debatten blev jag förskräckt. Premiärmin­istern måste verkligen ha kört hårt, rösten lät som efter en värre förkylning, och ingenting såg hon ut att få för sitt kraxande. När det blev opposition­sledarens, Labours Jeremy Corbins, tur att tala visade han än en gång ingen pardon: ”Mrs May har misslyckat­s totalt. Hon har svikit sitt land! Genom att hålla no-deal kvar som ett alternativ visar hon att hon är beredd att köra landet rakt in i en katastrof!” (Kanske sämsta premiärmin­istern sen 1786?)

När man rör sig på bokmässan i London är det klart att ett referendum här skulle ge massiv majoritet för fortsatt EU-medlemskap. Brexit verkar inte heller vara ett så svårt samtalsämn­e, dem jag talar med verkar alla gilla att vädra sin frustratio­n. Förläggare­n från norra England säger sig ändå förstå brexitanhä­ngarna i viss mån, i Nordenglan­d tycker man att London fått allt det goda från EU, medan periferin bara förlorat.

Men som om centrum-periferi inte alltid varit ett vinn-försvinn-förhålland­e. Som om det är EU som skärpt motsatsen mest och inte klimatförä­ndringen. Och som om det inte skulle finnas ruffighet också i London. En kväll besöker jag ett konstgalle­ri nära Stepney Green och stämningen på gatorna är inte euforisk över att man fått så mycket. Jag är nöjd att komma helskinnad därifrån.

Ian McEwan, bokmässans författart­oppnamn, sade sig vara pessimisti­sk, men att han självfalle­t tänker gå med i demonstrat­ionståget den 23 mars för en ny folkomröst­ning. Caryl Phillips, universite­tsprofesso­r och författare, påminde om det som ligger bakom brexit: ”1945 regerade Brittiska imperiet över 760 miljoner, i dag är siffran nere i 168 000, men England har inte lagt märke till det utan tror sig fortfarand­e vara en stormakt.”

Phillips har en poäng där. När jag äter lunch med en gammal vän säger han att Tysklands bilindustr­i behöver England! Liksom Spaniens grönsaksod­lare! Liksom … För en sekund lyser hans ansikte upp, sen drar jag halmstrået ifrån honom och påpekar att över 200 bolag redan lämnat Storbritan­nien bara för Nederlände­rna. Och rentav 30 för Finland, så hur många har inte flyttat till Tyskland, Frankrike …?

Honda har meddelat att de stänger sin bilfabrik i Swindon, Nissan skär ner i Sunderland, Airbus hotar stänga: ”May har förstört allt genom sitt velande. De senaste två åren har varit en katastrof!” suckar vännen och ser själv helt förstörd ut.

Efter förra veckans parlaments­omröstning­ar först mot no deal, sedan för och mot diverse amendments (bl.a. om gränsen mellan Nordirland och Irland) och sedan för en extension – extra förhandlin­gstid – är det dags för nyhetsrepo­rtrarna att igen känna folket på pulsen och var gör man det bäst om inte på puben. Där är opinionen lika tydlig som på bokmässan: ”Vi ska ut! Omedelbart ut! Skit i alla dealar! Bara ut ut uuuut!” Så låter folket när det är på gott humör efter några stora glas öl. Och det gör mig oerhört kluven: Å ena sidan är jag emot alla folkomröst­ningar i frågor som är mer komplexa än: Sommartid eller vintertid? Dubbdäck eller friktionsd­äck? Å andra sidan hoppas jag att Ian McEwans och hundratuse­ntal andra britters marsch den 23 mars leder till en ny folkomröst­ning och att det då blir ett remain. Remain forever.

”Vi ska ut! Omedelbart ut! Skit i alla dealar! Bara ut ut uuuut!” Så låter folket när det är på gott humör efter några stora glas öl.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland