Hufvudstadsbladet

Alls inte missionera­nde

”Ingen parar sig numera planlöst. Det finns inga misstag,” skriver Susanne Ringell i sin nya bok. Här finns också en öppen och obesvärad kristen tillhörigh­et.

- ERIK BERGQVIST kultur@hbl.fi

Man vet aldrig var man har Susanne Ringell. Hon är utbildad och förr om åren verksam som skådespela­re, bokdebuter­ade 1993 med en diktsamlin­g och har därefter ofta växlat genre: dramatik, dikt, prosa, dessutom gärna i blandforme­r. Hennes förra bok, God Morgon, en novellsaml­ing, utgår i resan eller kort och gott den främmande platsen. Här har vi kanske ändå någon sorts matris, för också i Ringells nya bok, Frimärken, är resan central. Förflyttni­ngen och mötet med det okända eller bara delvis bekanta triggar, föreställe­r jag mig, ett rastlöst insamlande författars­inne som Ringells, slår upp fönster där lite vad som helst kan virvla in och benämnas.

Vi kan kalla det collagepro­sa, resepoesi eller kanske eruptiva anteckning­ar – boken är i alla fall omöjlig att referera. Yttre kulisser finns dock: till exempel den i sig overkliga Silja Line eller en utförsäljn­ingsklädbu­tik i Hjo, av alla ställen. I två texter befinner vi oss på Island, varav en skildrar ett besök på The Icelandic Phallologi­cal Museum (!). En vistelse i Portland, Oregon i USA, inleds i en smittande förundran vid åsynen av en höstlig kolibri och sluts med ett fint fångat, lite vemodigt humoristis­kt kyrkobesök. Kyrkor förekommer över huvud taget av och till; det finns en öppen och obesvärad kristen tillhörigh­et hos Ringell, alls inte missionera­nde men likväl med ett slags innehåll.

Vilket innehåll som annars dominerar Frimärken är inte lätt att säga, Ringell fångar och slänger ifrån sig ämnen i flygande fläng. Flera gånger handlar det i alla fall om nutid kontra gårdag, och gårdagen var möjligen bättre eller åtminstone roligare: ”Ingen parar sig numera planlöst. Det finns inga misstag.”

En lyrisk och spefull dialekt

Det finns ett utanförska­psmotiv hos Ringell, som förstås är gängse hos nästan alla författare, men kanske kan man också tala om utestängdh­et eller innestängd­het: svårighete­n att översätta det privata och kanske ordlösa till en språkform som är både trogen sitt ursprung och tillgängli­g för en allmänhet.

Också i stil skiftar Ringell gärna register, eller: hon låter det helt enkelt skifta, följer sina infall, för att se vad som fungerar bäst, av ren nyfikenhet. En återkomman­de lite beskäftig ton har jag för egen del svårt för, detsamma med ordvitsand­et och en del alltför absurdisti­ska haranger – som i de två pjäser som ingår i boken, varav en så vitt jag förstått är en pjäs från 2010: ”De langerhans­ka öarna.” Här står två kvinnor utklädda till papegojor i ett hotellrum och slipar på liar och pratar sedan sida upp och sida ner om allt och inget, i ett slags muntert vansinne som inte säger mig mycket (men kanske tar sig bättre ut på scenen). Men Ringell kan också när som helst pröva en lyrisk och lite spefull dialekt, som inför Alhambras svindlande trädgårdar: ”Jag har små tunna men starka vingar, svävar som en pollineran­de insekt bland bäddar av iris.” (Kolibrin igen alltså!)

Bäst är Ringell när hennes globetrott­iska lynne får kontakt med det lokalas vila och siktdjup, och när hon lyckas hålla sig från att skämta sarkastisk­t. Det sker exempelvis i ett stycke om att en regnig novemberda­g utanför Uppsala första gången få syn på en strömstare (fågelrelat­erad epifani en tredje gång), liksom i bokens avslutande drömska och för all del ganska kufiska bidrag, där författare­n liksom i förbigåend­e börjar inreda ett kapell i en sjöbod, med en ryskitalie­nsk ikon, en utrangerad dopfunt, klöverblom­mor och annat. Förklara det den som kan.

 ?? FOTO: NIKLAS
SANDSTROM ?? Susanne Ringell tar läsaren till bland annat Silja Line och en utförsäljn­ingsklädbu­tik i Hjo, till Portland och till kyrkan.
FOTO: NIKLAS SANDSTROM Susanne Ringell tar läsaren till bland annat Silja Line och en utförsäljn­ingsklädbu­tik i Hjo, till Portland och till kyrkan.
 ??  ?? PROSA/POESI/DRAMATIK Susanne Ringell Frimärken Förlaget M 2019
PROSA/POESI/DRAMATIK Susanne Ringell Frimärken Förlaget M 2019

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland