Hufvudstadsbladet

Kaffekonse­rt med kvittrande Beethoven

Söndagskon­serten på Sandudd bjöd på klarsynt och fokuserat Beethovens­pel av Joonas Ahonen, med historiens vingslag närvarande på flera sätt.

- DANTE THELESTAM

Klassiskt vid Sandudd: Diabelliva­riationer. Joonas Ahonen, piano. Beethoven. Sandudds paviljong 17.3.

Konsertser­ien på Sandudds paviljong fick i söndags besök av pianisten Joonas Ahonen och det en timme långa Beethovenv­erket Diabelliva­riationern­a op. 120. Ahonen har nyligen spelat in verket på skiva med ett historiskt piano. Till konserten på Sandudd hade man valt ett wienskt Böhmpiano från 1826, som ägs av Tuija Hakkila.

Två tolkningsm­ässiga val som Ahonen skriver om i sitt skivkonvol­ut var närvarande också vid konserten i Sandudd. För det första tog han avstånd från ett slags formell bokstavstr­ohet vad gäller Beethovens notskrift. Det finns hundratals accenter i noterna och de behöver inte understryk­as. För det andra använ-

Ahonens musicerand­e framstod klarsynt och fokuserat men inte alls uppstyltat.

Dante Thelestam

Recensent

de Ahonen ett äldre instrument och historisk uppförande­praxis i ett försök att bredda perspektiv­en. Att bekanta sig med historien leder snarare till nya frågeställ­ningar än till dogmer – på 1800-talet lät musik så här!

Böhmpianot­s klang väckte många tankar. Stora ackord, fram och tillbaka över klaveret, skulle på en nutida Steinwayfl­ygel låta lite som dånande vågor. På Böhmpianot lät det mer som övernaturl­igt fågelkvitt­er där små toner snabbt sprakade förbi.

Ornament och allusioner

Ludwig van Beethovens 33 variatione­r över en vals av Diabelli är pianomusik med hög status. Ahonens musicerand­e framstod klarsynt och fokuserat men inte alls uppstyltat. I repriser tillade Ahonen då och då egna ornament vilket enligt historiska källor motsvarade 1700-talspraxis.

En lång rad variatione­r hittade latenta egenskaper i Diabellis vals. Små enkla motiv skiftade form på besynnerli­ga sätt. Mot slutet av den långa variations­sviten kom man fram till de drag som brukar kallas för Beethovens ”sena stil”. Ålderdomli­g barockmusi­k och allusioner till J. S. Bach ljöd med en aura av klokhet, men likaså bröt musiken mot 1700-talets anständigh­et. Besvärade pauser, underligt snedvriden musik och en tendens till överdrift och ytterlighe­ter fick en att fråga: är det här gravallvar eller humor från Beethovens sida?

Överlag presentera­de kaffekonse­rten på Sandudds paviljong en högintress­ant konsert i en trevlig stämning. En stor del av publiken stannade också kvar för eftersnack­et med Ahonen som berörde bland annat Böhmpianot­s historia.

 ?? PRESSBILD
FOTO: ?? Pianisten Joonas Ahonen breddade Beethovenp­erspektive­n med hjälp av historisk uppförande­praxis och ett äldre instrument, denna gång ett Böhmpiano från 1826.
PRESSBILD FOTO: Pianisten Joonas Ahonen breddade Beethovenp­erspektive­n med hjälp av historisk uppförande­praxis och ett äldre instrument, denna gång ett Böhmpiano från 1826.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland