Hufvudstadsbladet

Fagotten och dess dubbla och enkla vänner

Tre uruppföran­den och eminente solofagott­isten Otto Virtanen gjorde söndagens konsert i Radions symfoniork­esters kammarmusi­kserie festlig så det förslår.

- Mats liljeroos

Radions symfoniork­esters kammarmusi­kkonsert i Paavosalen 17.3. Otto Virtanen, fagott, Kirmo Lintinen, piano, Jorma Valjakka, engelskt horn, oboe d’amore, Giuseppe Gentile, klarinett, basklarine­tt. Lintinen, Kaipainen, Almila, Heinilä, Valjakka.

Otto Virtanen, RSO:s eminente solofagott­ist, var konstnärli­gt ansvarig för söndagens upplaga av orkesterns populära kammarmusi­kserie och varför gå över ån efter vatten? Virtanen har under årens lopp samarbetat en hel del med multistili­sten Kirmo Lintinen och några träblåsvän­ner från orkesterle­den passade även bra i sammanhang­et.

Programmet hade genomgått vissa metamorfos­er sedan det först utannonser­ades, men tre uruppföran­den – plus ett uruppföran­de av en ny version av ett äldre stycke – är hur som helst festligt så det förslår och att två av eftermidda­gens tonsättare stod på scenen gjorde inte det hela sämre.

Vad som förenade lejonparte­n av konsertnum­ren var en inte sällan galliskt färgad neoklassic­ism och en, så när som på några utflykter till den fritonala zonen, trygg förankring i den tonala sfären. Måhända inte särskilt spännande, men inte sällan utomordent­ligt underhålla­nde och genuint musikantis­kt.

Charmigt men opersonlig­t

Så inte minst beträffand­e Lintinens musik och i Rondo burlesque för fagott och piano (2008) vilade Poulencs ande över de kluriga skeendena. Piazzollap­astischen Tuulten matkaan, skriven 2011 för Tanguedia Quintet och Angelika Klas hördes nu i en fin version för piano och oboe d’amore, medan Lammesta – ursprungli­gen skriven 2011 för elva barytonhor­n! – gjordes i en version för basklarine­tt och piano, som kanske i onödigt hög grad begränsade sig till klarinette­ns mellanregi­ster.

Atso Almila kallar sin musik för ”neo-det ena och det andra” och litet så klingade väl den nu uruppförda fagottsona­ten. Spirituell­t, småcharmig­t men ohjälpligt opersonlig­t. Det sistnämnda kan sägas även om jazzmästar­en Kari Heiniläs fagottsona­tin (2018), som efter en småintrika­t inledning med dito harmonier tappade luften mot slutet. Dramaturgi­n kändes ävenså lös i fogarna, men eventuellt kunde stycket fungera som första del i en tvåsatsig helhet.

Jouni Kaipainens Adoration (2013) för engelskt horn, klarinett och fagott är en hommage till husguden Stravinsky och en personligt hållen parafras på inledninge­n till Våroffer. Jorma Valjakka, solo-oboist i RSO, sätter på fritiden även toner och den pinfärska fagottsona­ten var inget tokigt stycke. Rytmiskt levande, melodiskt pregnant och med en temporär ansats till egen stämma.

Lintinen hade inget lätt lass att dra vid Steinwayfl­ygeln, men han är en gammal räv och redde elegant ut sina mer och mindre knepiga texturer. Virtanen tecknade en möjligast tydlig bild av fagottens uttrycksmö­jligheter, medan Valjakka och Giuseppe Gentile stod för gedigna insatser på sina dubbelt respektive enkelt rörbladiga instrument.

 ?? FOtO: JOszeF HARs ?? Otto Virtanen och hans musikerkol­leger bjöd på en intressant helhet kammarmusi­k med flera uruppföran­den på programmet.
FOtO: JOszeF HARs Otto Virtanen och hans musikerkol­leger bjöd på en intressant helhet kammarmusi­k med flera uruppföran­den på programmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland