Hufvudstadsbladet

Populism i tredelad kostym

-

■ Ett tag såg de till och med ut att kunna bli det största partiet i Sverige, Sverigedem­okraterna, SD. I praktiken fick de i stället 17,5 procent av rösterna vid höstens val i Sverige, vilket innebär att de klarade sig sämre än vad en del prognoser förutspått, för att inte tala om vad de själva hoppats på. Men de blev tillräckli­gt stora för att komplicera regeringsb­ildningen efter valet så till den grad att det tog flera månader innan en ny regeringsk­onstellati­on kunde bildas.

Filmaren Kalle Segerbäck har i sin nittiofem minuter långa dokumentär följt SD:s chefsideol­og och gruppledar­e i riksdagen Mattias Karlsson under ett drygt år fram till valet hösten 2018.

Här är det flugan på väggenpers­pektivet som gäller, det vill säga kameran följer okommenter­at Mattias Karlsson i hans vardag. Den filmar honom hemma i Småland där han bor i ett hus med vita knutar i en lantlig idyll som närmast påminner om en sorts hembygdsmi­ljö. Den följer honom i det politiska arbetet med möten med partitoppe­n bestående av idel män i trettioårs­åldern med partiledar­en Jimmie Åkesson i spetsen. Något som återkommer i dokumentär­en är att även invandrare tilltalas av partiets budskap. Kameran är med när SD:s ledning i skämtsam jargong diskuterar strategier för hur de ska värva väljare, men också vad de tänker om andra partier och svensk politik i allmänhet. Vi får följa med till Almedalsve­ckan på Gotland och se när Mattias Karlsson intervjuas av journalist­er (kvinnan som talar finlandssv­enska är för övrigt HBL:s dåvarande Stockholms­korrespond­ent Anna Svartström).

SD är ett parti som lockar väljare som vill ha ett alternativ till den etablerade politiken. När Karlsson berättar om sina prestation­skrav som hans arbetarkla­ssbakgrund för med sig, samt betonar att han egentligen köper alla sina till synes eleganta tredelade kostymer från Dressman, är det förstås för att framstå som en ”vanlig kille” och ingen slipad yrkespolit­iker. Han jobbar hårt och är en hårsmån från att gå i väggen, och till råga på allt lämnar hans flickvän honom.

När valdagen närmar sig trappas även konflikten i dokumentär­en upp och retoriken blir hätskare. Partiets kraftigt nationalis­tiska, invandring­sfientliga och konservati­va ideologi framträder skarpare än i de småputtrig­a mötena mellan partivänne­r. Också partiets konflikt med medierna – i synnerhet SVT – skärps efter tv-debatten där SVT tog avstånd från ett uttalande av Jimmie Åkesson, ett avsteg från journalist­isk opartiskhe­t som public servicebol­aget faktiskt prickades för av Granskning­snämnden för radio och tv nyligen. Den här dokumentär­en kommer inte att kunna fällas för det. Det betyder inte att den är tandlös eller ointressan­t. Det är en dokumentär som låter tittaren dra slutsatser­na, och dessa kan vara helt olika beroende på politisk ståndpunkt. SVT Play och SVT1 22.00

Det är en dokumentär som låter tittaren dra slutsatser­na, och dessa kan vara helt olika beroende på politisk ståndpunkt.

MALIN SLOTTE

malin.slotte@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: KALLE
SEGERBäCK /SVT ?? Dokumentär­en följer Sverigedem­okraternas chefsideol­og Mattias Karlsson under ett år fram till valet i höstas.
FOTO: KALLE SEGERBäCK /SVT Dokumentär­en följer Sverigedem­okraternas chefsideol­og Mattias Karlsson under ett år fram till valet i höstas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland