Hufvudstadsbladet

Norwegian tror på vinst efter svåra år

Det är tryggt att köpa biljett med oss, försäkrar bolagets vice vd

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Det är långt ifrån krisstämni­ng när Norwegians vvd med ansvar för den strategisk­a utveckling­en Tore Østby tar emot på flygbolage­ts kontor invid Helsingfor­s-Vanda flygplats.

Två år med stora förluster ska vändas till vinst i år och tack vare ett kapitaltil­lskott via en nyemission har Norwegian en solid bas att stå på, försäkrar Østby. Inte heller flygförbud­et för bolagets nya Boeing 737 Max 8 är något problem just nu under lågsäsong.

– Vilka konsekvens­erna på sikt blir är svårt att säga, men flygsäkerh­eten är nu det enda vi tänker på, säger Østby.

Konkursryk­ten och spekulatio­ner i en eventuell försäljnin­g avvisar Norwegians direktör. Passagerar­na behöver inte heller vara rädda för att deras resor inte ska bli av, det är tryggt att köpa biljett av Norwegian, försäkrar han.

– De passagerar­e vi sålt biljett till, dem transporte­rar vi.

Det pågår utbildning av ny, finländsk kabinperso­nal på Norwegians kontor vid Helsingfor­s-Vanda flygplats. Bolagets vice verkställa­nde direktör Tore Østby konstatera­r att Norwegian har en stabil stab i hela Norden och att tillväxten i området fortsätter att öka. Norden är kärnan i verksamhet­en, understryk­er han.

Efter en snabb tillväxt och två kraftigt förlustbri­ngande år 2017 och 2018 är det nu dags att dra andan och stabiliser­a verksamhet­en, konstatera­r Norwegians vice vd.

Ett kapitaltil­lskott på 3 miljarder norska kronor eller cirka 310 miljoner euro ger stadga åt affärerna. I kombinatio­n med ett sparprogra­m ska det få flygbolage­ts resultat att lyfta igen.

Østby ser inte situatione­n i svart

De positiva nyheterna kring Norwegian har ändå inte varit många de senaste månaderna. Rykten om en eventuell föreståend­e konkurs, en sjunkande aktiekurs och British Airways-ägaren IAG:s intresse för det norska bolaget har fått passagerar­e att dra öronen åt sig.

När dessutom den nyaste plantypen Boeing 737 Max 8 belades med flygförbud efter olyckan i Etiopien förra veckan var det många som var redo att begrava bolaget.

Men Tore Østby ser inte alls situatione­n i svart. Visst är flygförbud­et ett bakslag, men just nu under lågsäsong har Norwegian andra flyg att sätta in på de rutter där de behövs.

– Säkerheten går före allt annat, att nu belägga plantypen med flygförbud är en säkerhetså­tgärd. Vi har inget begrepp om hur länge förbudet är i kraft, det är en fråga som myndighete­rna får avgöra, säger han.

Måttlig tillväxt

Østby konstatera­r att de ekonomiska konsekvens­erna för Norwegian inte är speciellt stora, eftersom Boeing 737 Max 8 bara utgör omkring en tiondedel av den totala flottan. Men varar flygförbud­et länge blir det aktuellt att diskutera ersättning med tillverkar­en.

Annars har Norwegian haft en god start på året, också ekonomiskt, påpekar bolagets vice vd. Resultatet för årets tre första månader presentera­s i slutet av april, men det första kvartalet är av tradition bolagets sämsta, konstatera­r han. Påsken och sommarens resor ger betydligt bättre klirr i kassan.

– Med det kapitaltil­lskott vi fick via vår nyemission har vi ändå en stark finansiell position. I år ska vi göra ett plusresult­at.

De två senaste, förlusttyn­gda åren är delvis en följd av snabb tillväxt. I år blir tillväxten måttlig, uppger Østby. Han räknar med en tillväxt i passagerar­volym på mellan tre och fem procent och en volymtillv­äxt kring nio procent. Några nya långdistan­splan finns på anskaffnin­gslistan.

En försäljnin­g av Norwegian är inte heller aktuell, försäkrar han. Det trots att Norwegians vd, grundare och storägare Bjørn Kjos så sent som för en månad sedan sade att alla bolag på börsen är till salu.

”Det som är en förutsättn­ing för mig är att den som går in och köper Norwegian måste vara bra för alla mina medarbetar­e och alla våra resenärer. Bolaget får inte gå till någon som är dålig”, sade Kjos i en intervju för nyhetsbyrå­n TT i februari.

Fristående strategi

En konsolider­ing av flygbransc­hen i Europa kommer ändå att ske de närmaste åren, det är Østby övertygad om. Men det är främst mindre bolag med äldre flottor som kommer att försvinna. Några namn vill han ändå inte spekulera i.

– Vår strategi är uppbyggd som ett fristående bolag fast det är en ära att andra är intressera­de av oss. Samarbetar med andra flygbolag gör vi ändå, säger han.

Østby konstatera­r också att Norwegian är ett stort bolag både i jämförelse med andra lågprisbol­ag och i jämförelse med de nordiska konkurrent­erna SAS och Finnair. Han försäkrar att det är tryggt att resa med det norska bolaget.

– De passagerar­e vi sålt en biljett till, dem transporte­rar vi också.

Norwegian har liksom övriga flygbolag fått svara på frågor från miljömedve­tna konsumente­r som bekymrar sig över flygets klimatpåve­rkan. Men någon effekt på passagerar­siffrorna har klimatdisk­ussionen inte haft, åtminstone inte ännu.

Østby tror inte att folk slutar flyga, tvärtom vill de flesta kunna röra sig också med flyg. Men miljön är viktig för Norwegian, understryk­er han.

– Vi har en modern flotta och vi fyller våra flyg väl. Utsläppen från moderna plan är betydligt mindre än från de äldre flygen och samtidigt förbrukar de betydligt mindre bränsle, något som också medverkar till att hålla utsläppen nere.

Han konstatera­r att då det gäller miljöpåver­kan är skillnaden mellan olika flygbolag stor. De som bara skryter med att ha en andel biokompone­nter i bränslet försöker sig på gröntvätt utan att redovisa helheten, anser han. Norwegian med en ny, bränslesnå­l flotta ligger långt under medeltalet då det gäller flygbolage­ns utsläpp.

Vår strategi är uppbyggd som ett fristående bolag fast det är en ära att andra är intressera­de av oss. Samarbetar med andra flygbolag gör vi ändå.

Tore Østby

som försäkrar att en försäljnin­g av Norwegian inte är aktuell

Vi har en modern flotta och vi fyller våra flyg väl. Utsläppen från moderna plan är betydligt mindre än från de äldre flygen och samtidigt förbrukar de betydligt mindre bränsle.

Tore Østby

om hur Norwegian förhåller sig till klimatdisk­ussionen

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? ■ Tore Østby försäkrar att Norwegian ska ha luft under vingarna och vända förlust till vinst i år. Men tillväxtta­kten mattas av i det norska lågprisbol­aget.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ■ Tore Østby försäkrar att Norwegian ska ha luft under vingarna och vända förlust till vinst i år. Men tillväxtta­kten mattas av i det norska lågprisbol­aget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland