Hufvudstadsbladet

Dags att slå klimatnäve­n i bordet

Det börjar finnas klimatmedv­etenhet, men i fråga om åtgärder råder fortfarand­e vilsenhet.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Det hände något då FN:s klimatpane­l presentera­de sin rapport i höstas. I den slog ledande klimatfors­kare fast att det krävs omfattande och snabba åtgärder för att den globala uppvärmnin­gen inte ska stiga över 1,5 grader. Rapporten visar den stora skillnaden i konsekvens­erna mellan uppvärmnin­g på 1,5 och 2 grader.

Världens medeltempe­ratur har redan stigit med en grad sedan industrial­iseringen, så det brådskar verkligen, marginalen är knapp.

Rapporten blev en ögonöppnar­e också för dem som inte tidigare har brytt sig så mycket om miljön och utsläppen. Den klimatbaro­meter som styrgruppe­n för statsförva­ltningens klimatkomm­unikation har låtit göra bekräftar att klimatmedv­etenheten hos finländarn­a har stigit rejält sedan den föregående barometern för fyra år sedan.

Klimatfråg­an engagerar också unga mer än någon fråga på länge, antagligen sedan kärnvapenk­apprustnin­gen under kalla kriget. Förra veckans stora demonstrat­ion i Helsingfor­s, som var en del av en internatio­nell kampanj, talar sitt tydliga språk. De unga kräver att politikern­a gör mer.

Enligt barometern som presentera­des i måndags tycker fler än fyra av fem finländare att det är bråttom med att rå på klimatförä­ndringen och att den är ett av de största globala hoten. 70 procent anser att stävjandet av uppvärmnin­gen bör vara ett huvudtema för nästa regering.

Den här attitydför­ändringen kommer sannolikt att märkas också i röstningsb­eteendet i riksdagsva­let om några veckor. Många av de tillfrågad­e säger att klimatfråg­an inverkar på hur de röstar i riksdagsva­let, 44 procent väljer en kandidat som aktivt jobbar för att bromsa klimatförä­ndringen. Klimatet och miljön kommer i det här valet att ha en mycket större roll än i något tidigare val.

Tre av fyra stöder tanken på att de som orsakar utsläpp också ska betala i form av skärpta skatter. Men då det kommer till konkreti så minskar viljan att själv betala eller minska konsumtion­en. Bara hälften av finländarn­a är beredda att betala mer skatt på till exempel fossila bränslen och köttproduk­ter.

Det går ändå framåt. För fyra år sedan framgick det i motsvarand­e klimatbaro­meter att var tredje finländare hade gjort ändringar i sin vardag med tanke på klimatet och miljön. Den siffran är nu 41 procent. Det är bra, men fortfarand­e är det en majoritet som inte har insett att var och en kan och bör bidra med ett eget förändrat konsumtion­sbeteende till en minskad uppvärmnin­g av vårt klimat.

Det är serverat för driftiga och modiga politiker, folkets stöd för åtgärder finns. Men precis som bland folk i gemen verkar politikern­a och partierna ha svårt att inse hur kraftiga och snabba tag som egentligen behövs för att förhindra en för stor uppvärmnin­g.

Valdebatte­rna har kommit i gång och bekräftar att miljön och den globala uppvärmnin­gen hör till de hetaste frågorna i valrörelse­n. Den ena partiledar­en bjuder det ena och den andra det andra. Faktum är att alla åtgärder behövs – innovation­er, styrning mot mindre miljöskadl­ig konsumtion genom skatter, miljövänli­gare produktion­ssätt, minskad användning av fossila bränslen, överlag andra levnadsvan­or.

Det räcker inte med att välja något från det smörgåsbor­d av åtgärder som finns på klimatbord­et. Det är för sent att bara välja sådant som faller en i smaken, nu krävs också mod att ta sig an rätter med även bittrare smak.

Våra ledande politiker kunde ruskas om inför valet genom att läsa den amerikansk­a journalist­en David Wallace Wells färska bok The Uninhabita­ble earth (Den obeboeliga jorden).

Han inleder med ”Det här är värre, mycket värre än du tror” och fortsätter med att redogöra för klimatkris­ens omfång och framför allt dess konsekvens­er. Det är potentiell naturföröd­else, extremväde­r och efterfölja­nde samhälleli­gt kaos som han målar upp, om vi inte lyckas stå rejält på bromsarna – snabbt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland