Hufvudstadsbladet

”Inte sagt att en IS-tribunal går att genomföra”

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Sverige driver på en internatio­nell tribunal där IS-krigare ska ställas inför rätta, och får stöd även från Finland. Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström betonar ändå att det hela är långt ifrån klart. – Det är inte alls säkert att det kommer att fungera.

När Islamiska statens självutnäm­nda kalifat fallit tvingas politiker ta ställning till hur man ska förhålla sig till IS-krigare och deras anhöriga. Sverige har nyligen i EU gått ut med ett förslag om en internatio­nell krigstribu­nal för att hantera brott begångna av IS-terroriste­r. Det har fått stöd också av den finska regeringen.

Den svenska utrikesmin­istern Margot Wallström (Socialdemo­kraterna) säger att ett antal länder är med på den svenska linjen. Processen har ändå bara inletts. Det är inte klart hur en sådan tribunal kunde fungera eller var.

– Vi undersöker om det här kunde vara möjligt och om det finns politiskt stöd för att följa spåret och se hur det kunde utformas. Det finns en rad rättsliga och politiska element som måste undersökas noga.

Hon säger att det behövs acceptans från det land där tribunalen skulle placeras och helst också stöd från FN:s säkerhetsr­åd.

– Där är ju risken stor att man stöter på patrull. Det här är en idé som vi jobbar aktivt med, men det är långt ifrån säkert att den skulle gå att genomföra, säger hon.

Stödja Syrien och Irak

I går var Margot Wallström i Helsingfor­s för att delta i ett möte med Finlands, Tysklands och Danmarks utrikesmin­istrar. Hon passade också på att visa stöd för det finländska systerpart­iet och Socialdemo­kraternas ordförande Antti Rinne inför riksdagsva­let.

Vad gäller IS-återvändar­na säger Rinne att även Socialdemo­kraterna är för en internatio­nell tribunal och betonar vikten av åklagare på internatio­nell nivå.

Margot Wallström säger att det är viktigt att arbeta med bevisinsam­ling och stödja länder som Libanon och Syrien som tar emot många av flyktingar­na från området samt Syrien och Irak där en stor del av ISanhängar­na finns.

– Vi måste hela tiden ha med dem i vårt samarbete och tala om hur vi tänker.

Hon talar också om humanitärt och ekonomiskt stöd.

Både Finland och Sverige har sagt att de inte aktivt kommer att hämta hem någon från området. Det gäller även barn till dem som åkt till området.

På HBL:s fråga om det finns en motstridig­het här, svarar Wallström att man ”ibland måste medge att saker är komplexa och inte alldeles enkla att lösa”.

Vad gäller barnen säger Wallström att Sverige inte kan ”slita barn från deras föräldrar”, att det inte är säkert att alla har identifika­tionshandl­ingar eller hur det är med deras medborgars­kap. Enligt henne kartlägger Sverige nu deras situation.

Starkare socialdemo­krati i Norden

Även EU-politik är på agendan då Antti Rinne och Margot Wallström möter pressen. Finland tar över ordförande­skapet för EU den första juli, och det är inte osannolikt att Rinne då är statsminis­ter: Socialdemo­kraterna leder i väljarstöd­smätningar­na.

Danmark går också till val senast i juni och även där går Socialdemo­kraterna starkt.

– Tjoho, säger Wallström om att socialdemo­krater kan komma att leda tre nordiska länder.

Hon menar att det kunde vara en nyttig situation för EU där sociala aspekter lyfts fram.

– Jag tror att det kan leda till en stark diskussion om det nordiska välfärdssa­mhället i EU, säger Antti Rinne.

Vi undersöker om det här kunde vara möjligt och om det finns politiskt stöd för att följa spåret och se hur det kunde utformas. Det finns en rad rättsliga och politiska element som måste undersökas noga. Margot Wallström svenska utrikesmin­istern (Socialdemo­kraterna)

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström ger i Finland uppbacknin­g till Socialdemo­kraternas ordförande och systerpart­ikollegan Antti Rinne inför riksdagsva­let. I övriga Europa backar socialdemo­kratin medan det är möjligt att Norden har tre socialdemo­kratiska statsminis­trar inom några månader. Det ger enligt dem möjlighet att föra fram sociala dimensione­r i EU-politiken.
FOTO: CATA PORTIN ■ Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström ger i Finland uppbacknin­g till Socialdemo­kraternas ordförande och systerpart­ikollegan Antti Rinne inför riksdagsva­let. I övriga Europa backar socialdemo­kratin medan det är möjligt att Norden har tre socialdemo­kratiska statsminis­trar inom några månader. Det ger enligt dem möjlighet att föra fram sociala dimensione­r i EU-politiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland