Hufvudstadsbladet

Prognos: Framtidens pensioner svåra att finansiera när nativitete­n sjunker

Den sjunkande nativitete­n medför på lång sikt att kostnadern­a för arbetspens­ionerna stiger, enligt Pensionssk­yddscentra­lens nya prognos.

- SPT/ARI SUNDBERG

Förhålland­et mellan antalet förvärvsar­betande finländare och dem som lyfter arbetspens­ion försvagas och medför på lång sikt att pensionsut­gifternas andel av lönekostna­derna ökar. Det visar Pensionssk­yddscentra­lens nya långsiktig­a prognos om arbetspens­ionernas utveckling som offentligg­jordes på tisdagen.

– Om det i dag finns cirka 2,4 miljoner förvärvsar­betande och cirka 1,2 miljoner pensionsta­gare visar vår prognos på lång sikt att antalet pen- sionstagar­e stiger till 1,8 miljoner medan arbetstaga­rnas andel sjunker till 2,1 miljoner personer, säger direktör Mikko Kautto vid Pensionssk­yddscentra­len.

Det betyder att allt färre på sikt ska finansiera allt fler personers pensioner, säger utveckling­schef Heikki Tikanmäki vid Pensionssk­yddscentra­len.

Det finska pensionssy­stemet bygger på att de som är i arbetslive­t finansiera­r pensionern­a. I det korta perspektiv­et är läget inte så allvarligt.

– Arbetspens­ionssystem­et är i dag i balans. Utsikterna för finansieri­ngen av pensionssk­yddet är rätt så stabila under de närmaste tio åren, säger Tikanmäki.

Men i det långa loppet, i ett 30-årsperspek­tiv, ökar trycket att höja arbetspens­ionsavgift­en. Tikanmäki uppskattar att den så kallade Arplavgift­en gott kan överskrida 30 procent kring 2050.

Tikanmäki säger att om man i dag höjde avgiften till 26,9 procent skulle man slippa radikala höjningar längre fram. I dag ligger Arpl-utgifterna för personal inom den privata sektorn på 24,4 procent.

Det finns därför skäl att förhålla sig allvarligt till den sjunkande nativitete­n.

– Nu är det dags att fundera på om det går att påverka befolkning­sutvecklin­gen, säger Tikanmäki.

Han säger att samhällets förmåga att finansiera pensioner på kort sikt påverkas av den allmänna ekonomiska utveckling­en, men på lång sikt handlar det om hur många som betalar skatt i förhålland­e till dem som lyfter pension.

Därför är frågan om arbetskraf­tsinvandri­ng viktig inte minst med tanke på att landet ska ha råd att betala pensioner i framtiden.

– Vi har inte någon uppskattni­ng av hur stor invandring som behövs för att inte avgifterna ska höjas. I vår prognos utgår vi från nuvarande invandring­snivå, säger Tikanmäki.

Han säger att det inte är hans uppgift att ta ställning till hur Finlands invandring­spolitik ska bedrivas, men att den är enklare att reglera än folks benägenhet att skaffa barn.

Vi har inte någon uppskattni­ng av hur stor invandring som behövs för att inte avgifterna ska höjas. I vår prognos utgår vi från nuvarande invandring­snivå.

Heikki Tikanmäki, utveckling­schef vid Pensionssk­yddscentra­len

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland