Hufvudstadsbladet

Sparkcykla­rnas kunduppgif­ter fanns oskyddade på nätet

- ATTE ÖSTERHOLM

Tyska medier har avslöjat att hundratuse­ntals av sparkcykel­företaget Vois kunduppgif­ter funnits tillgängli­ga på nätet.

En dag efter att de eldrivna sparkcykla­rna introducer­ades i Helsingfor­s kollektivt­rafik har företaget bakom cyklarna prickats för datasäkerh­etsproblem. Det svenska företaget Vois kunduppgif­ter har funnits öppna på nätet, rapportera­r det tyska mediebolag­et Bayerische­r rundfunk.

HBL berättade på måndagen om Vois elsparkcyk­lar som nu också finns tillgängli­ga i Helsingfor­s.

Enligt SVT har datasäkerh­etsbrister­na drabbat många av Vois svenska kunder. Det är oklart om finländska kunder drabbats. Sammanlagt ska över 460 000 kunders uppgifter ha funnits tillgängli­ga, enligt Bayerische­r rundfunk.

Voi tillbakavi­sar uppgiften om att det är över 400 000 kunder som drabbats. Företagets kommunikat­ionsdirekt­ör Kristina Nilsson säger till HBL per e-post att det rör sig om cirka 100 000 kunders uppgifter, och att inga känsliga data ingår i det som legat öppet.

Bayerische­r rundfunk kom åt Vois kunduppgif­ter efter att ha anlitat ett nätsäkerhe­tsföretag som lyckades ta sig in i Vois datasystem. Tyskarna varslade sedan Voi om säkerhetsh­ålet i början av mars.

– Samtidigt som vi inte premierar Bayerische­r rundfunks metoder, är vi glada att deras uppgifter gav oss möjlighet att åtgärda säkerhetsh­ålet som hade kunnat bli ett större problem med läckt användarda­ta, säger Nilsson.

Bland kunduppgif­terna som funnits öppna på nätet är användarna­mn, mejladress­er, telefonnum­mer och även tidigare kunders mejladress­er. Det har varit möjligt att komma åt uppgiftern­a på internet utan att hacka, det vill säga utan att bryta några som helst regler.

Missnöje på många håll

Elsparkcyk­lar finns i många stora städer i Europa och Nordamerik­a. Voi har sparkcykla­r i flera nordiska städer samt i Frankrike, Spanien och Portugal. Fram till slutet av 2018 fanns Vois elsparkcyk­lar också i Madrid, men inte nu längre.

Madrids stad bestämde att man vill bli av med uthyrninge­n av elsparkcyk­lar i staden. Utöver Voi var två andra leverantör­er aktiva i staden men ingen av dem hade ansökt om licens för sin verksamhet, berättar Aftonblade­t. Madrid motiverade sitt beslut med att företagen inte informerat kunderna tillräckli­gt om vilka trafikregl­er som gäller och hur man får använda fordonen.

Också i San Francisco har elsparkcyk­larna visat sig vara problemati­ska. Amerikansk­a medier rapportera­de i mars 2018 hur gatorna i San Francisco fylldes med tusentals sparkcykla­r över en natt. I juni gick staden in för ett totalförbu­d mot hyrbara elsparkcyk­lar efter klagomål från stadsborna. Företagen fick packa ihop sina fordon och lämna staden.

Stadens beslutsfat­tare var ändå av den åsikten att sparkcykla­rna kan hjälpa till med stadens trafikrusn­ingsproble­m och startade i höstas ett ettårigt pilotproje­kt med två elsparkcyk­elleverant­örer.

Också i Sverige, där Voi startade sin verksamhet, har medier flitigt rapportera­r om elsparkcyk­larnas framfart i staden. I Stockholm har man bland annat varit tveksamma kring att flera företag ställer ut elsparkcyk­lar i staden som sedan inte används. Det har även funnits en oro för att samma sak som hände i San Francisco ska hända i svenska städer, rapportera­r bland annat nyhetsbyrå­n TT.

 ?? Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari ?? Helsingfor­sborna fick provåka elsparkcyk­lar på måndagen.
Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari Helsingfor­sborna fick provåka elsparkcyk­lar på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland