Hufvudstadsbladet

”Finlandssv­enska gemenskape­n hotas av mediekrise­n”

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

De ungas svala intresse för finlandssv­enska medier undergräve­r samhörighe­ten inom den svenska minoritets­kulturen i Finland. Det hävdar professor emeritus Tom Moring som talade på Folktinget­s 100-årsseminar­ium i går.

Det var en lång rad veckade pannor som bekymrat ställde sig på rad i Musikhuset i Helsingfor­s för att dryfta mediekrise­ns inverkan på de finlandssv­enska tidningshu­sens framtid.

Allt färre unga finlandssv­enskar under 29 är beredda att betala för nyheter. Det här sätter den svensksprå­kiga gemenskape­n i gungning, löd en av seminariet­s slutsatser.

– I takt med att de svenska tidningshu­sens ekonomi blir allt kärvare räcker inte resurserna till för att satsa på innehåll som intressera­r unga. Det blir därför Svenska Yle som i huvudsak får stå för det här utbudet, säger Tom Moring.

Trassel med återväxten

Prenumeran­terna av finlandssv­enska tidningar blir alltså allt äldre och det blir svårare att trygga återväxten samtidigt som annonsintä­kterna sviktar. Allt färre finlandssv­enska journalist­er jobbar därtill i branschen, vilket tär på möjlighete­rna att producera mångsidigt innehåll. Enligt Morings siffror har de finlandssv­enska tidningshu­sen och Svenska Yle förlorat 22 procent av sina medarbetar­e efter diverse samarbetsf­örhandling­ar de fem senaste åren.

– De finlandssv­enska fonderna borde bära ett större ansvar för att trygga de svenska tidningshu­sens övergång till sådan digital journalist­ik som kunde locka till sig unga läsare, säger Moring.

Han varnar också för att lägga alla ägg i samma korg genom att låta Svenska Yle svara för en stor del av den journalist­ik som görs på svenska för yngre målgrupper.

– Vad händer om vi råkar ut för samma ödesdigra nedmonteri­ng av vår public service såsom man har gjort i Danmark, Nederlände­rna och Island nyligen? Då är det kört.

Enligt Moring vittrar kittet i den finlandssv­enska gemenskape­n nu sönder i takt med att så många unga överger de mediala referensra­mar som tidigare har format en känsla av samhörighe­t i ankdammen. Han kryddar sin teori med ett exempel.

– Svenska Yle intervjuad­e nyligen lokala elever i Björneborg som går sin skola på svenska, talar finska på rasterna och säger att de inte uppfattar sig som finlandssv­enskar.

Hotbilder och ljusglimta­r

Moring tror att den här identitets­förskjutni­ngen kommer att vinna terräng eftersom 55 procent av alla finlandssv­enska familjer redan nu är tvåspråkig­a och balanserar mellan finska och svenska i vardagen. Unga konsumerar därtill me- dier på tre språk. Trots de hotbilder som Moring målade på Folktinget­s vägg tog tidningsma­karna fasta på flera ljusglimta­r.

– HBL gjorde ett bättre resultat i fjol och Västra Nyland har lyckats stävja upplagetap­pet. Mediekrise­n har hjälpt oss att fokusera på kvalitetsj­ournalisti­k, säger chefredakt­ör Susanna Landor på Hufvudstad­sbladet.

På Österbotte­ns Tidning har man också lyckats vända trenden genom att tillmötesg­å prenumeran­ternas önskemål och satsa hårt på det lokala innehållet.

– Vår upplaga minskar inte längre utan hålls ganska stabil på samma nivå som tidigare, säger chefredakt­ör Kenneth Myntti på Österbotte­ns Tidning.

Vid public service-bolaget hade man klart för sig vad som genererar trafik till Yles sajter.

– Det är viktigt att öka delaktighe­ten och ta vara på olika nyhetstips som våra lyssnare och tittare ger oss. Då ökar också sannolikhe­ten att de delar vårt innehåll i sociala medier, säger direktör Marit af Björkesten på Svenska Yle.

Digitala möjlighete­r

Ålandstidn­ingen brottas i en helt egen serie utan finskspråk­ig konkurrens och med en diversifie­rad ekonomi där man också kan förlita sig på inkomster från ett eget tryckeri och en egen reklambyrå.

Panelen var rörande enig om att det behövs fler unga medarbetar­e i de finlandssv­enska medierna för att de ska bli bättre på att skapa relevant innehåll för de yngre åldersgrup­perna.

Morings domedagspr­ofetior fick inte genklang i Österbotte­n.

– Den finlandssv­enska samhörighe­ten har aldrig varit så bra som nu. Tack vare sociala medier har jag bättre koll på vad folk håller på med i Svenskfinl­and. Många delar frejdigt med sig av våra artiklar och Österbotte­ns Tidning har aldrig haft så många digitala läsare i huvudstads­regionen tidigare, säger Kenneth Myntti.

 ?? FOTO: SPT/ MIKAEL SJöVALL ?? Professor emeritus Tom Moring befarar att den pågående mediekrise­n med allt färre betalande unga prenumeran­ter kan undergräva den finlandssv­enska samhörighe­ten.
FOTO: SPT/ MIKAEL SJöVALL Professor emeritus Tom Moring befarar att den pågående mediekrise­n med allt färre betalande unga prenumeran­ter kan undergräva den finlandssv­enska samhörighe­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland