Hufvudstadsbladet

EU väntar otåligt på Mays besked

- TT/MARIA DAVIDSSON

Storbritan­niens regering kämpar mot klockan efter det senaste brexitbaks­laget. Bryssel väntar otåligt på besked om vad britterna vill. Svaret kan komma i ett brev från premiärmin­ister Theresa May inför veckans EUtoppmöte.

Den brittiska regeringen satt i krismöte under gårdagen och ett klargörand­e brev ska vara på väg från London till Bryssel. Theresa May kommer där att be Europeiska rådets ordförande Donald Tusk om mer tid för brexituttr­ädet.

Enligt uppgifter till BBC kommer May att be om en förlängnin­g till den 30 juni, med möjlighet till ytterligar­e förlängnin­g om så behövs.

Medan klockan tickade i London möttes EU-ländernas EU-ministrar i Bryssel för att förbereda EU-toppmötet i morgon och på fredag. Budskapet därifrån är att britterna måste komma med ett klart och precist förslag om vad de vill.

Vill undvika krasch

Enligt planen ska Storbritan­nien lämna EU den 29 mars, men fortfarand­e finns inget godkänt avtal på plats och det skulle i så fall ske i helt oordnade former. En krasch som varken Storbritan­nien eller EU vill se.

Tio dagar före det planerade utträdet är det ingen som riktigt vet vad som kommer att hända. Det spekuleras om alla alternativ – en kort eller lång förlängnin­g av brexituttr­ädet, en krasch eller till och med en ny folkomröst­ning som kan sluta med att det inte blir någon brexit.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel intygar att hon kommer att kämpa till den sista minuten för att undvika att Storbritan­nien lämnar utan avtal. Hon vågar dock inte förutspå vad EU-ledarna kommer att landa i för beslut på EU-toppmö-

tet i Bryssel i slutet av veckan. Alltför mycket är oklart just nu.

Krisläge

På måndagen komplicera­des situatione­n rejält för den brittiska regeringen, då underhuset­s talman John Bercow, som sitter på makten om vilka förslag som parlamente­t ska rösta om, förklarade att May inte kan lägga fram samma förslag till utträdesav­tal som ledamötern­a redan sagt nej till. Det som fram till dess hade varit Theresa Mays plan.

– Jag tror att talmannens besked har höjt ribban, och det gör att det är mer osannolikt att omröstning­en kommer att ske i veckan, sade Storbritan­niens brexitmini­ster Stephen Barclay till Sky News.

Han konstatera­de också att det är en krissituat­ion för landet. Enligt Barclay tittar regeringen ändå på hur en tredje omröstning skulle kunna bli av.

 ?? FOTO: TT-AP / TIM IRELAND ??
FOTO: TT-AP / TIM IRELAND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland