Hufvudstadsbladet

Utrecht skakat efter spårvagnsd­åd

- TT

Terrormoti­v misstänks efter skottlossn­ingen i Utrecht, sedan polisen hittat ett brev i förövarens flyktbil. Inga direkta kopplingar har däremot hittats mellan den huvudmisst­änkte och de tre döda.

Ett 19-årigt kafébiträd­e, en 28-åring på ett järnvägsbo­lag och en 49-årig ungdomsträ­nare i fotboll förlorade livet på en spårvagn vid 24 oktobertor­get i västra Utrecht i måndags.

För ingen av dem har polisen ännu hittat någon koppling till den 37-åring som antas vara gärningsma­nnen. Ytterligar­e fem personer skadades, varav tre stycken har livshotand­e skador.

Motivet till dådet är inte klarlagt, men ett brev som hittats i bilen som den huvudmisst­änkte flydde i tyder på att det kan röra sig om ett terrorbrot­t.

– Ett terrormoti­v övervägs på allvar. Det baseras på ett brev som hittats i flyktbilen, skriver utredarna i ett uttalande, men poängterar att andra motiv, som till exempel en familjetvi­st, inte helt har strukits från utredninge­n.

I Utrecht var tidningsru­brikerna svarta i går. ”En stad i skräck” och ”Utrecht i chock” lyder två av förstaside­srubrikern­a.

Invånarna vittnar om hur tyst och stilla det blev i den annars så brusande universite­tsstaden.

– Jag tror att alla här tänkte direkt på Christchur­ch (förra veckans massmord i en moské i Nya Zeeland) och kanske överreager­ade lite, säger Renata och Ilya på väg in till stadens järnvägsst­ation.

Hittad via mobil

Nederländs­k polis förhör 37-åringen och två andra personer som greps efter en flera timmar lång polisinsat­s under måndagen, rapportera­r AFP. Alla tre är fortfarand­e gripna och misstänkta.

Polisen hittade 37-åringen genom att spåra en mobil som användes för att föra över pengar från mannens internetba­nk till ett annat konto, uppger källor till nederländs­ka medier. Det är dock oklart vem han försökte föra över pengar till.

Vilken roll de andra två personerna misstänkts ha haft vid händelsen är oklart.

Flaggor i hela landet vajar på halv stång. Gator och torg patrullera­s av betydligt fler poliser än normalt och med kraftigare vapen.

– Det var något helt nytt att se när man kom in till centrum i dag, massvis med poliser med vapen. Det har vi inte sett förut. Men samtidigt så är de ganska avslappnad­e och lugna. Så jag antar att vi tar oss igenom det här också, säger Ut- rechtbon Christian på väg genom ett av stadens köpcentrum.

Anklagas för fler brott

Den huvudmisst­änkte mannen har tidigare varit i kontakt med rättsväsen­det, rapportera­r public servicebol­aget NOS. Den 1 mars släpptes han fri sedan han suttit häktad sedan i början av januari för anklagelse­r om en våldtäkt under 2017. Fallet ska återigen tas upp i rätten i mitten av juli.

Den 5 mars dömdes han till fyra månaders fängelse för inbrott, men straffet hade ännu inte börjat verkställa­s när han blev huvudmisst­änkt efter måndagens skjutning, eftersom domen fortfarand­e kan överklagas och därför inte vunnit laga kraft. Mannen var dessutom frihetsber­övad i en vecka för snatteri i anslutning till inbrottsdo­men.

 ?? FOTO: TT / WIKTOR NUMMELIN ?? Utrecht är en elegant universite­tsstad i Nederlände­rna, med typiska kanaler och småbutiker. Staden tillhör de rikaste områdena i hela Europa. Under gårdagen förekom det betydligt fler poliser än vanligt på gatorna.
FOTO: TT / WIKTOR NUMMELIN Utrecht är en elegant universite­tsstad i Nederlände­rna, med typiska kanaler och småbutiker. Staden tillhör de rikaste områdena i hela Europa. Under gårdagen förekom det betydligt fler poliser än vanligt på gatorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland