Hufvudstadsbladet

Ägarna måste också dela, inte bara äga

-

DELNINGSEK­ONOMI Forskaren Mats Nylund vill ”få delningsek­onomin att växa i Finland” (HBL 11.3). Enligt honom bygger denna ekonomi ”på att det finns underutnyt­tjade resurser som privatpers­oner kan dela med hjälp av sociala nätverk eller digitala plattforma­r.”

Det låter ju bra. Jag kan tillbringa några semesterve­ckor i Minsk och eftersom min våning då inte utnyttjas kan jag få hjälp med resekostna­derna från kinesiska turister som hyr den under dessa veckor. Eller: min goda vän Fredrika äger en bil som jag och några andra vänner kan använda (mot en rimlig ersättning) när hon inte gör det. Inte mig emot!

Ändå fattar jag inte varför artikeln nämner ”Airbnb och Uber” som exempel på delningsek­onomi. Jo, jag har på känn att dessa firmor gärna vill föreställa sig som förespråka­re för den nya och mediesexig­a delningsek­onomin. Det är visst bra för business. Men det är falskt.

Den viktiga poängen är vem som äger Nylunds ”underutnyt­tjade resurser som privatpers­oner kan dela”. Det framgår inte av artikeln: ”Det finns bara användare.” Men visst måste de underutnyt­tjade resurserna som används ägas av någon? Nåja, om jag har förstått delningsek­onomins idé rätt måste ägarna också vara privatpers­oner. Vänta; inte nog med detta, ägarna skall också vara användare, eller hur? Det är inte delningsek­onomi om ägarna bara äger, men inte delar.

I fallet av min Minsk-semester är det jag som äger våningen och normalt använder den (som mitt hem). Och kanske var det så Airbnb fungerade i början. Folk hyrde ut sina hem då de inte behövde dem. Dessa var ”underutnyt­tjade resurser” – även om bara tillfällig­t. Men nu för tiden tycks ju Airbnb-våningarna ägas av privatpers­oner som inte använder dem själva. Det vill säga, de använder våningarna som investerin­gsobjekt, inte som något att bo i. Så ekonomin skiljer sig bara obetydligt från normal, gammalmodi­g uthyrning av möblerade våningar. Jo, ”sociala nätverk eller digitala plattforma­r” är med i bilden, men det gör väl inte aktivitete­n till delningsek­onomi.

I bilexemple­t ovan var det Fredrika som både ägde och delade bilen. Uber brukar föreställa­s som ett system för just det här, ett system som hjälper privatpers­oner att dela privatägda bilar. Men resurserna som delas i Uber-systemet är egentligen inte ”bilar”; det är ”bilar med chaufför”. Så återigen är det faktiskt ingen delningsek­onomi. Chaufförer­na, bilarnas ägare, använder ju inte själva, och delar självfalle­t inte, resursen ”bil med chaufför”. De ingår själva i resursen.

Så jag tycker man skall vara mycket noga med beteckning­en ”delningsek­onomi”. Airbnb och Uber är välkända företag med omsättning­ar i miljardkla­ss, men de borde verkligen inte användas som exempel på delningsek­onomi – hur framgångsr­ika de än är. SAKARI AALTONEN Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland