Hufvudstadsbladet

Det bidde ingen brexit

Många britter lever precis som ryssarna ännu i en nostalgisk föreställn­ing om att de är ett imperium.

- HENRIK MEINANDER är professor i historia.

Om en dryg vecka tvingas Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May med stor sannolikhe­t konstatera att det bidde ännu inget avgångsavt­al med EU. Och gissar jag rätt slutar hela denna osannolika följetong av korkade beslut precis som i Mäster Skräddaren­s saga. Det bidde ingen brexit alls.

Först går EU med om en förlängnin­g av förhandlin­gstiden fram till årsskiftet 2020. Sedan beslutar underhuset att arrangera en ny folkomröst­ning om det färdigt förhandlad­e avgångsavt­alet. Och slutligen röstar en knapp majoritet av britterna mot detta brexitavta­l.

Mays föregångar­e David Cameron och hon själv har onekligen gjort flera fatala missbedömn­ingar under de senaste fyra åren. Cameron borde aldrig ha lovat i valkampanj­en 2015 att arrangera en folkomröst­ning om EU-medlemskap­et. Och May borde från första början ha gått in för att bereda marken för en ny folkomröst­ning, eftersom varken hon själv eller 75 procent av de brittiska parlamenta­rikerna var för en brexit.

Härvan har också förvärrats av en genomdrive­n 2011 ”Fixed-term Parliament­s Act”, vars syfte var att stärka regeringen­s position genom att skärpa villkoren för hur man fäller den och tvingar fram ett förtida nyval.

Det räcker inte längre med att en enkel majoritet av parlamente­t röstar emot regeringen­s lagförslag. Nu krävs att en tvåtredjed­elars majoritet explicit röstar för nyval eller att en enkel majoritet röstar emot regeringen i en särskilt förrättad förtroende­omröstning, som igen enligt det regerande konservati­va partiets interna beslut får göras av dess egna ledamöter endast en gång per år.

Jo, det låter förbenat invecklat. Det värsta är att de konservati­va MP:arna nu i lugn och ro kan rösta emot Mays brexitavta­l utan någon risk för att de skulle fälla sin egen regering och tvinga fram ett nyval i vilket de kunde mista sitt mandat.

Men som sagt, allting torde ändå utmynna i en ny folkomröst­ning som nollställe­r alltsamman­s. Vad lära vi då härav? Att folkomröst­ningar om nationellt avgörande och invecklade samhällsfr­ågor aldrig borde förrättas. Och att även till synes små förändring­ar i det parlamenta­riska röstningsf­örfarandet kan få destruktiv­a konsekvens­er för hela den politiska beslutspro­cessen.

Det är ändå bra att hålla i minnet att brexithärv­an ingalunda uppstått av en slump. Många britter lever precis som ryssarna ännu i en nostalgisk föreställn­ing om att de är ett imperium. Denna illusion har gjort att deras inställnin­g till EU-medlemskap­et och dess uppenbara fördelar har varit nonchalant och övermodigt.

Vill man se något positivt i den nu utspelade brexitsati­ren är det att britterna nu äntligen torde inse att deras imperium sedan länge har övertagits av amerikaner­na. Trots sina egna groteska inrikespol­itiska bekymmer har Förenta staterna alltjämt ett väldigt militärt och ekonomiskt försprång till de andra stormakter­na.

USA har i dag nästan 800 militärbas­er på olika håll av världen. Vet ni hur många de övriga stormakter­na har tillsamman­s? Trettio.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland