Hufvudstadsbladet

Icke-röster är ickeröster och inget annat

-

ÅA-forskaren Siv Sandberg betecknar i VBL resultatet av den rådgivande folkomröst­ningen i Korsholm som klart. ”Jag tycker resultatet är tydligt: När den ena siffran börjar på sex och den andre på tre är det ett stort glapp. Tydlighete­n bottnar i att valdeltaga­ndet var högt”, säger hon.

Men några fullmäktig­eledamöter vill tolka röstningsr­esultatet på ett annat sätt än det sedvanliga, genom att beakta den procent som inte deltog i folkomröst­ningen Då blir resultatet att enbart 47 procent av korsholmar­na, inte dryga 61, röstade mot en fusion.

Att spekulera i vad de som inte röstade egentligen anser i stället för att ta fasta på de dryga tre fjärdedela­r som röstade är inte vettigt. Rimligen gick de som hade en stark åsikt i frågan – alltså var för eller emot en fusion – och röstade. Varför skulle de ha låtit bli?

Men att vilja ge icke avgivna röster tyngd i sak är nog originellt.

Vasabladet Viveca Dahl om att Korsholmar­na röstade mot en fusion med Vasa.

När regeringen kastade in handduken och förklarade att man inte kommer vidare med sitt prestigefy­llda och komplicera­de projekt vård- och landskapsr­eformen var det många som av olika orsaker drog en suck av lättnad. Men vårdreform­en är inte död och begraven, utan bara tillfällig­t försatt ur spel. Och som en gungande leksak med tyngd i bottnen som reser sig varje gång den knuffas omkull kommer vårdreform­en att komma igen. Åbo Underrätte­lser

Carina Holm

 ?? KSF MEDIA ARKIV ??
KSF MEDIA ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland