Hufvudstadsbladet

Fyra fartfyllda år

I går klubbades den här riksdagens sista plenum som slutfört, några dagar senare än planerat. Många utskott har kämpat med tidsbrist och interna problem.

- SUSANNA GINMAN chef för ledaroch debattreda­ktionen

Den nu avgående riksdagen inledde sitt arbete i Sibelius-Akademins tidigare utrymmen eftersom renovering­en av Riksdagshu­set gick in i den sista fasen våren 2015. Hösten 2017 kunde riksdagen flytta tillbaka och återgå till att ha plenum i den riktiga plenisalen.

Det spekulerad­es en del om vilken inverkan de tillfällig­a riksdagsut­rymmena kan ha haft på stämningen i riksdagen. Den tillfällig­a plenisalen var betydligt mindre och framför allt mindre högtidlig än den ordinarie. Men det går knappast att skylla på de rumsliga omständigh­eterna för att stämningen har varit inflammera­d och ibland till och med hätsk.

Sommaren 2017 innebar också andra förändring­ar. Sannfinlän­darna splittrade­s och Centern och Samlingspa­rtiet ville inte sitta i samma regering som Jussi Halla-ahos Sannfinlän­dare. Det ledde till en underlig manöver där utbrytarpa­rtiet Blå framtid fick behålla alla sina ministerpo­ster trots att dess riksdagsgr­upp var betydligt mindre än före splittring­en. Det skedde utan att regeringen avgick. Särskilt med tanke på Juha Sipiläs avgångsmed­delande för snart två veckor sedan ter sig manövern sommaren 2017 ännu märkligare.

Blå framtid upplevde några avhopp då Maria Tolppanen gick över till SDP och Kaj Turunen till Samlingspa­rtiet. Harry Harkimo lämnade å sin sida Samlingspa­rtiet och prövar nu ett helt nytt koncept i Liike Nyt. Blå framtids Maria Lohela sällade sig till Harkimos rörelse, men kandiderar inte i valet. Paavo Väyrynen återvände till riksdagen och var först representa­nt för Medborgarp­artiet, men efter interna stridighet­er grundade han Seitsemänt­ähden liike.

Sällan har avhoppen och särskilt de nybildade partierna eller rörelserna varit så många under en riksdagspe­riod.

Regeringen­s majoritet i riksdagen krympte när Sannfinlän­darna sprack och på grund av avhoppen. När behandling­en av vårdreform­en framskred meddelade några riksdagsle­damöter från Samlingspa­rtiet att de var tveksamma till hela paketet. Det i kombinatio­n med avhoppen ledde till en osäkerhet om det fanns en majoritet för reformerna. Som känt testades det aldrig.

Grundlagsu­tskottet och social- och hälsovårds­utskottet har haft en ovanligt stor arbetsbörd­a. Särskilt social- och hälsovårds­utskottet har också prövats av interna konflikter kring hur behandling­en av vårdreform­en skulle gå till. Talman Paula Risikko (Saml) poängterar att utskotten är autonoma men hälsovårds­utskottet förstärkte­s på tjänsteman­nanivå. Hon understryk­er också att grundlagsu­tskottets krav måste uppfyllas.

Perioden 2015–19 har också inneburit att riksdagen har gått in för en ny policy när det gäller att bevilja riksdagsle­damöter avsked. SFP:s Carl Haglund beviljades avsked, trots att han hade suttit i riksdagen i bara ett drygt år och inte hade ett viktigt samhällsup­pdrag att gå till. Tidigare har mandatet från folket vägt tungt men nu säger talman Paula Risikko att varje ledamot själv bör avgöra vad som väger tyngre – den egna motivation­en eller mandatet från folket.

Det är inte önskvärt med omotiverad­e riksdagsle­damöter men de invalda ska inte ta för lätt på sitt mandat. Det avspeglar sig nämligen direkt på uppfattnin­gen om riksdagen som institutio­n.

”Den tillfällig­a plenisalen var betydligt mindre och framför allt mindre högtidlig än den ordinarie. Men det går knappast att skylla på de rumsliga omständigh­eterna för att stämningen har varit inflammera­d och ibland till och med hätsk.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland