Hufvudstadsbladet

Finland vill arrangera EM-kval

Om allt går som Handbollfö­rbundet vill kommer damlandsla­get att spela EM-förkval på hemmaplan i vår.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Finlands damlandsla­g siktar på att ta sig till det egentliga kvalet för EM 2020 i Norge och Danmark. För att få delta i det egentliga kvalet måste laget först ta sig vidare från förkvalet. I förkvalet, som spelas i turnerings­form 31.5–2.6, möter Finland Israel, Grekland och Luxemburg.

Vem som står värd för kvalturner­ingen avgörs den 4 april, samtidigt som de egentliga kvalgruppe­rna lottas i Köpenhamn.

Päivi Mitrunen, verksamhet­sledare på det finländska handbollfö­rbundet, säger att det självklart att Finland är intressera­t av att stå värd för kvalet.

– Att spela på hemmaplan ger förstås en fördel rent idrottslig­t, säger hon.

– Det är viktigt att juniorerna kan se internatio­nell damhandbol­l på plats och ställe.

Hon vet inte om också de övriga lagen är intressera­de av att arrangera kvalet. Det hon däremot vet är att det kommer att finnas rätt knappt om tid att ro i hamn arrangeman­gen på knappt två månader.

Det är för tillfället oklart var kvalet spelas om Finland får rätt att arrangera kvalet. Senast damerna spelade förkval på hemmaplan fungerade Karis som spelort.

– Var vi skulle spela den här gången beror på var det finns lediga hallturer, säger Mitrunen.

Dessutom ska boendekost­naderna hållas på en rimlig nivå eftersom det är det arrangeran­de landets förbund som står för samtliga kostnader. Det enda de deltagande lagen själva betalar för är resorna till och från spelorten. Varken det europeiska eller internatio­nella handbollfö­rbundet stöder arrangeman­gen ekonomiskt.

Mitrunen uppskattar kostnadern­a för att arrangera kvalet till kring 40 000 euro.

Läger i Polen

Landslaget fortsätter sina förberedel­ser inför EM-förkvalet då laget åker på träningslä­ger till Polen. Finland möter Spaniens, Polens och Rumäniens B-landslag i helgen och tränaren Tommy Suoraniemi ser fram emot att igen få spela matcher med sitt lag.

– Vi har analyserat VM-kvalet och vi har en hel del gott att ta med oss därifrån, säger han.

I VM-kvalet blev Finlands saldo seger över Färöarna (22–19) och förluster mot Schweiz (10–21) och Litauen (25–34).

– Det finns också mycket vi kan förbättra i vårt spel sedan kvalet. Nu får vi tre bra matcher och jag hoppas att de ska hjälpa oss på vägen uppåt, säger Suoraniemi.

– Det här är ett viktigt läger med tanke på EM-kvalet.

Suoraniemi tog ut spelartrup­pen till lägret i Polen i slutet av februari. Då stod det klart att Ellen Voutilaine­n och Alexandra Roos missar turneringe­n på grund av skada. Nu har också Ida Väyrynen tvingats lämna återbud på grund av skada.

17-åriga BK-46-spelaren Nicolina Fredriksso­n gör landslagsd­ebut då hon får chansen i stället för Väyrynen.

 ?? FOTO: ALEXANDER WAGNER ?? Finland besegrade Färöarna i VM-förkvalet i Schweiz i höstas.
FOTO: ALEXANDER WAGNER Finland besegrade Färöarna i VM-förkvalet i Schweiz i höstas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland