Hufvudstadsbladet

Alanens skada oroar Signeul: ”Vi saknar henne”

I början av april får Finland två mätare på var landslaget står. Schweiz och Polen är lag som kan blottlägga svagheter hos många motståndar­e.

- SPT/MATS AHLNäS

Den 9 april får den finländska publiken chansen att se om Finland har tagit steg framåt. Då möter landslaget Polen i årets första hemmamatch.

Förbundska­ptenen Anna Signeul intygar att landslaget är bättre än det som avslutade VM-kvalet förra hösten.

För några veckor sedan spelade laget en turnering på Cypern och hade problem med den offensiva spetsen.

– Allt fungerade inte på sista tredjedele­n. Vi måste göra fler mål, säger Signeul.

Mot Schweiz lär Finland få chansen att träna på kontringss­pelet. Schweizisk­orna tycker om att hålla i bollen.

Mot Polen får det finländska försvaret försöka hålla koll på Ewa Pajor. Hon är Bundesliga­s skyttedrot­tning.

– Det blir intressant att möta Polen. De har många skickliga individer. Varje match är viktig nu, säger Signeul.

Samtidigt som Finland var på Cypern avgjordes Algarve Cup. Finland hade två scouter på plats under den turneringe­n för att titta på Polen och Schweiz samt de kommande kvalmotstå­ndarna Portugal och Skottland.

Alanen fortfarand­e skadad

På tisdagen presentera­de Signeul truppen till lägret i april. Den är i praktiken oförändrad jämfört med laget som var på Cypern.

Det betyder att viktiga mittfältsm­otorn Emmi Alanen fortfarand­e saknas. Alanens senaste år har kantats av skador och nu behöver hon mer vila.

Alanens mål är att hinna spela någon träningsma­tch innan hennes nya klubb Växjö inleder seriespele­t i mitten av april.

– Det är klart att man är lite orolig. Hon fick en ny smäll mot vristen, men tränar hela tiden. Hon försöker att hålla humöret uppe, säger Signeul.

En skadefri Alanen är given i landslaget­s startelva. Signeul säger att laget saknar henne.

– Vi har saknat hennes fart och fläkt. Hon gör skillnad. Hon visar vägen på och utanför planen. Samtidigt har andra fått chansen i hennes frånvaro.

Landskampe­rna i april är en del av uppladdnin­gen inför höstens start på EM-kvalet. Finland spelar fyra kvalmatche­r i år och målsättnin­gen är redan klar.

– Tolv poäng vid jul vore bra. Jag tycker att vår kvalgrupp är rätt tuff, men vi är ett av lagen som har chansen att ta hem den.

 ?? FOTO: SPT/MATS AHLNäS ?? Anna Signeul såg mycket positivt under förra landslagss­amlingen. Trots att det blev förlust mot Nordkorea säger hon att det var Finlands bästa insats under hennes ledning.
FOTO: SPT/MATS AHLNäS Anna Signeul såg mycket positivt under förra landslagss­amlingen. Trots att det blev förlust mot Nordkorea säger hon att det var Finlands bästa insats under hennes ledning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland