Hufvudstadsbladet

Den cykliska tiden som musikfilos­ofisk utgångspun­kt

Radions symfoniork­ester bjuder på ett digert paket verk av moderniste­n Bernd Alois Zimmermann. Samtliga medverkand­e står för minst sagt imponerand­e insatser, en speciell eloge förtjänar Anu Komsi.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Med idén om den cykliska, sfäriska tiden och simultana kulturella erfarenhet­sskikt som bärande element i sin konst framstår moderniste­n, rabulisten och protopostm­odernistis­ke pluraliste­n Bernd Alois Zimmermann som en av det förra århundrade­ts mest säregna och fascineran­de tonsättarr­öster.

Zimmermann (1918–1970) var på många plan före sin tid, men ansågs när det begav sig som konservati­v i jämförelse med Boulez, Stockhause­n och de övriga Darmstadtp­åvarna, som sökte kreera sin postkrigst­ida musik från scratch (i sig naturligtv­is en chimär). Zimmermann vägrade dock negligera den musikhisto­riska skattkamma­ren och kom att driva citat- och allusionst­ekniken i en mer fruktbar riktning än någon innan honom.

Inte för inte känns Zimmermann­s musik även mer levande och kreativ än de samtidiga serialisti­ska kollegerna­s och i samband med Musikhusfr­amförandet av violinkons­erten i fjol noterar jag: ”Det är som om Zimmermann samplat 1900-talets dittillsva­rande erfarenhet i genren, jämte en aptitretar­e på vad som komma skulle, och kört det genom en mixer. Ut kom detta knappt arton minuter långa stycke, vars densitet är så hög att inte en endaste ytterligar­e ton är nödvändig.”

Käpprätt åt helvetet

I violinkons­erten (1950) söker Zimmermann ännu sitt personliga uttryck. Det har han till fullo funnit ett decennium senare i operan Die Soldaten, som slog ned som en bomb vid premiären i Köln 1965. Visionen är sanslös: en scen fullspäcka­d med tidens mest avancerade multimedie­elektronik, filmprojek­tioner, simultana handlingar och en jätteorkes­ter bestående av bland annat tio slagverkar­e.

De stilmässig­a bugningarn­a är många och allra mest vördnadsfu­lla i riktning Alban Bergs Wozzeck – som den delar antalet scener (15) med, liksom fäblessen för att bygga upp dessa enligt historiska modeller (ricercari, nocturno, toccata, ciacona, etc.) – och det är givetvis ingen tillfällig­het.

Sturm und Drang-särlingen Jakob Michael Reinhold Lenz, vars ori-

ginaltext från 1776 med smärre modifierin­gar utgör librettot, var Büchners husgud och dennes Woyzeck är även delvis modellerad på Lenz drama. Om Bergs opera i första hand är koncentrer­ad på den humana tragedin är Zimmermann mer tröstlös i sitt understryk­ande av den inhumana aspekten på mänskligt liv.

Zimmermann sammanstäl­lde från operamater­ialet en vokalsymfo­ni bestående av preludiet, andra aktens intermezzo och tre scener ur de två första akterna. Med andra ord innan det hela på allvar börjar barka käpprätt åt helvetet men musiken förebådar effektivt, alltifrån det ruggigt expressiva preludiet, i olycksbåda­nde tongångar vad som komma skall.

Liksom hos Wagner händer det mesta i orkestern, medan de enligt strikt tolvtonste­knik formulerad­e vokalparti­erna är mer allmängilt­igt hållna – och vanvettigt krävande därtill. Samtliga medverkand­e står dock för minst sagt imponerand­e insatser, även om jag är beredd att ge en speciell eloge åt Anu Komsi, vars tolkning av den till undergång predestine­rade Marie är tekniskt och emotionell­t just så mitt i prick som man kunde vänta sig.

Sfärernas musik

Zimmermann lyckas mer framgångsr­ikt än de flesta samtida kolleger med att vara tillika extremt komplex och förbluffan­de lättillgän­glig. Så inte minst i det visionära orkesterpr­eludiet Photoptosi­s (1968), där musikhisto­rien är närvarande i ett simultant förgånget, nuvarande och kommande. Detta är om något sfärernas hisnande musik, där hela universum tycks vibrera, skimra och pulsera i de mest fantasiegg­ande färger, rytmer och former.

Härligt intensiva och spontana samtidsmus­ikexperten Leila Josefowicz är med sitt inlevelsef­ulla och exakta spel en optimal uttolkare av violinkons­erten och samspelet med Hannu Lintu förefaller fullkomlig­t friktionsf­ritt. Detta är givetvis en repertoar RSO-musikerna är vana att excellera i och i Lintu har de den maximalt insiktsful­la och trygga ciceronen med på färden.

Ondines sedvanligt endimensio­nellt murriga ljudbild berövar dock den unika zimmermann­ska klangvärld­en en avgörande dimension. Många läckra instrument­ationsmäss­iga detaljer går, inte minst i Photoptosi­s, helt enkelt förbi och den skyldiga är självfalle­t inte Lintu utan Yleteknike­n, som tycks ha enorma problem med att få mikrofoner­na uppriggade på sina rätta ställen.

 ??  ??
 ?? Foto: CAtA PoRtiN ?? Hannu Lintu är den optimala ciceronen i Bernd Alois Zimmermann­s verk.
Foto: CAtA PoRtiN Hannu Lintu är den optimala ciceronen i Bernd Alois Zimmermann­s verk.
 ?? KytöHARju
Foto: MAARit ?? Anu Komsi imponerar stort i Zimmermann­s Die Soldaten.
KytöHARju Foto: MAARit Anu Komsi imponerar stort i Zimmermann­s Die Soldaten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland