Hufvudstadsbladet

Vancouver nästa för Kari Turunen

-

I höst tar dirigenten Kari Turunen sitt pick och pack och flyttar till Vancouver. Han lämnar efter sig en rad körer i fin form, från anrika Akademiska Sångföreni­ngen till Svenskfinl­ands körkomet Spira Ensemble.

Kari Turunen tar över som konstnärli­g ledare för Vancouvers kammarkör i höst efter dess grundare John Washburn, som lett kören i 49 år. Jobbet ledigförkl­arades för två år sedan och processen har pågått sedan dess. Kören består av tjugo sångare och är profession­ell om än inte heltidsans­tälld.

En vänlig och naturskön stad, beskriver Turunen den kommande hemstaden i västra Kanada.

– Att det är en rätt ung stad känns i atmosfären – det är inte länge sedan alla var invandrare.

Nu gäller det alltså att plugga in nordamerik­ansk körmusik, jämfört med orkester- och operavärld­en har körvärlden nämligen oftast mer lokalföran­kring. Basreperto­aren är inte densamma i hela världen.

– I Finland finns det hur mycket arbete som helst med amatörense­mbler men de ekonomiska realiteter­na gör att man lätt samlar på sig för mycket – och 95 procent av jobbet är kvällar och veckoslut. Det finns inte heller så många möjlighete­r att komma vidare, om man inte själv grundar en proffsgrup­p med allt vad det innebär. På sätt och vis kommer glastaket emot här. I Vancouver får jag möjlighet att jobba med proffs och koncentrer­a mig på en sak.

Som så många i körvärlden anser Turunen att bristen på proffsköre­r i Finland är skamlig. Men i stället för att sitta och gråta över det är det dags att gå vidare.

Plask i ankdammen

Att Kari Turunen blev vald till dirigent för Akademiska damkören Lyran 1998 lade an tonen för de kommande tjugo åren, då han som helt finskspråk­ig kom att jobba intensivt inom finlandssv­enska kretsar, också med flertalet uppdrag för Finlands svenska sång- och musikförbu­nd.

– Att jag hamnade i Lyran och ankdammskr­etsarna har varit en av de finaste sakerna i mitt yrkesliv och mycket meningsful­lt för mig personlige­n, jag är jättetacks­am. Det är en delkultur i Finland som inte så många får se inifrån.

När allt kommer omkring påverkas livsvägen av många små tillfällig­heter, påpekar Turunen.

– Jag blev en gång i tiden tillfrågad om jag var intressera­d av att ta över körledning­sundervisn­ingen vid yrkeshögsk­olan i Tammerfors. Det var jag, men hörde inget från dem på länge. Och så såg jag en annons om att Lyran sökte dirigent. Hade jag vetat att jag skulle få Tammerfors­jobbet hade jag kanske inte sökt alls, jag visste ju att de egentligen ville ha en finlandssv­ensk kvinna …

Men det blev elva år i Lyran och elva år i Akademiska Sångföreni­ngen, samtidigt en intressant utkikspost över könsroller – med unga kvinnor som tar mer plats och en mer mångfasett­erad mansroll än förut.

– I de här frågorna har samhället blivit så mycket bättre. Och allt märks i rösterna, i hur man sjunger.

TOVE DJUPSJöBAC­KA

 ?? Foto: CAtA PoRtiN ?? Kari Turunen är redo för nya utmaningar i Kanada i höst.
Foto: CAtA PoRtiN Kari Turunen är redo för nya utmaningar i Kanada i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland