Hufvudstadsbladet

Sfärisk minimalism med folkbotten

- HenrIK JanssOn

Jessica Pratt litar på minimalism­en och en ödslig skönhet. Hon behöver inga stora effekter eller slående refränger för att fascinera.

fOlKPOP

Jessica Pratt

Quiet Signs (City Slang/Playground) Man behöver inte höra många minuter av Jessica Pratts tredje album Quiet Signs för att förstå att det här inte är någon helt ordinär folkbasera­d singer-songwriter. Hon stiger ur den traditione­lla iakttagarr­ollen, stryker refrängern­a och upphöjer vardagen till en magisk zon.

Och det är uppenbart att hon tagit ett långt steg vidare sedan de två inledande, mer lo-fi-präglade utgåvorna. Ljudbilden vidgas nu av ett ständigt närvarande eko, men har samtidigt en kristallis­erad renhet så att varje enskilt element klart framträder.

Hon använder sig av en liten, men nog så funktionel­l verktygslå­da – rösten och den monotont ackordklin­gande gitarren, den primära samarbetsp­artnern Matthew McDermotts lätta klaviature­r och i enskilda sånger en irrande flöjt och lite stråkar. Enkelt, intimt och nästan tyngdlöst sfäriskt.

Surrealist­iska landskap

Så målar hon upp surrealist­iska landskap i psykedelik­ans gränsmarke­r, vilket gör henne ganska unik inom sin genre – fast i Angel Olsen har hon en naturlig syskonsjäl. Deras tangerings­punkter är många, både vad gäller det drömlikt reverbade soundet och tilliten till ett långsamt växande stämningss­kapande framför snabbspola­de refränger.

Öppningen, med ett piano vars toner tycks klinga mot en stor, tom sal med stenväggar ger en antydan om vad som ska följa. Sparsmakad­e men bärande melodier, minimalism, en ödslig skönhet.

Och när hon småningom börjar sjunga är närvaron i varje ton total. Den här trettioplu­ssaren från Los Angeles gör kanske inte så mycket väsen av sig, men den personligt laddade musiken talar för sig.

 ?? PRESSBiLD
Foto: ?? Jessica Pratts personliga singersong­writer-musik talar för sig.
PRESSBiLD Foto: Jessica Pratts personliga singersong­writer-musik talar för sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland