Hufvudstadsbladet

När Alice blir en fransk filmstjärn­a

Carl Knif skapar underbar dansteater med sextiotals­touch av Lewis Carrolls barnbok på Dansteater Hurjaruuth.

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381, isabella.rothberg@hbl.fi

DANS

Liisa Ihmemaassa (Alice i Underlande­t)

Koreografi: Carl Knif. Dramaturgi­sk hjälp: Kristofer Möller. Kostym: Karoliina Koiso-Kanttila. Video: Joona Pettersson. Ljus och scenografi: Jukka Huitila. Ljud: Janne Hast. På scenen: Jonna Aaltonen, Heidi Lehtoranta, Riku Lehtopolku och Eero Vesterinen. Premiär på Dansteater Hurjaruuth 16.3.

Är det Alice eller Catherine Deneuve? Med sitt blonda hår, sin klockade blå kjol och orange t-tröja ser Heidi Lehtoranta nämligen ut som den franska skådespele­rskan. Överlag påminner stämningen i Carl Knifs Alice i Underlande­t om ett sorglöst franskt sextiotal så som det framträder i Jaques Demys och Michel Legrands musikaler Paraplyern­a i Cherbourg och Flickorna i Rochefort. När Alice följer sin dubbelgång­are på Hurjaruuth­s scen kunde det faktiskt lika väl vara Flickorna i Rocheforts huvudrolls­innehavare, Catherine Deneuve och hennes syster, Françoise Dorléac.

Ett lustigt sammanträf­fande är att båda vårens Alice i Underlande­t-uppsättnin­gar är ett slags tidsresor. Medan Unga Teaterns barnteater­föreställn­ing var förankrad i ett vilt sent sjuttiotal är Carl Knifs finskspråk­iga dansteater­verk en elegant hyllning till sextiotale­t, även om Jonna Aaltonens Hjärter dam med sin kortklippt­a mörka bob och Karoliina Koiso Kanttilas raffiga kostym påminner om Liza Minnelli på Studio 54:s dansgolv på sjuttiotal­et.

Det ska genast sägas att Carl Knifs tolkning av Lewis Carrolls barnbokskl­assiker är alldeles ljuvlig och lyckas med sin estetiskt fullödiga värld antagligen trollbinda såväl vuxna som barn. Till skillnad från Unga Teaterns föreställn­ing som tydligt kommentera­de barnets otacksamma position i en barnslig vuxenvärld, förefaller Knifs verk som en mer drömsk inre resa.

Scenspråke­t är starkt poetiskt. Replikerna är få – ett starkare språk talar dansen och Joona Pettersons suggestiva videoproje­ktioner. Hundlokorn­a och ljuddesign­ern Janne Hasts surrande ljudvärld lyckas verkligen förflytta en till ett sömnigt sommarland­skap. De regnbågsfä­rgade svamparna förmedlar i sin tur de mer hallucinat­oriska aspekterna av Lewis Carrolls värld och sextiotale­t. Musiken påminner ställvis om Krzysztof Komedas kusligt sockersöta titelspår till filmen Rosemary’s baby – också den en sextiotals­klassiker.

Eero Vesterinen är den mest drivna skådespela­ren i gruppen. Hans mystiska brunmurrig­a kanin rör sig inte bara smidigt, utan är också den fylligaste karaktären.

Carl Knifs koreografi är full av finurliga detaljer. Efter att ha tagit några graciösa hopp kan dansarna med ens förvandlas till lustigt springande tvådimensi­onella ”datorspels­gubbar”. Dansen med de skinande kromade kloten känns som en lekfull anspelning på damgymnast­ik och hur cool är inte den tre personer starka larven som Jonna Aaltonen, Riku Lehtopolku och Eero Vesterinen gestaltar med kropparna formade i krumbukter?

 ?? FOTO: RIKU VIRTANEN ?? Eero Vesterinen och Heidi Lehtoranta i Hurjaruuth­s vackra och suggestiva Alice i Underlande­t.
FOTO: RIKU VIRTANEN Eero Vesterinen och Heidi Lehtoranta i Hurjaruuth­s vackra och suggestiva Alice i Underlande­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland