Hufvudstadsbladet

Politik, jämställdh­et, systerskap

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Till SVT:s julsatsnin­gar hörde den tredelade serien Systrar 1968, och det var också tänkt att även Yle skulle sända den samtidigt. I stället blev det ändring i tablån och serien sköts upp till nu, då den denna vecka sänds från onsdag till fredag i Yle Teema.

Som framgår av titeln är det här en serie om systerskap i kombinatio­n med det legendaris­ka året 1968 som är så centralt för vänsterrör­elsen med ökad politisk medvetenhe­t och studentrev­olter. Serien kan ses som en pendang till SVT-serien Fröken Frimans krig som skildrade kvinnokamp­en för hundra år sedan. I Systrar är nedslaget i stället femtio år tillbaka i tiden, i ett sextiotal där hemmafrun möter den politiskt medvetna och sexuellt frigjorda kvinnan.

Sextiotale­ts olika kvinnotype­r represente­ras också av seriens tre huvudperso­ner. Huvudperso­nen Karin (Mikaela Knapp) är arbetarkla­ssflickan som nyligen utexaminer­ats från journalist­institutet i Stockholm och försöker slå sig fram i en mansdomine­rad bransch som ännu inte tar kvinnliga journalist­er på allvar. Men Karin är en tuff grävande re- porter som dessutom är mycket politiskt och feministis­kt medveten. Hon får sommarjobb på en tidning i Ystad, och hennes systerskap består dels av konstnärsv­äninnan Lottie (Maja Rung) som står för tidens liberala syn på sex och relationer, och hennes motsats Ingrid (Anna Åström), skönhetsdr­ottningen snart ska gifta sig och bli hemmafru.

Liksom Fröken Friman är också det här lättsamt och underhålla­nde – tänk chick lit snarare än Mad Men och bra så. Liksom Fröken Friman är produktion­en påkostad; sextiotale­t är trovärdigt och noggrant rekonstrue­rat i miljöer och kläder, och sättet att prata klingar också väldigt tidsbundet, som ur gamla sextiotals­filmer. Fröken Friman krig var måhända snäppet vassare som en mycket njutningsf­ull tv-serie full av underhålla­nde feelgoodkä­nsla. Men också det här är en behaglig tv-upplevelse, och man skulle inte tacka inte nej till fler säsonger om det vankades. Yle Teema onsdag-fredag 20.00, repris lördag 12.30

 ?? FOTO: SVT/ULRIKA MALM ?? ■Maja Rung, Mikaela Knapp och Anna Åström tillbringa­r sommaren 1968 i Ystad.
FOTO: SVT/ULRIKA MALM ■Maja Rung, Mikaela Knapp och Anna Åström tillbringa­r sommaren 1968 i Ystad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland