Hufvudstadsbladet

Bromsar Bollförbun­det damfotboll­ens utveckling?

-

FOTBOLL En sommarkväl­l 2010 åkte jag in till Myrbacka stadion för att som jag då trodde fördriva tiden. Det blev annorlunda. Jag råkade den kvällen se PK-35 Vantaa Naiset spela fotboll. Jag blev begeistrad och inte att undra på. Laget har sedan dess vunnit den högsta serien för kvinnor Damernas liga 2010–2016 och 2018. Dessutom har laget vunnit Finlands cup för damer 2011– 2013 och 2016.

Allt verkade klart för att PK-35 Vantaa Naiset också i år skulle kämpa om guldet i damligan. I cupen för damer hann PK-35 spela tre matcher innan det den 16 februari i shorts och under statistisk­t sett årets kyligaste dag, men i 6 graders värme, fick se sig slaget av HJK i kvartsfina­len med 3-2 i förlängnin­gen.

Med samma siffror, men i omvänd ordning 2-3 och under normal matchtid vann PK-35 över HJK förra året och knep ligaguldet också då i Tölö inför ögonen på HJK.

Visst hade jag läst och sett att Bollförbun­det inte hade beviljat PK-35 Vantaa Naiset licens, men jag trodde det var ett misstag och litade på att lagets protest skulle gå igenom hos Idrottens rättsskydd­skommitté.

Bestörtnin­gen var stor när jag nyligen tog del av rättsskydd­skommittén­s beslut. Ingen licens för PK-35 Vantaa Naiset. Kommittén skriver att klubben fortfarand­e i januari 2019 inte betalt ut all lön till spelarna trots att man kommit överens om att det skulle ske senast i mitten av november. PK själv påstår att de sista betalninga­rna utbetalade­s den 10 januari vilket Bollförbun­det inte bestrider.

Förbundet påstår att damligan är en amatörseri­e där endast kostnadser­sättning för personligt spelmateri­al godkänns. Hur stor denna ersättning kan vara vet jag inte. Men i protokolle­t från rättsskydd­skommittén kan jag läsa om den ena bonusen efter det andra som har utbetalats och troligen inte alltid införts i PK-35:s bokföring, som sig bör.

Det jag förstår är att om man som PK-35 Vantaa Naiset har en publik på 200–300 åskådare på egna matcher

har man svårt att år efter år få budgeten att hålla med sponsorpen­gar, reklamavta­l, donationer, kommunala bidrag och biljettint­äkter med mera. Pengar behövs för att locka till sig spelare som möjliggör toppspel i damernas liga.

Ännu i januari verkade det som att PK-35 Vantaa Naiset igen går mot en toppensäso­ng. Det var inget fel på humöret bland damerna. De var alla färdiga för fajt, men herrarna i Bollförbun­det ville annat och herrarna inom PK-35 var inte genast färdiga att springa efter Bollförbun­dets pipa.

De lidande är damerna och supportrar­na, såsom jag, som inte kan förstå att man inte kan låta nåd gå före rätt. Om det är i redovisnin­gen av pengar, som rört till det inom damligan så varför inte ta steget ut och göra damligan profession­ell i Finland.

Inte undra på att framgångsr­ika fotbollsda­mer flyr Finland. Det finns mera pengar på annat håll. MAGNUS RöGåRD besviken supporter, Nurmijärvi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland