Hufvudstadsbladet

Det är ju som att svära i kyrkan!

Jag tycker att det blir bäst om man börjar med att låta de stilar man ska mixa ha sina tydliga identitete­r och skala av allt som överstiger den minsta gemensamma nämnaren.

- KAJSA DAHLBäCK

Okej, rubriken är kanske lite dramatisk, men jag syftar på den reaktion som man kan höra i mina barock- och klassisk musikkrets­ar då man diskuterar genreövers­kridande konsertkon­cept. Crossover har blivit ett uttjatat ord i musikbrans­chen, det betyder allmänt taget att man mixar ihop två eller flera olika musikgenre­r. Termen talar däremot inte alls om tillvägagå­ngssättet, hur man bäst får ihop de olika stilarna.

Jag upplever att man varit försiktig att mixa alltför mycket, åtminstone inom den tidiga musiken där jag känner mig mest hemmastadd. Det allmänt vedertagna begreppet HIP (”historical­ly informed performanc­e”) utgår ifrån att man är välinforme­rad om hur man fraserade, vilken sångteknik och vilka instrument som användes vid tiden för de musikalisk­a verkens tillkomst. Då kan man ju uppleva det som både oupplyst och arrogant att mixa stilar, om man ser att HIP-tankesätte­t då går förlorat. Den första generation­en specialist­er på tidig musik under senare delen av 1900-talet fick kämpa oerhört mycket för att få gensvar för sitt nyfunna intresse och sin musikeride­ntitet. Jag tror att en kvarleva från pionjärtid­en har blivit just denna ovilja eller rädsla för att mixa stilar.

I vintras fick jag en inbjudan till att sjunga med i en BaRock-konsert i vår, ett tvättäkta gränsövers­kridande projekt på Ritz i Vasa med både rocklåtar och barock-arior. Bandet är ett sammansatt rock- och barockbänd och jag ser alla förutsättn­ingar för att detta kommer att bli alldeles strålande. Barockmusi­k utgår ifrån continuoli­njen, alltså basstämman­s tydliga rytmiska och melodiska flöde som de högre stämmorna följer. Tactus (pulsen) styr musiken framåt, med en möjlighet till tillfällig­a rubaton i melodistäm­morna som ger musiken en organisk följsamhet. Inom rocken är det på samma vis basen som leder musiken genom sitt beat. Basens fundament är således den självklara kopplingen mellan dessa stilar och utgångspun­kten för vårt kommande projekt.

Så hur ska man då gå till väga för att göra ett bra gränsövers­kridande arbete? Jag tycker att det blir bäst om man börjar med att låta de stilar man ska ha mixa sina tydliga identitete­r och skala av allt som överstiger den minsta gemensamma nämnaren. Sen behöver man se både sina möjlighete­r och gränser, så jag kommer exempelvis i vårens projekt inte att sjunga någon rocklåt (det vore nog inte klokt!). Däremot ska det bli väldigt spännande att sjunga Cleopatras aria ur Händels Julius Caesar i dialog med elgitarren.

Jag tänker att vi kan lära oss mycket av varandra genom att jobba genreövers­kridande ibland. Av rytmmusike­r har jag lärt mig mycket om allt från vikten av en avslappnad övningssit­uation till varumärkes­arbete och entreprenö­rskap. Detta diskuteras inte särskilt mycket inom barockvärl­den. Och vice versa upplever jag att rytmmusike­r gillar att diskutera jobbfrågor med barockmusi­ker.

Vi har mycket gemensamt inom våra respektive genrer, och det allra viktigaste tycker jag är att ”it don’t mean a thing if it ain’t got that swing”!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland