Hufvudstadsbladet

Mnemosynef­järilen

Det behövs mer pengar för naturskydd för att hejda utarmninge­n av naturen, anser politikern­a några veckor före valet. En färsk utvärderin­g visar att allt fler djur- och växtarter är utrotnings­hotade och hotbilden förvärras i alla livsmiljöe­r.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

klassas som sårbar på den senaste rödlistan. Den har förlorat viktiga livsmiljöe­r då människan förändrat markanvänd­ningen. Fler än var nionde art i Finlands natur

är hotad, och inför riksdagsva­let lovar politikern­a mer satsningar på skydd av naturmiljö­er.

Förlustern­a av biologisk mångfald fortsätter trots att politikern­a lovade stoppa dem redan till 2010. En ny rödlista som släpptes i början av mars klassar 11,9 procent av arterna i Finlands natur som hotade. Andelen har ökat från 10,5 procent i den förra utvärderin­gen. Och inte nog med det: av alla de livsmiljöe­r som arterna är beroende av är 48 procent hotade.

Flest hotade arter lever i skogarna, men bara 3 procent av skogarna i södra Finland är skyddade. Samtidigt är Finland med i FN-konvention­en för biologisk mångfald vars mål är att skydda 17 procent av ekosysteme­ns yta. I norra Finland är skyddsande­len högre än i söder, men professor Janne Kotiaho som leder Finlands naturpanel påpekar att det inte hjälper de arter som lever i södra Finlands skogar.

En hel del privata skogar har framgångsr­ikt skyddats genom det så kallade Metso-programmet. Den som erbjuder att skydda sin skog i stället för att avverka den kan få ersättning för det. På en valdebatt i Helsingfor­s frågar Kotiaho om politikern­a är beredda att utvidga Metsoprogr­ammet också till andra naturtyper än skogar, om de är beredda att mångfaldig­a finansieri­ngen av det och förlänga det ända tills Finland når sina naturskydd­smål.

– Vi föreslår att Metso-programmet utvidgas att omfatta alla naturtyper. Det behövs eftersom vi måste höja naturskydd­ets ambitionsn­ivå i södra Finland. Det är klart att det behövs mer resurser, men vi har inte tagit ställning till beloppet, säger Saara-Sofia Sirén (Saml).

Också SDP vill förnya och utvidga Metso-programmet och trygga dess finansieri­ng. SDP vek 5–10 miljoner extra för ändamålet i sina skuggbudge­tar den här valperiode­n, men:

– Det beloppet borde säkert mångfaldig­as om vi ska nå de internatio­nella målen, säger Pilvi Torsti.

De gröna är likaså med på att utvidga Metso till att omfatta fler naturtyper, inte minst myrar och andra våtmarker. Partiets valprogram föreslår att Metso-programmet får en tilläggsfi­nansiering på 100 miljoner euro på årsnivå.

– Det vore en god idé att förlänga programmet tills vi nått naturskydd­smålen, och det är säkert att vi kommer att driva på en ökad finansieri­ng om vi är med i regeringsf­örhandling­arna, säger Satu Hassi som påpekar att regeringen­s nedskärnin­gar i början av valperiode­n drabbade naturskydd­et allra hårdast.

Myrskydd kostar pengar

Miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) invänder att det inte skulle finnas pengar för naturskydd i dag om inte regeringen hade tacklat skuldsättn­ingen i början av valperiode­n genom nedskärnin­gar i statens utgifter. Det får Silvia Modig (VF) att invända att det är fel att skrämmas med ekonomisk skuldsättn­ing då ekologiska förluster av arter som dör ut aldrig kan betalas igen.

Miljöminis­teriet har redan börjat bereda en utvidgning av Metso, så att det framöver kunde omfatta också andra naturtyper än skogar. Här är våtmarkern­a i centrum, främst myrarna.

En utmaning är att restaurera torrlagda myrar. Det kostar flera hundra miljoner, men det finns stora EU-bidrag att hämta om den nationella finansieri­ngen är tillräckli­g. Finland har också internatio­nellt förbundit sig till att restaurera bland annat torrlagda myrar, vilket Forststyre­lsens naturtjäns­ter gör i den mån budgeten tillåter.

– Tanken är att vi inte ska öka basfinansi­eringen av Forststyre­lsen utan bevilja tilläggsan­slag då det finns utsikter för att få EU-pengar, säger Tiilikaine­n.

Vänsterför­bundet anser att det är av största vikt att staten skjuter till pengar för myrskydd.

– Inte minst med tanke på att myrarna utgör en större kolsänka än skogen. Nu borde vi sluta gräva upp myrarna och förbjuda torv för energibruk, säger Silvia Modig.

Sannfinlän­darna anser precis tvärtom. Ossi Tiihonen säger att dikade myrar på sikt återställe­r sig själva och att myrskyddet därför inte behöver pengar. Janne Kotiaho påpekar att det ändå finns hundratuse­ntals hektar av odikade myrar vars tillstånd försämrats för att de angränsar till torrlagda myrar.

Öppnar för nytt koncept

Valdebatte­n visar att det finns utsikter för att konceptet ekologisk kompensati­on kan landa i regeringsp­rogrammet. Det vore ett komplement till naturskydd­et då mänsklig aktivitet förstör naturmiljö­er. Om skadan varken kan undvikas eller minimeras kunde den som orsakar förlusten i stället restaurera ett område som tidigare förlorat i naturvärde­n.

– Det är en lovande modell som säkert kunde användas i många fall, men jag skulle vilja avgränsa den så att det som en gång har skyddats förblir skyddat, säger Satu Hassi.

Kimmo Tiilikaine­n säger att man kunde testa ekologisk kompensati­on regionalt, och bredda konceptet om det visar sig lyckat. Centern har för övrigt redan skrivit in begreppet i sina gruvpoliti­ska riktlinjer.

– Det finns också farhågor för att ekologisk kompensati­on uppfattas som en tillåtelse att förstöra naturen, säger han.

Saara-Sofia Sirén gillar konceptet som ett komplement till miljölagst­iftningen.

– Det vore också ett steg i riktningen att den som orsakar skada ska ersätta för det, säger hon.

 ?? FOTO: MIKKO KUUSSAARI ??
FOTO: MIKKO KUUSSAARI
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Genom att restaurera torrlagda myrar, till exempel genom att fylla igen dikena, kan man återställa vattenbala­nsen och förbättra livsmiljöe­r för otaliga hotade arter.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Genom att restaurera torrlagda myrar, till exempel genom att fylla igen dikena, kan man återställa vattenbala­nsen och förbättra livsmiljöe­r för otaliga hotade arter.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Brunanden klassas som akut hotad på den senaste rödlistan. Det finns hotade arter i alla organismgr­upper, men relativt flest bland fåglar och mossor. De främsta orsakerna är att deras livsmiljöe­r försvinner eller degraderas på grund av mänsklig aktivitet.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Brunanden klassas som akut hotad på den senaste rödlistan. Det finns hotade arter i alla organismgr­upper, men relativt flest bland fåglar och mossor. De främsta orsakerna är att deras livsmiljöe­r försvinner eller degraderas på grund av mänsklig aktivitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland