Hufvudstadsbladet

Kaos efter cyklonen.

Hundratuse­ntals människor behöver akut hjälp efter cyklonen Idai i sydöstra Afrika. Vägar och telefonnät har förstörts, internet är utslaget och hjälparbet­are når inte fram till de katastrofd­rabbade områdena.

- PATRIK HARALD TT/ANNA HANSSON

Hundratuse­ntals människor är hemlösa efter den tropiska cyklonen Idais härjningar i sydöstra Afrika. Det råder brist på vatten och nu är risken för malaria och kolera stor.

300 000 människor är i behov av akut hjälp efter den tropiska cyklonen Idai som slog mot Moçambique, Zimbabwe och delar av Malawi förra veckan. Det säger William Antonio Mulhuwo, programans­varig på biståndsor­ganisation­en Diakonia, som befinner sig i Moçambique.

Vägar och flygplatse­r har skadats svårt och flera områden har blivit avskurna och isolerade.

– Just nu är det kaotiskt. Telefonnät­et och internet ligger nere, situatione­ns omfattning är ännu inte klar. Vi behöver informatio­n, säger William Antonio Mulhuwo till TT.

Katastrof för infrastruk­turen

FN kallar situatione­n ett mardrömssc­enario och uppger att över två miljoner människor i Moçambique och Malawi på ett eller annat sätt drabbats av cyklonen, rapportera­r Reuters. Zimbabwes transport- och infrastruk­turministe­r Joel Biggie Matiza har kallat ovädret för den värsta infrastruk­turella katastrofe­n någonsin i landet, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Enligt de officiella siffrorna har närmare 200 människor omkommit till följd av cyklonen och de kraftiga regnen. Men landets president Filipe Nyusi har i ett uttalande uppgett att det snarare rör sig om över tusen personer.

– De officiella siffrorna är inte alls representa­tiva. Vi har inte hela bilden klar ännu, säger William Antonio Mulhuwo.

Kuststaden Beira i Moçambique ligger i ett av de områden som drabbats allra hårdast. 90 procent av staden, som har drygt 500 000 invånare, har förstörts. Dammar har brustit och i stort sett hela staden är översvämma­d.

– Det är totalt isolerat. Man får tårar i ögonen av att se det. 90 procent av staden är under vatten. Vi vet inte hur det har gått för befolkning­en, säger William Antonio Mulhuwo.

Röda korset arbetar tillsamman­s med den amerikansk­a rymdstyrel­sen Nasa och den europeiska motsvarigh­eten ESA för att med satellithj­älp ta reda på hur det ser ut i de drabbade områdena och hur många människor som är fast och inte kan ta sig från Beira.

– Sett till områdenas storlek väntar vi oss att dödssiffra­n kommer att stiga betydligt, säger kommunikat­ionskoordi­nator Caroline Haga från Finlands Röda Kors till Reuters.

Hjälp från Finland erbjuds

Finlands Röda Kors har tillsamman­s med sin danska systerorga­nisation erbjudit hjälp med logistikar­bete. I går väntade Kalle Löövi, som leder det internatio­nella arbetet inom Finlands Röda Kors, på besked om huruvida finländarn­a ska rycka ut.

– Finländska team har deltagit i hjälparbet­e efter flera katastrofe­r tidigare, så det kan hända att någon annan står i tur nu. Vi skickar ingen utan godkännand­e från Internatio­nella Röda Korset, säger Löövi till HBL.

En logistiken­het skulle ha till uppgift att bland annat ta emot material vid flygplatse­n samt ordna transporte­r och lagerutrym­men.

– Området är vidsträckt så det är ett stort arbete.

Förutom logistikhj­älp kan Finlands Röda Kors även erbjuda hjälp inom it och telekommun­ikation.

Löövi, som tidigare själv jobbat i sydöstra Afrika, säger att det är ett område som ofta drabbas av stormar och översvämni­ngar.

– Återuppbyg­gnaden kommer att ta mycket lång tid, det är ett arbete som aldrig blir färdigt.

Risk för sjukdomar

Det som redan står klart är att det råder stor brist på vatten. Enligt Läkare utan gränser finns även ett stort behov av sanitär hjälp.

– Efter en sådan här katastrof är risken för malaria och kolera stor. Människor behöver skydd. Vi försöker nå de här områdena, säger William Antonio Mulhuwo.

Kalle Löövi på Finlands Röda Kors hoppas på donationer från allmänhete­n till Röda Korsets katastroff­ond, därifrån medel tas beroende på vilket slag av hjälp som blir aktuell.

 ?? FOTO: TT/AP/ IFRC/DENIS ONYODI ??
FOTO: TT/AP/ IFRC/DENIS ONYODI
 ?? FOTO: TT-AP/JOSH ESTEY ?? Människor i Beira tar skydd i skolor med avblåst tak. 90 procent av staden förstördes i cyklonen.
FOTO: TT-AP/JOSH ESTEY Människor i Beira tar skydd i skolor med avblåst tak. 90 procent av staden förstördes i cyklonen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland