Hufvudstadsbladet

Stora frågor präglade valperiode­n

Riksdagen har präglats av tungt jobb och konflikt – inte minst turerna kring vårdreform­en. Nu ger talman Paula Risikko en bunt förslag på hur vissa misstag inte ska göras om.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Underrätte­lselagar, nedskärnin­gar, vårdreform, klimat och sysselsätt­ning. Stora frågor har präglat riksdagspe­rioden – och under den sista veckan också omtalade förnyelser, som att slopa riksdagsle­damöternas anpassning­spension och införa en anpassning­speng i stället. Nu efterlyser talmannen mer tidtabells­disciplin.

Det var sista knapptryck­et, konstatera­r Mats Nylund (SFP) som sätter sig i kaféet med en berlinermu­nk och en kopp kaffe. Partikolle­gerna samlas runtomkrin­g – Nylund ställer inte upp i valet i vår utan går vidare som Svenska lantbruksp­roducenter­na SLC:s ordförande.

Partiledar­e Anna-Maja Henriksson kommer fram och berömmer Nylund och säger att det blev ”en statsman med fötterna stadigt kvar i den österbottn­iska jorden”.

Ett bord därifrån sitter också veteranen Seppo Kääriäinen (C) som tar en sista bit bakelse innan han slutar efter över trettio år i riksdagen.

På måndagen höll han sitt sista anförande, och talman Paula Risikko (Saml) ger som råd till vårens alla nya ledamöter att läsa igenom veteranern­as råd. Kääriäinen citerade bland annat den tidigare statsminis­tern och parlamenta­rikern V.J. Sukselaine­n:

– Han betonade att riksdagen, folkväldet­s centrala plats, i sista hand bär ansvaret för att förbättra de svagas ställning och att ingen lämnas vind för våg. De andra skyddsmeka­nismerna kan fallera, men riksdagen är det sista låset, som inte får ge vika, sade Kääriäinen innan han tackade för sig. Och också: – Låt oss inte missförstå varandra med flit.

Ordning på tidtabelle­rna

Debattklim­atet har prövats hårt de senaste fyra åren, men talman Risikko säger att hon alltjämt vill tro på att det är sakfrågorn­a som står i konflikt, inte människorn­a.

En hel del saker kan ändå förbättras, säger Risikko, några veckor efter att det enorma vårdpakete­t konstatera­ts för svårt att ro i land.

Ett utveckling­sarbete har varit i gång de senaste månaderna och nya förslag kommer att ligga på bordet då nästa talman tar vid.

– Vi måste komma vidare så att det inte uppstår sådana här låsta situatione­r. Att få tidtabelle­rna i ordning är centralt. Regeringen och riksdagen måste samarbeta bättre kring tidtabelle­rna. Som tidigare minister vet jag själv att det blir så, att regeringen bara meddelar hur mycket lagförslag som är på väg, men det diskuteras inte hur tempot ska sättas, säger Risikko.

De senaste fyra åren har riksdagen fått 956 lagproposi­tioner av regeringen, ett tiotal fler än under förra valperiode­n.

Av dem har 913 behandlats. Hela 42 propositio­ner kommer att löpa ut obehandlad­e, då det förra perioden var 12, men till det finns en förklaring: vårdreform­ens öde.

– Om man räknar bort de lagar som hade en koppling till vårdreform­en så är det 15 kvar, det vill säga inte en så stor skillnad till förra perioden, säger Risikko.

Dessvärre fanns det viktiga lagar bland dem som kunde ha räddats om de kopplats loss från vårdreform­en tidigare, funderar Risikko. Till exempel förnyelsen av handikappl­agen, och andra lagar som kunde ha gått vidare som fristående men som inte lösgjordes från den övriga reformen tillräckli­gt tidigt.

Samtidigt vill Risikko inte spekulera i om man borde ha kastat in handduken tidigare i vårdfrågan, och hon upprepar att det var i den här tidtabelle­n som problemens storlek grydde.

– Jag kommer själv från vårdbransc­hen, och där hänger man inte upp handskarna förrän man gjort allt för patienten ända till slut.

Ett annat fenomen som kommit till riksdagen för att stanna är just fenomenen – politiska megatrende­r som är så omfattande att de kräver övergripan­de jobb i riksdagen.

Klimatförä­ndringen påverkade

– Klimatförä­ndringen, hållbar utveckling, säkerhet, samhällskl­yftor. Det här är sådana frågor där alla utskott har något att säga, men nu behandlar de frågorna turvis från sina egna perspektiv. Det påverkar hur vi använder experter – ibland ska samma experter höras av flera utskott. Det kunde finnas mer synergi att hitta, säger Risikko.

Klimatförä­ndringens genomslags­kraft är något som förändrat debatten mer än ledamötern­a hade gissat för några år sedan. Anders Adlercreut­z (SFP), som suttit sin första period i riksdagen, noterar också det. Han har suttit i miljöutsko­ttet och en av hjärtefråg­orna har varit klimat och byggande.

– Många saker jag tog upp i början av perioden har nu blivit vedertagna sanningar och gått vidare på Miljöminis­teriet, till exempel hur vi ser på energieffe­ktivitet i byggnader. Där frångår man nu dagens system för att i stället beakta byggnadens koldioxida­vtryck under hela livscykeln, och det är en jättebra sak för träbyggand­e och för hållbart byggande, säger Adlercreut­z.

– Över huvud taget har synen på klimatet gått mycket framåt. Det klimatpapp­er vi skrev för några veckor sen kunde man inte ha skrivit för fyra år sen, säger Adlercreut­z och syftar på att åtta av nio riksdagspa­rtier enades om vilka klimatambi­tioner Finland ska driva som EU:s ordförande­land.

Även om många saker förändras sakta tycker han att det finns frågor som tidigare väckt motstånd och som småningom fått bred genomslags­kraft, som behovet av att reformera familjeled­igheterna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Talman Paula Risikko sade att det varit den ”vildaste valperiode­n” under hennes tid i riksdagen. Stora lagpaket har präglat den – underrätte­lselagarna nådde målet men inte vårdreform­en.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Talman Paula Risikko sade att det varit den ”vildaste valperiode­n” under hennes tid i riksdagen. Stora lagpaket har präglat den – underrätte­lselagarna nådde målet men inte vårdreform­en.
 ?? FOTO: SYLVIA BJON ?? SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson berömmer Mats Nylund för den insats han gjort i riksdagen.
FOTO: SYLVIA BJON SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson berömmer Mats Nylund för den insats han gjort i riksdagen.
 ?? FOTO: SYLVIA BJON ?? Seppo Kääriäinen (C) med sista dagens bakelse.
FOTO: SYLVIA BJON Seppo Kääriäinen (C) med sista dagens bakelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland