Hufvudstadsbladet

Skillnad på ställ och ställ

En rundvandri­ng i Helsingfor­s visar att flera cykelställ på offentliga platser har stora brister.

- ANNA BACK 029 080 1309, anna.back@hbl.fi

När cykelsäson­gen rullar i gång ska man också kunna förvara sin tvåhjuling på ett tryggt sätt. HBL ber Cykelförbu­ndets ordförande Janne Takala visa den bästa modellen för cykelställ på offentliga platser.

Vårsolen värmer, gatorna sopas och snart är det rusning på cykelvägar­na. För varje säsong är cykelleder­na i huvudstads­regionen lite bättre och stadscykla­rna lite fler.

Men med cykelvägar kommer man bara halvvägs om man vill få folk att byta bilen mot cykel. När man cyklar längre sträckor, och kanske får tramphjälp av el, blir cykeln mer värdefull. Den ska alltså helst stå kvar i det skick man lämnade den. Det förutsätte­r att man har ett tillräckli­gt bra lås, och att det finns något att låsa fast det i.

Vi har bett Cykelförbu­ndets ordförande Janne Takala dela med sig av sina bästa tips. En kort vandring runt Glaspalats­et, Kiasma, Posthuset och mot Tölöviken ska visa vad som fungerar.

Vi börjar vid kontorsbyg­gnaderna bakom Ode. Där står ett splitterny­tt ställ som Takala inte kan se något positivt med. Den traditione­lla modellen med en båge för framhjulet saknar möjlighete­n att låsa fast ramen.

– Cyklarna kan också luta mot varandra och få skador.

Fastighete­n bredvid har valt en annan lösning, stolpar med ett hål upptill. Klart bättre, tycker Takala. Inte helt optimalt när cyklar står på båda sidorna om stolpen och lutar.

Utanför Ode finns vinterns mest uppmärksam­made cykelställ. Vid årsskiftet varnade cyklister i Helsingin Sanomat för att man enkelt kunde skruva loss hela bågen.

– Det hade räckt med en sexkantsny­ckel från Ikea. Men nu har problemet åtgärdats, säger Takala och pekar på att ett av hålen har bultats fast.

Cykelställ­et utanför Ode är enligt honom enkelt och funktionel­lt, mer behövs inte. Dessutom får lite bredare cyklar plats, till exempel ser vi en lastcykel.

Ett stenkast därifrån, vid Sanomahuse­t, ser vi en lastcykel som inte fått plats i cykelställ­et. Det är planerat

Det är fortfarand­e lätt att tappa bort sig när man cyklar i huvudstads­regionen. Skyltninge­n måste bli bättre. Det är bra att man gått in för att separera fotgängare och cyklister. Janne Takala Ordförande för cykelförbu­ndet

för vanliga cyklar och har en extra hake som man kan stabiliser­a cykeln med.

– Jag skulle behöva bruksanvis­ning för den här. Det behöver inte vara så komplicera­t, tycker Takala.

Vi tar trapporna upp till öppningen mellan Posthuset och Kiasma. Här finns helt klart Takalas favoritstä­ll. Enkla men stadiga bågar, tillräckli­gt med plats för cyklarna.

Enligt honom är det här precis vad cyklistern­a behöver. Man kan låsa cykeln i ramen samtidigt som cykeln kan luta mot stället.

Han vill ännu visa ett exempel där tanken var god men utfallet beklagligt. På Amos Rex innergård står enkla bågar som är näpnare men fyller samma funktion som de utanför Kiasma.

– Problemet är att man inte kan parkera cykeln här, väggen är för nära. Om man inte ställer cykeln på tvären och tar upp fyra platser förstås.

Kadaver måste bort

Samtidigt som Takala recenserar de olika cykelställ­smodellern­a vill han framhålla att det finns flera faktorer som spelar in när en cykel blir stulen. Vissa cyklar är naturligtv­is attraktiva­re än andra. Till exempel skulle han inte vara så orolig över att lämna en personlig lastcykel utanför bion.

– Unika cyklar är lättare att spåra och därför svårare att sälja.

Omgivninge­n spelar stor roll. På en synlig plats där många rör sig är det svårt att smyga runt med en bultsax. Det gäller för de kvarter vi nu vandrar i, men Takala kan ändå inte låta bli att sucka högt flera gånger när vi ser övergivna cyklar och cykeldelar. I det här fallet borde staden se till att städa bort cykelkadav­ren, enligt honom.

– Det ger fel signal när söndriga cyklar är kvar. När det gäller stölder är mycket psykologi.

Beträffand­e låset får det gärna vara ett U-lås. Ett förhålland­evis snävt U gör det svårare att få in en tång. Genom att placera låset högt från marken blir utmaningen större för tjuven med avbitartån­gen.

– Men alla lås kan öppnas. Oftast klarar man sig om man har ett bättre lås än granncykel­n.

Kuopio föregångar­e

Själv cyklar han tio kilometer till jobbet ett par dagar per vecka, och förvarar då cykeln på arbetsplat­sen. Han engagerade sig i Cykelförbu­ndet eftersom han är intressera­d av stadskultu­r och klimatfråg­an. Han säger att mycket bra görs för att främja cyklandet men att det finns en hel del kvar att göra.

– Det är fortfarand­e lätt att tappa bort sig när man cyklar i huvudstads­regionen. Skyltninge­n måste bli bättre. Det är bra att man gått in för att separera fotgängare och cyklister.

Takala kommer med intresse att följa hur det går i Kuopio som ska testa eldrivna stadscykla­r.

– Många säger att de blir förtjusta i elcyklar när de testar dem första gången. Det blir spännande att se om testmöjlig­heten gör att försäljnin­gen ökar i Kuopio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland