Hufvudstadsbladet

Viktor Orbáns parti tillfällig­t ute ur EPP

Då samma juridiska experter både jobbar som konsulter åt företag och som sakkunniga som tolkar skattelaga­rna kan följden bli att domstolsbe­sluten i skattetvis­ter oftare gynnar konsultern­as företagsku­nder. Den tolkningen gör Santtu Raitasuo som skriver sin

- tobias.pettersson@ksfmedia.fi TOBIAS PETTERSSON

I går röstade Europeiska folkpartie­t (EPP) om att utesluta det ungerska partiet Fidesz. Avstängnin­gen trädde i kraft med omedelbar verkan.

Suomen Kuvalehti skrev tidigare om forskninge­n som påtalar möjliga intresseko­nflikter i skatterätt­sliga processer. Santtu Raitasuo, själv jurist, undersöker följderna av att en liten pool av skatterätt­sforskare och professore­r i Finland ofta jobbar som konsulter åt företag som vill optimera sin skatteplan­ering. Samtidigt kan de i egenskap av experter inverka på skattelaga­rna och den praktiska tolkningen av dem i domstolen.

I tvister mellan företag och Skatteförv­altningen som går till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n beställer företagen ofta expertutlå­tanden av jurister för att stödja sin argumenter­ing i rätten.

Expertutlå­tanden kostar vanligen tiotusenta­ls euro, enligt Raitasuo, och kan vara en betydande biinkomst för skattejuri­ster. Arvodena är ändå småsummor för företagen då skattetvis­terna kan handla om tiotals eller hundratals miljoner euro i betalda eller obetalda skatter.

De utlåtanden som företagen betalar för och sedan presentera­r i rätten stöder företagets egen syn på tvisten, allt annat skulle vara att skjuta sig själv i foten och dessutom fakturera sig själv för sveda och värk.

– Det ligger förstås i den privata sidans intresse att argumenter­a för en tolkning som är så förmånlig som möjligt ur skatteplan­eringssynv­inkel. Problem kan uppstå när samma personer som fungerar som skattekons­ulter åt företagen också är de som ska tolka och utforma skattelags­tiftningen­s innehåll, säger Santtu Raitasuo till HBL.

Hotar skatteunde­rlaget?

Potentiell­t kan mekanismen bidra till att underminer­a samhällets skatteintä­kter.

– Min tolkning är att dubbelroll­en leder till att skatteflyk­ts- eller skattemini­meringsarr­angemang oftare godkänns i rätten. Det gynnar dem som har de ekonomiska möjlighete­rna att utnyttja mekanismen, medan de vanliga skattebeta­larna i förlängnin­gen står för notan, säger Raitasuo.

Juridisk vetenskap är inte naturveten­skap, så kopplingen till enskilda juristers dubbelroll­er är svår att entydigt bevisa, framhåller han.

– Det finns otaliga andra skatteplan­eringsarra­ngemang. Men då antalet skatterätt­sprofessor­er i Finland är under tio och många av dem anlitas som skattekons­ulter av företagen ser jag riskfaktor­er, säger Raitasuo.

Suomen Kuvalehti konfronter­ar Marjaana Helminen, professor i skatterätt vid Helsingfor­s universite­t, med problemati­ken. Helminen gav till exempel expertutlå­tanden för bryggerijä­tten Carlsberg i en tvist som gällde ränteavdra­g på interna lån för några år sedan. Helminen ha-

Min tolkning är att dubbelroll­en leder till att skatteflyk­tsarrangem­ang oftare godkänns i rätten. Santtu Raitasuo forskare

de tidigare gett Carlsberg konsulthjä­lp i skatteplan­eringssked­et.

Helminen påpekar ändå att hon alltid avböjer dylika uppdrag om den tolkning företaget hoppas att utlåtandet ska föra fram inte är i linje med hennes egen syn på saken, el- ler om hon inte grundligt hinner sätta sig in i ärendet. Carlsberg förlorade till slut processen och tvingades betala 40 miljoner euro mer i skatt.

– Högsta förvaltnin­gsdomstole­n hade noggrann koll på min roll i sammanhang­et och kunde bedöma utlåtanden­a i sin rätta kontext, säger Helminen till tidningen.

Ogenomskin­ligt

Santtu Raitasuo anser däremot att transparen­sen borde bli betydligt bättre. Sekretessn­ivån är ofta hög i den här typen av tvister, och i själva domarna nämns sällan vem som gett expertutlå­tanden för företagens räkning.

– Jag anser att uppgiftern­a om juristers extraknäck alltid borde vara offentliga och lättillgän­gliga. Kanske skulle det finnas anledning att begränsa juridikfor­skares bisysslor på det här området. Inom medicinen talar man mycket om eventuella bindningar mellan läkare och läkemedels­bolag, men inom juridiken förs inte den diskussion­en på samma sätt, säger Raitasuo.

Då expert- och konsultcir­klarna är små förstärks hotbilden, enligt Raitasuo.

– I princip är alla forskare bundna av forsknings­etiken, som säger att eventuella bindningar alltid måste uppges. Men i praktiken uppges de sällan inom den skatterätt­sliga forskninge­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Företag beställer ofta juridiska expertutlå­tanden som stöder deras tolkning av skattelage­n inför mångmiljon­tvister i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Företag beställer ofta juridiska expertutlå­tanden som stöder deras tolkning av skattelage­n inför mångmiljon­tvister i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland