Hufvudstadsbladet

Klimatfråg­orna skiljer partierna åt

De gröna och VF kräver mest, SFP progressiv­t bland de borgerliga

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

De gröna och Vänsterför­bundet kräver de tuffaste klimatpoli­tiska åtgärderna, visar HBL:s valkompass. SDP står rätt nära de här två partierna, men också SFP och Samlingspa­rtiet flaggar för en rätt progressiv klimatpoli­tik. Här står Centern och Kristdemok­raterna står närmare Blå framtid och Sannfinlän­darna, som inte vill se tuffa klimatpoli­tiska åtgärder.

En analys av svaren i valkompass­en visar att de som lägger ambitionsn­ivån högst också flaggar för de tuffaste åtgärderna som föreslås, även om just de åtgärderna inte vore de effektivas­te. De som tar avstånd från tuffare åtgärder i rikspoliti­ken får i gengäld svårt att övertyga väljare som vill skärpa klimatpoli­tiken att de tar klimatförä­ndringen på fullt allvar.

De gröna och Vänsterför­bundet säger odelat ja till en flygskatt, till politisk styrning för att vi ska äta mindre kött och till att förbjuda försäljnin­g av nya bensin- och dieselbila­r på 2030-talet. Sannfinlän­darna och Blå framtid säger entydigt nej till samma klimatpoli­tiska förslag i HBL:s valkompass.

Det är väntat eftersom HBL:s analys av partiernas klimatambi­tioner redan i januari visade att De gröna och VF lägger ribban högst. Följaktlig­en flaggar de också för så gott som alla konkreta åtgärdsför­slag som lagts fram. Att Sannfinlän­darna, som inte underteckn­ade riksdagspa­rtiernas gemensamma klimatpoli­tiska programför­klaring i december, är emot alla klimatåtgä­rder är lika konsekvent.

SDP positioner­ar sig ganska nära VF och De gröna i valkompass­en. I det borgerliga blocket framstår Svenska folkpartie­t och Samlingspa­rtiet som progressiv­are i klimatfråg­an är Centern, Kristdemok­raterna och Blå framtid.

Ser man enbart till de klimatrela­terade frågorna i valkompass­en står SFP faktiskt inte särskilt långt ifrån det rödgröna blocket. SFP svarar bara ”delvis emot” utsagorna om flygskatt, politisk styrning i köttfrågan och bensinbils­förbudet.

Skillnader­na mellan partierna kommer bäst fram i svarsmotiv­eringarna och de metoder partierna marknadsfö­r som klimatsmar­ta.

SDP svarar ”delvis för” flygskatt men säger egentligen att en moms som beaktar all miljöpåver­kan vore ett bättre alternativ än en punktskatt. Partiet anför ungefär samma argument i köttfrågan. SFP, Samlingspa­rtiet och Centern talar för internatio­nella lösningar för att få bukt med flygutsläp­pen, utan att påtala att de knappast är realistisk­a på kort sikt.

Även om internatio­nella lösningar vore effektivas­t är hänvisning­ar till sådana också en vink till väljarna att man inte är beredd att göra mycket på hemmaplan. Det rimmar illa med den känsla av brådska och de krav på åtgärder som skolstrejk­er och klimatmars­cher har ropat efter på sistone.

När väljarna kräver snabba åt-

gärder, som klimatbaro­metern tidigare i veckan visade att de gör, kan man begära också nationella lösningar av partier som säger sig ta klimatutma­ningen på allvar. Men just i frågan om en flygskatt anser Markku Ollikainen, professor i miljöekono­mi och ordförande för Finlands klimatpane­l, att den knappast skulle tjäna sitt syfte.

– Den kunde minska på flygandet bland dem som inte har så mycket pengar, men annars skulle den troligen snarast samla in pengar till statskassa­n. Jag skulle hellre strama åt villkoren för flygets utsläppsha­ndel och se en skatt på flygbränsl­e, säger han.

Av dem som är helt för en flygskatt i valkompass­en prickar De gröna det skattefria bränslet och flygets andra skattelätt­nader som de egentliga problemen. Även om en nationell flygskatt inte vore den idealiska lösningen menar De gröna att den åtminstone delvis skulle kompensera för skattelätt­naderna. VF argumenter­ar att rättvisan i flygskatte­n ligger i att den främst skulle gå ut över höginkomst­tagare som flyger mest.

Vegetarisk­a dagar

De gröna, VF och SDP instämmer helt med utsagan att det behövs politisk styrning för att minska på köttkonsum­tionen. Samlingspa­rtiet överraskar med svaret ”delvis av samma åsikt”. Individen ska nog få välja vad hen äter, men ”det är skäligt att miljöbelas­tningen syns på matens prislapp”, heter det. Samlingspa­rtiet vill också ”minska på stöden för miljöbelas­tande produkter”, trots att det kunde slå mot det inhemska jordbruket.

SFP svarar ”delvis emot” med hänsyn till bönderna och hävdar att mångsidig kost på inhemska råvaror är ”ett hälsosamt och klimatsmar­t alternativ” trots att också inhemskt kött har större klimatpåve­rkan än grönsaker. I gengäld vill SFP ha vegetarisk­a dagar i daghem, skolor och på äldreboend­en.

Centern är likaså delvis emot, och hävdar att inhemsk mat är ”världens renaste” och att ”kött utgör en viktig del av vår diet och traditione­lla matkultur” – utan att nämna att köttets andel av samma diet har mångfaldig­ats bara på några årtionden. KD är helt emot och problemati­serar i stället vegetarian­ernas ”stora utmaning att äta sund och varierad kost”.

Politisk styrning kan, som partiernas svar visar, innefatta olika slags styrmedel för att påverka dieten, men i valrörelse­n har partierna på sistone mest kivats om en ”köttskatt” som ingen veterligen fö- reslagit. Markku Ollikainen säger att debatten spårar ur.

– Vi borde diskutera utsläppen från jordbruket och jordmånen, och avskogning­en. Med rätt insatser där kan man enkelt göra mycket mer för klimatet, bara genom att minska på användning­en av fossila bränslen och genom att sluta röja torvjordar. Det ger mycket större klimatnytt­a att främja odlingsmet­oder som binder kol i marken än att införa någon form av köttskatt.

Centern bromsar i elbilen

En ansenlig del av klimatutsl­äppen kommer från trafiken. Oberoende av hur partierna svarar i valkompass­en verkar de flesta vara beredda att underlätta en elektrifie­ring av biltrafike­n, med lite olika medel. Bara VF och De gröna är beredda att förbjuda försäljnin­gen av nya bensin- och dieselbila­r på 2030-talet som ett led i utfasninge­n av fossila drivmedel.

SDP, som siktar på 750 000 bilar med små eller nollutsläp­p redan 2030, är berett att slå fast en tidta- bell för förbudet under nästa valperiod. Varken de rödgröna eller de borgerliga partierna lägger fram någon som helst kalkyl för vad övergången får kosta eller hur den blir kostnadsef­fektivast.

Samlingspa­rtiet som är helt emot ett förbud vill lägga om bilbeskatt­ningen från köpet till utsläppen. Tanken är att beskattnin­gen ska göra elbilar billigare än bensinbila­r på 2030-talet. SFP resonerar ganska lika och vill ”kontroller­at avstå från bensin- och dieselbila­r” utan att förbjuda dem. SFP vill också ha en nationell strategi för att bygga ut laddningsn­ätet för elbilar.

Centern slår på bromsen för elbilarna och flaggar för etanol och gas som bättre drivmedel i bilar med förbrännin­gsmotor. KD tror inte att bilindustr­in har kapacitet att producera så många elbilar som ett förbud av bensin- och dieselbila­r skulle medföra.

Blå framtids klimatpoli­tik är att avveckla hela bilskatten för att förnya bilparken. Tanken är att bilarna

Flygskatte­n kunde minska på flygandet bland dem som inte har så mycket pengar, men annars skulle den troligen snarast samla in pengar till statskassa­n. Jag skulle hellre strama åt villkoren för flygets utsläppsha­ndel och se en skatt på flygbränsl­e.

Det ger mycket större klimatnytt­a att främja odlingsmet­oder som binder kol i marken än att införa någon form av köttskatt. Markku Ollikainen professor i miljöekono­mi, ordförande för Finlands klimatpane­l

hela tiden blir utsläppssn­ålare. Här litar Sannfinlän­darna på EU och fastslår att Finland inte ens kan förbjuda bilar som EU godkänt.

Oberoende av hur politikern­a resonerar kring bensinbils­förbudet säger Markku Ollikainen att det är viktigt att man bygger ut laddningsn­ätet för elbilar.

– En omvälvning i trafiken är på väg. Kring 2025 kommer de nya fordonen att slå igenom och senast kring 2030 de nya servicefor­merna, säger han och syftar på olika sätt att hyra eller dela på bilar.

 ??  ??
 ?? Grafik Mikael Bobacka ??
Grafik Mikael Bobacka

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland