Hufvudstadsbladet

Prinsessan Märtha Louise bejakar sin känslighet

Märtha Louise, prinsessa av Norge, genomled sin barndom och uppväxt med att känna sig annorlunda. I vuxen ålder fick hon förklaring­en – hon är högkänslig.

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi

Själv är jag känslig för ljus och lukt, Jag tar intryck av mycket och blir utmattad om jag är i stora folkmassor

Prinsessan Märtha Louise

Som barn och tonåring rodnade prinsessan Märtha Louise ofta, hon svettades och var nervös om hon skulle uppträda inför publik, hon blev yr när hennes mamma, drottning Sonja svepte förbi i ett moln av parfymen Chanel 5 och hon var mån om att vara andra till lags.

Hästarna blev räddningen. Prinsessan Märtha Louise flydde till stallet och gjorde karriär som skicklig ryttare. Hon återvände till Norge och de kungliga plikterna när hon närmade sig 30-årsåldern, detta enligt ett avtal med fadern, kung Harald.

– Att mocka hästskit i stallet är fortfarand­e viktigt för mig. Då kan jag stänga av yttervärld­en och processa det som hänt under dagen, berättar prinsessan Märtha Louise, nu på Finlandsbe­sök.

Livet som högkänslig är temat för boken Född sensitiv som prinsessan Märtha Louise gett ut tillsamman­s med sin kompanjon Elisabeth Noreng. De två förenas av att de är högkänslig­a och säger att högkänslig­het drabbar 15-20 procent av befolkning­en och att symtomen är svåra att sätta namn på.

– Själv är jag känslig för ljus och lukt, Jag tar intryck av mycket och blir utmattad om jag är i stora folkmassor, säger Märtha Louise.

Prinsessan har också lätt för att gråta. I sin bok minns hon hur hon som barn blev upprörd när hennes lillebror, prins Haakon fick bannor, och hur hennes tårar började flöda.

– Varför gråter hon, undrade farfar, kung Olav.

– Det gör hon alltid, svarade fadern, dåvarande kronprins Harald.

Änglaskola

Prinsessan Märtha Louise väckte rabalder när hon 2007 grundade Änglaskola­n och då offentligt berättade om sin andlighet och om att hon kunde se och prata med änglar.

”Folk trodde att jag var galen”, skriver prinsessan Märtha Louise i sin bok.

I samma stycke noterar prinsessan att ”Det är en belastning för min familj att jag arbetar med något som inte är allmänt accepterat.”

Under vår intervju skrattar prinsessan hjärtligt när reaktioner­na från 2007 kommer på tal.

– Jag har ingen aning om folk fortfarand­e tycker jag är tokig men jag störs inte om de tycker så. Det är inte fel om någon vågar vara bra på att inte vara normal.

– Jag tror inte att någon av oss är normal. Vi är alla ovanliga och unika.

Men vad säger dina föräldrar i dag, när du reser runt och marknadsfö­r din högkänslig­het? – De tycker det är ok.

Under sina föreläsnin­gsturnéer om högkänslig­het har prinsessan Märtha Louise och Elisabeth Nordeng mött dels människor som äntligen förstått varför de känt sig annorlunda, dels människor som kritiserat dem.

– Ju tryggare jag har blivit i mig

själv, desto enklare har det blivit att möta kritiker, säger prinsessan Märtha Louise.

– Men det är klart att det är lättare att få kritik från någon utomståend­e än från en medlem av den egna familjen.

Framtiden då?

I vår går prinsessan Märtha Louise och Elisabeth Nordeng skilda vägar och prinsessan återvänder till hästvärlde­n. Hon kommer att ingå i ett center som arbetar med hästsport och ryttare på alla stadier – från nybörjare till avancerade ryttare.

– Jag är tillbaka i sadeln. Men jag tror inte jag ska rida mer än en gång i veckan.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Prinsessan Märtha Louise var vuxen när hon insåg att hon är högkänslig. I dag har hon lärt sig att bejaka sin högkänslig­het
FOTO: CATA PORTIN Prinsessan Märtha Louise var vuxen när hon insåg att hon är högkänslig. I dag har hon lärt sig att bejaka sin högkänslig­het

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland