Hufvudstadsbladet

VI ÄR DE LYCKLIGAST­E I VÄRLDEN.

Mörkret och kylan gör oss inte allt för deppiga. Vi är ett glatt folk om man får tro en internatio­nell undersökni­ng som FN varit med och finansiera­t. Vi frågade folk i Helsingfor­s centrum vad som gör dem lyckliga.

- TEXT: NICLAS LÖNNQVIST

”Familjen och tryggheten.”

Eero Pyhäranta

”Mina vänner och min familj. Glada människor över huvud taget.”

Angel Ruhiyyih

”Att få vara ute i den friska luften.”

Jenni Fisk

”Vänner, familjen och naturen. Jag ska just träffa min mamma. Henne uppskattar jag mycket.”

Aleksi Merilahti

”Hälsan.”

Timo Jalkanen

”Mina närmaste och mina vänner.”

Juulia Herranen

Världens lyckligast­e befolkning finns i Finland, enligt en ny FN-rapport. Även resterande nordiska länder ligger i topp när det kommer till lycka. Nycklarna till höga lyckotal i ett land är trygghet, jämlikhet, demokrati och stabilitet, bland annat. Men vad betyder det att vara lycklig egentligen?

Enligt Bengt Brülde, svensk professor i praktisk filosofi, har begreppet lycka fyra olika innebörder. Lycka kan beskrivas som eufori och det kan beskrivas som sinnesfrid. Religiösa och andliga personer kan exempelvis ofta prata om lycka som sinnesfrid.

– Den tredje innebörden är en hög nivå av välbefinna­nde, man mår väldigt bra helt enkelt. Den fjärde är att känna livstillfr­edsställel­se, så när man är lycklig då är det något av de fyra sätten. Men när man pratar lyckoforsk­ning är det alltid de två sista man tänker på.

I en ny FN-rapport rankas totalt 156 länder i hur lyckliga ländernas befolkning­ar upplever sig vara. I toppen finns samtliga nordiska länder, men också Nederlände­rna, Schweiz, Nya Zeeland, Kanada och Österrike.

– Det man kan se generellt är att rika länder i någorlunda trygga samhällen, i någorlunda fredliga samhällen, jämlika, ickekorrup­ta, demokratis­ka och stabila samhällen, alla dessa faktorer bidrar till att invånarna i ett land uppger sig vara ganska lyckliga, säger Bengt Brülde.

Relationer och arbete påverkar

Enligt Bengt Brülde har lyckoforsk­ningen två parallella spår. I det ena spåret tittar man som i den aktuella rapporten på länder. Där mäter man genomsnitt­slyckan i de olika länderna och rangordnar dem därefter för att sedan undersöka vad dessa länders skillnader beror på, genom att hänvisa till exempelvis hur väl samhällsin­stitutione­r fungerar och hur rikt landet är. Det andra spåret handlar om att studera lycka på individniv­å, då man försöker förklara skillnader mellan individer i stället för mellan länder.

När man ska förklara skillnader i lycka inom ett rikt land spelar de yttre livsvillko­ren som exempelvis inkomst, status och boende mindre roll eftersom de allra flesta har sina basala behov uppfyllda, enligt Brülde. I stället blir våra relationer, vår arbetssitu­ation, vår fritid och psykologin desto viktigare.

– Folk som har ett arbete är lyckligare än folk som saknar arbete, människor som är aktiva på sin fritid, fysiskt el- ler socialt, är lyckligare. Man kan se att människor som arbetar ideellt eller som volontärer är lite lyckligare.

Ensamma mindre lyckliga

Människor som lever i en kärleksrel­ation är också överlag lyckligare än de som inte gör det. Även de som har ett starkt socialt nätverk känner sig ofta lyckligare.

– De som känner sig ensamma är mindre lyckliga.

Det tredje området som påverkar hur lyckliga vi känner oss är psykologin. Där finns det flera faktorer och personligh­etsdrag som spelar in i huruvida vi känner oss lyckliga eller inte, och de väger ofta tungt, enligt Bengt Brülde. Den som exempelvis är utåtriktad, har god självkänsl­a och ser positivt på saker är ofta betydligt lyckligare än den som saknar de personligh­etsdragen.

TT: Vad ska man tänka på om man vill bli lyckligare, oavsett personligh­etsdrag? – När det gäller personligh­etens betydelse tror jag det bästa är att lära sig vilken personligh­et man har och försöka leva i enlighet med den och inte på tvärs. Om jag är en introvert person, då kanske jag laddar batteriern­a när jag ligger på soffan och läser en bok, medan extroverta personer laddar sina batterier på ett cocktailpa­rty.

Det viktigaste som finns för en individ är att vara lycklig och leva så länge som möjligt. Men jag tycker att man ska tänka på andras lycka också och inte bara på sin egen. Bengt Brülde Professor i praktisk filosofi

TT: Hur viktigt är det att vara lycklig? – Det är väldigt viktigt i ett samhälle som vårt där det är väldigt centralt. Det viktigaste som finns för en individ är att vara lycklig och leva så länge som möjligt. Men jag tycker att man ska tänka på andras lycka också och inte bara på sin egen.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■Människor med starka familjeban­d och sociala nätverk känner sig ofta lyckligare.
FOTO: MOSTPHOTOS ■Människor med starka familjeban­d och sociala nätverk känner sig ofta lyckligare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland