Hufvudstadsbladet

Biskopsval­et en öppen affär

Biskopsval­et gick till en andra omgång, som väntas bli ytterst jämn. Det blir andra eller tredje gången gillt för den som vinner.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Första valomgånge­n i biskopsval­et i Borgå stift i måndags gav ingen av de fyra kandidater­na över hälften av rösterna. Det innebär att en andra omgång mellan de två kandidater som fick flest röster ordnas om tre veckor.

Finalpar är föga oväntat kyrkoherde­n i Jakobstads svenska församling, Bo-Göran Åstrand, och direktor Sixten Ekstrand. Åstrand ställer nu upp i biskopsval för tredje gången, medan Ekstrand kandiderar för andra gången.

I första valomgånge­n fick Åstrand flest röster, 198, med Ekstrand hack i häl, 188 röster. Den enda kvinnan i kandidatkv­artetten, Lisa Enckell, fick 152 röster, medan Harry Sanfrid Backström fick nöja sig med 108.

Nu är frågan hur Enckells och Backströms röster fördelas i den andra valomgånge­n och hur många av de över 50 röstberätt­igade som inte avlade sin röst i den första valomgånge­n kommer att rösta – och på vem. Allmänt tippas att Enckells och Backströms anhängare sprider på sig så att en del stöder Ekstrand och en annan Åstrand. Det är inte heller uteslutet att de mest konservati­va av Backströms stödtruppe­r helt låter bli att rösta i finalen.

Backströms jumboplats visar att den konservati­vaste falangen inom Borgå stift är relativt liten. Var sjätte röst gick till honom och långtifrån alla är ärkekonser­vativa. De är högljudda, men inte så många. Det är bra att minnas då nästa affär kring kvinnopräs­ter, homosexuel­la eller något annat eldfängt dyker upp inom stiftet.

De stora skiljelinj­erna går i praktiken mellan hur starkt man tolkar Bibelns ord. Den som läser Bibeln ordagrant utan att beakta hur den omgivande världen har förändrats kan ha svårt att nå en gemensam syn med en person som vill tolka Bibelns budskap på ett modernare sätt, anpassat till att vi i dag lever år 2019 e.Kr.

Rösterna i de nio prosterier­na visade stora geografisk­a skillnader. Åstrand samlade flest röster i Helsingfor­s, Korsholms, Ålands och Raseborgs prosteri, Ekstrand var favorit i Pedersöre och i Åbolands prosteri. Enckell toppade i Mellersta Nyland och Borgå medan Backström var etta i Närpes.

De två finalister­na hade stor acceptans i de flesta prosterier och blev inte sist i en enda. Det innebär att oberoende av vem som slutligen vinner så har han ett hyfsat stöd i hela stiftet.

Det är upplagt för en spännande andra valomgång. Ekstrand och Åstrand står teologiskt nära varandra. Ekstrand betecknas som den försiktiga­re och i de två valdebatte­r som kommer att hållas, i Vasa och Borgå, kan det pressas fram någon skillnad på grund av det. En dialog och fördjupnin­g blir möjlig med bara två kandidater kvar.

Det kan hända att teologiska skillnader inte fäller avgörandet utan snarare hur kandidaten upplevs som ledare, kommunikat­ör och ansikte utåt.

En modern biskop som av folket och församling­smedlemmar­na uppfattas som en klok, samhällsen­gagerad och närvarande person har alla möjlighete­r att göra kyrkan mer intressant och lockande. Björn Vikström har som biskop levt och agerat i tiden. Efterträda­ren får gärna fortsätta i hans fotspår.

Det gäller förstås att kunna balansera och leda personal med olika syn på en del frågor, men det får inte leda till flathet. Biskopen i Borgå stift måste kunna vara tydlig och våga välja en klar linje. Det är också i kyrkans intresse.

Att påstå att stiftet ännu inte var moget för den första kvinnan på biskopsämb­etet kan tyckas rätt med tanke på att Lisa Enckell inte lyckades ta sig till final. Hon gjorde ändå ett bra val.

Hon samlade nästan en fjärdedel av rösterna trots att hon inte hade lika stor erfarenhet av kyrklig förvaltnin­g och samma akademiska meriter som motkandida­terna. Med mer församling­serfarenhe­t är det inte alls otänkbart att hon nu hade varit i final.

Att en kandidat är kvinna kommer sannolikt inte att utgöra ett hinder för att bli vald i följande biskopsval förutsatt att hon har de rätta egenskaper­na och lämplig erfarenhet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland