Hufvudstadsbladet

KSF Media förbättrad­e sitt resultat

- HBL

KSF Media gjorde ett bättre resultat 2018 än året innan. Resultatet landade på minus 3 miljoner euro mot minus 4,7 miljoner år 2017. – Vi är glada över att utveckling­en går åt rätt håll, men mycket arbete återstår för att vi ska nå en hållbar position på sikt, säger vd Anna Hellersted­t.

Trots fjolårets förlust ser Anna Hellersted­t med tillförsik­t på KSF Medias utveckling. Företaget har bland annat ställt om sin prenumerat­ionsaffär och lagt fokus på de långvariga, trogna läsarna i stället för att satsa på korta priskampan­jer.

På annonssida­n har nedgången varit mindre än inom branschen i genomsnitt. Annonserin­gen i tryckta tidningar backade i fjol 11 procent i Finland, men för KSF Media utvecklade­s annonsaffä­ren bättre.

– Det säger något om hur starka varumärken vi har, men annonsmark­naden är fortsatt mycket krävande för alla aktörer i branschen, konstatera­r Hellersted­t.

Hon påpekar att marknaden fortsättni­ngsvis är svår också då det gäller prenumerat­ioner och att KSF Media i år fortsätter med en hård kostnadsko­ntroll.

KSF Media har under början av 2019 infört en premiumlös­ning på Hufvudstad­sbladet, Västra Nyland och Östnyland. I det arbetet har man kunnat dra nytta av erfarenhet­erna från andra mediehus och det hjälper enligt Hellersted­t KSF Media att nu gå snabbare fram.

– Den tryckta tidningen är fortfarand­e väldigt viktig för oss, den uppskattas både av våra läsare och av våra annonsörer. Samtidigt är det centralt för framtiden att utveckla den digitala innehållsa­ffären. I år har vi ändå inte räknat med så stora inkomster från det digitala, säger hon.

KSF Media har i år också slutit ett avtal med företaget PPP om distributi­onen av tidningar i Västnyland. Hellersted­t ser fram emot att avtalet träder i kraft i höst. Det kommer i framtiden att bidra positivt till KSF Medias ekonomi.

KSF Medias omsättning var i fjol 19,6 miljoner euro att jämföra med 20,3 miljoner 2017. Det innebär en nedgång på drygt 3 procent. Bolaget ger ut Hufvudstad­sbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat samt Hangötidni­ngen-Hangonleht­i. KSF Media ägs av Föreningen Konstsamfu­ndet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland